Węgry, Wrzesień, Wino - idealne trio na jesienny weekendowy wypad. Mały przewodnik po Festiwalach Wina

Wrzesień to czas winobrania i dlatego w tym miesiącu na Węgrzech wino jest najważniejsze. Liczne święta i festiwale zapraszają turystów do wspólnego winobrania, świętowania i degustacji. Trasy winiarskie dają możliwość przyjrzenia się produkcji win, zwiedzenia muzeów oraz, co przecież w winie najważniejsze, degustacji.
Bycza krew i tokaj z nadpsutych winogron

O tym, jak ważne dla Węgrów jest wino najlepiej świadczy książka "Filozofia wina". Napisał ją pod koniec lat 90-tych znany węgierski pisarz Bela Hamvas, zawierając w niej wszystkie swoje przemyślenia na temat boskiego trunku. Dla ułatwienia, dodał też mapkę z regionami winnymi na Węgrzech. A jest ich sporo i mają długą tradycję. Historia niektórych regionów winiarskich np. regionu Tokaju, sięga 290 roku naszej ery, a każdy region posiada swój szczególny rodzaj wina, jak np. Badacsonyi Szürkebarát z okolic Balatonu, czy też Ezerjó z Mór.

Region winiarski Egeru to oczywiście kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikavér (Egerska Bycza Krew). Tradycja przygotowywania tego szlachetnego trunku liczy sobie kilkaset lat. W 1997 roku Gmina Miasta Eger zawarła zasady jego produkcji w tzw. Kodeksie Byczej Krwi. Wielką sławą cieszy się także wino z Tokaju uważane za trunek o niezwykłych właściwościach, odnawiającym siły witalne, orzeźwiającym ciało i ducha. Region Tokaj, który w 2002 r. trafił na listę UNESCO obejmuje 7 tys. hektarów winnic.

Najbardziej znanym winem z Tokaju jest Aszu, którego nazwa odnosi się do winogron używanych do produkcji trunku. Są to winogrona "szlachetnie" nadpsute, które zbija się razem, aż do momentu kiedy stają się gęstą masą. Później zalewa się ją moszczem, wszystko oczywiście trwa odpowiednią ilość godzin, a procedura jest skomplikowana. Wartość wina zależy od koncentracji właśnie tej masy z winogron w winie, im więcej puttony (miernika, może być ich od 3 do 6), tym wino jest cenniejsze.

Wino i śpiew

Zarówno Węgrzy jak i cudzoziemcy coraz częściej wyruszają w podróż w celu zapoznania się z tym, jak wygląda produkcja wina, a także, żeby odwiedzić urokliwe piwniczki winne. Liczne święta i festiwale zapraszają turystów do wspólnego winobrania, świętowania i do picia wina. I choć do tego ostatniego wcale nie potrzeba festiwalu, wrzesień to idealny miesiąc, żeby zapoznać się z winem jeszcze bardziej.

Największym festiwalem jest odbywający się w tym roku po raz 23. Międzynarodowy Festiwal Wina w Budapeszcie. Trwa od 10 do 14 września i w trakcie festiwalu możecie nauczyć się czegoś na Uniwersytecie Wina, spacerować na tarasie Budańskiego Zamku kosztując wina, nie zapominając o czymś na ząb i słuchać koncertów organizowanych w tym centralnym punkcie festiwalu codziennie. Możecie także wziąć udział w Paradzie Zbiorów wraz z reprezentantami wszystkich regionów winnych Węgier, maszerującej przez miasto. Koszt biletu na wszystkie wydarzenia festiwalu to 7.500 forintów (około 100 złotych), za jeden dzień 2.900 forintów (około 38 złotych). Program festiwalu znajdziecie tu.

Święta Winobrania odbywają się także w innych częściach Węgier. Od 26 do 28 września w regionie Villány-Siklós zwanym "Toskanią Węgier" odbywa się Europejski Festiwal Pieśni Biesiadnych (czy, jak kto woli: Winnych). Obok śpiewów i tańców artystów z całej Europy przewidziano winny targ, wyciskanie winogron, konkursy na najlepsze trunki oraz wystawy rękodzieła i sztuki ludowej. Program festiwalu znajdziecie tu.

Interesującym przeżyciem będą mniejsze festiwale, rozsiane po całym kraju. Możecie na przykład odwiedzić Zalakaros, gdzie winobranie wraz z koncertami i degustacjami odbywa się 13 września (wstęp na wydarzenie jest darmowy!). Wpadnijcie do malutkiego Noszvaj na dni Piwnic Winnych i Potraw z Pieca, które odbędą się 12 i 13 września. W piątek główną rolę gra wino, w sobotę zaś jedzenie. Noszvaj to malownicza wioska, w której zachowało się najwięcej tradycyjnych pieców. Niestety strona wydarzenia jest tylko w wersji węgierskiej, ale można przyjrzeć się serwowanym w trakcie wydarzenia pysznościom.

Podobne wydarzenia znajdziecie także w Sopron (5,6,7 września), Koszeg (26-29 września) oraz oczywiście w Tokaju (3-5 października).