Zwiedzaj Kopenhagę z INnym przewodnikiem: restauracje

Najbardziej wysublimowany i elegancki sklep z mięsem i restauracja z pysznymi stekami.
Kopenhaga z przewodnikami IN - przeczytaj intro >>

Zamów przewodnik w Kulturalnym Sklepie>>

GOURMANDIET

Rosenvangets Allé 6, 2100 Kobenhavn, tel. +45 39 271 000 M: Osterport wt-pi: 11.00-19.00, sb: 9.00-15.00 Tue-Fri. 11am-7pm, Sat. 9am-3pm

To bez wątpienia najbardziej wysublimowany i elegancki sklep z mięsem, jaki kiedykolwiek widzieliśmy. Wzrok wszystkich bez wyjątku klientów przyciąga stojąca za główną ladą stylowa, przeszklona chłodnia, w której z rzeźnickich haków zwisają sztaby mięsa. O dziwo, nie jest to widok, który napawałby odrazą. A nawet wprost przeciwnie! Może tylko radykalni wegetarianie nie byliby zachwyceni. Ale ich strata. Na pociechę w sąsiadujących z częścią "mięsną" sklepu delikatesach znajdą sporo przygotowywanych specjalnie dla nich dań z produktów organicznych oraz sery, oliwy i wina. Na miejscu znajduje się również mała restauracyjka. I tylko jedna uwaga. Zdrowie kosztuje. Tu na tyle dużo, że na odchodnym rzucaliśmy mięsem. Pod nosem, oczywiście.

***

This is doubtless the most sophisticated and elegant meat shop we have ever seen. The eyes of customers immediately turn to the stylish, glass refrigerators located behind the counter and filled with slabs of meat hanging from butcher's hooks. Amazingly, the view is not at all as terrifying as it seems. On the contrary! Perhaps only radical vegetarians will not be delighted. Oh well, their choice... As a consolation, the part of the store adjacent to the "meat" aisle stocks plenty of vegetarian-friendly dishes made from organic produce, along with cheeses, olive oil and wine. There is also an in-house restaurant. Just one thing: healthy means expensive. We actually beefed about the prices when walking out, but quietly enough to not be branded as meatballs.

REX REPUBLIC

Blegdamsvej 106, 2100 Kobenhavn, tel. +45 31 249 017 T: Osterport

Specjalnością tego lokalu są krwiste steki z najlepszej duńskiej wołowiny wybieranej osobiście przez jednego z właścicieli Nielsa Lodhala. Ten uroczy pan z równym powodzeniem dba zresztą o dobre samopoczucie gości, zabawiając ich rozmową w tych krótkich chwilach, kiedy nie nadzoruje tego, co akurat dzieje się w kuchni. Poza stekami w Rex Republic serwowane są dania kuchni francuskiej, m.in. wyśmienite foie gras albo sprowadzane z różnych regionów tego kraju sery, które świetnie sprawdzają się jako deser po obfitym posiłku. Wystrój restauracji idealnie komponuje się z tym, co znajdziemy na talerzu. Przypomina ona trochę amerykański klub bluesowy połączony z tradycyjnym francuskim bistro. Drewniane, podniszczone stoły, każdy z innej parafii, stare plakaty na ścianach i artdécowskie kinkiety tworzą w sumie bardzo nostalgiczny klimat.

***

The chef's speciality is rare steaks made from the best Danish beef, selected personally and with great care by one of the owners, Niels Lodhal. This charming man is equally good at taking care of guests and entertaining them during the brief moments when he is not monitoring the kitchen. Apart from steaks, Rex Republic serves French cuisine, including a delicious foie gras and cheeses imported from different parts of the country, which make for a great dessert after a hearty meal. The restaurant interior perfectly corresponds to what we are served on our plates. It is reminiscent of an American blues bar combined with a traditional French bistro. The wooden and worn tables, each differing in style, old posters and Art Déco wall lamps give the place an intensely nostalgic feel.