Poznań, Białystok i Gdańsk zapraszają do stołu. Rusza druga Noc Restauracji

Wieczorami ponoć niezdrowo jeść, ale 24 maja warto na chwilę przestać się tym przejmować. W przedostatni piątek miesiąca w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku rusza druga edycja Nocy Restauracji. Impreza potrwa przynajmniej do drugiej w nocy.
Postawili na regionalne produkty

19.00-2.00 - to przedział czasowy, kiedy ponad 60 restauracji w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku otworzy swoje podwoje dla amatorów kulinarnych inspiracji kuchnią regionalną. Tradycyjne produkty właśnie to w tym roku motyw przewodni, którym będą sie kierować szefowie kuchni z trzech miast, komponując swoje dzieła. Noc Restauracji to nie tylko "degustowanie", to również "tworzenie", dlatego w każdej knajpie będzie można zobaczyć popisy kucharzy "na żywo". A w wydarzeniu wezmą udział tylko wyselekcjonowane lokale, zdaniem organizatorów - najlepsze na mapie miast.

Nocne menu

24 maja w wybranych restauracjach kelnerzy zaserwują dania w niższych cenach niż na co dzień, a będą to dania naprawdę wykwintne. Na przykład w Białymstoku na stołach pojawią się potrawy ze świeżych ryb słodkowodnych i z mięsa żubra, w Poznaniu będzie królować wielkopolska jagnięcina, wieprzowina złotnicka oraz królik, a w Gdańsku - dania z ryb i kapłona. W ten sposób Pomorze, Wielkopolska i Podlasie chcą zaprezentować klientom wszystko, co mają najlepsze. Noc Restauracji w Białymstoku i Poznaniu będzie wycieczką przede wszystkim istniejącymi szlakami kulinarnymi. Dla Gdańska to znakomita okazja, by zacząć promować swoje lokalne przysmaki w ramach zorganizowanej współpracy restauratorów.

Wygraj wejściówki

Dla wszystkich, którzy wezmą udział w imperezie organizatorzy przygotowali konkurs. Nagrodą są wejściówki do restauracji w wybranym mieście. Wystarczy wysłać maila pod wskazany adres z odpowiedzią na pytanie: "Za co cenisz regionalne produkty kulinarne?".



Szisz kebab jagnięcy - zapowiedź Nocy Restauracji 2012 / fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Gazeta

Komentarze (12)
Poznań, Białystok i Gdańsk zapraszają do stołu. Rusza druga Noc Restauracji
Zaloguj się
  • Gość: SWiAT

    Oceniono 11 razy 11

    "regionalne produkty" magiczne slowo marketingowe podobnie jak eko-bio itd.
    Co to znaczy regionalne? Ile km od restauracji jest regionalne? 50 km? 150?

  • Gość: Gostek

    Oceniono 3 razy 3

    "Za co cenisz regionalne produkty kulinarne?".

    Za "Szisz kebab jagnięcy"...

    Dodałbym jeszcze: za "móżdżek w polewie gimbusowej" autora...

  • Gość: MonX

    Oceniono 19 razy 3

    "Wieczorami ponoć niezdrowo jeść"

    Bzdurny zabobon, który powtarzany setki razy stał się obowiązującą prawdą. Żadne uczciwie przeprowadzone badania medyczne nie potwierdziły (a było ich sporo), że jedzenie wieczorem jest w czymkolwiek gorsze od jedzenia rano.

  • Gość: Aneta

    0

    Ja dużo jeżdżę po Polsce i często jestem zmuszona jadać na tzw. mieście. Ostatnio byłam w Poznaniu i miałam przyjemność skosztować najlepszego steku z tuńczyka w restauracji Italia, jaki kiedykolwiek jadłam. Nie był to raczej regionalny produkt, ale najlepszej jakości, wyśmienity. Jak ktoś będzie w okolicy, niech koniecznie spróbuje :)

  • Gość: Jacek

    0

    O, też jestem Poznaniakiem i często jadam w Italii. Jeśli ktoś był we Włoszech, to jedząc tam może sobie przypomnieć jej smaki. Zdecydowanie najwyższy możliwy poziom.

  • Gość: Anka

    0

    A ja uwielbiam restaurację Italię. Podają pyszne jedzenie. Zachwycam się makaronem z ricottą, wprost go uwielbiam!

  • Gość: ginztonickiem

    Oceniono 14 razy 0

    Restauracje w Polsce - ha, ha, ha! Szpitale już powinny szykować miejsca na oddziałach zatruć. Super okazja dla gastronomii na pozbycie się przeterminowanych zapasów.

  • Gość: zofia

    Oceniono 3 razy -1

    Arabskiego i tureckiego żarcia bym psu nie dała.

  • losiu4

    Oceniono 10 razy -4

    żubrzyna wraca na stoły :) ech, zapolowało by się :)

    Pozdrawiam

    losiu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX