Yerba mate - tradycyjny napój Argentyny

Yerba mate to napar sporządzany z ostrokrzewu o tej samej nazwie. Tradycje picia mate zapoczątkowali Indianie. Współcześnie jest to narodowy napój Paragwaju, Argentyny i Urugwaju.
Yerba mate to zwyczajowa nazwa ostrokrzewu paragwajskiego, a także naparu przyrządzonego z jego liści i łodyg, potocznie zwanego mate. Nazwa pochodzi od słów hierba - zioło i mati, co w języku keczua oznacza tykwę służącą do picia wywaru. Historia uprawy i picia yerby sięga czasów Indian Guarani, którzy jako pierwsi używali yerby i rozpowszechnili ją wśród innych grup etnicznych. W połowie XVII w. na tereny zamieszkane przez Guarani, czyli dorzecze Parany, dotarli jezuiccy misjonarze, którzy szybko zasmakowali w yerba mate i rozpoczęli jej uprawę, zakładając liczne plantacje. Po wygnaniu jezuitów w 1767 r. z terytoriów hiszpańskich plantacje odeszły w zapomnie nie aż do 1892 r., kiedy Frederico Neumann ponownie rozpowszechnił napój. Wkrótce yerba mate stała się na pojem narodowym Paragwaju, Argentyny i Urugwaju.

Argentyna yerba mate - Picie yerba mate w tradycji indiańskiej

Picie yerba mate jest rytuałem głęboko zakorzenionym w kulturze Indian, którzy stworzyli z niego swoisty ceremoniał. Zasiadali w kręgu, często wokół płonącego ogniska, a pieczę nad prawidłowym przebiegiem ceremonii sprawował cebador (gospodarz). To właśnie od niego zależał smak yerba mate, który był ściśle związany ze sposobem przygotowania: ilością mate w naczyniu, sposobem zalania czy umieszczeniem bombilli - rurki do picia mate z sitkiem nakońcu. Pierwsze zalanie naparu, najmocniejsze i z największą goryczą, wypijał gospodarz, a następnie podawał napój swoim gościom. To zwyczaj, który przetrwał do dzisiaj. Każda osoba wypijała cały napar, kończąc charakterystycznym "siorbnięciem", poczym oddawała naczynie gospodarzowi, który zalewał ten sam susz i podawał yerba mate kolejnym osobom w kręgu. Kiedy moc naparu wygasła, cebador ofiarowywał fusy Pachamamie (Matce Ziemi), wysypując je na ziemię. Potem gospodarz przygotowywał nowy napar i rytuał trwał, póki ostatnia osoba zrezygnowała z kolejnej porcji napoju, oddając naczynie gospodarzowi i mówiąc "dziękuję".

Argentyna yerba mate - Jak przyrządzić yerba mate

Choć dzisiaj yerba mate nie spożywa się już tak uroczyście, bo praktycznie pije się ją wszędzie, o każdej porze dnia i nocy, w szkole, w pracy, w metrze, na ulicy czy w parku, to jej parzenie nadal jest rytuałem.

Istnieje wiele sposobów przyrządzenia yerba mate. Najważniejszym i niezmiennym elementem jest jednak temperatura wody, która powinna wynosić od ok. 70 do 80°C w zależności od gustu spożywającego i rodzaju yerby. Im niższa temperatura, tym łagodniejszy napar. Najczęściej stosowany przez portenos sposób przyrządzania yerba mate wygląda następująco: do naczynia wykonanego z drewna, ceramiki bądź tykwy wsypujemy susz w ilości ok. 3/4 jego objętości, tak by powstał z jednej strony niewielki kopczyk, który przy pierwszym zalaniu pozostawiamy suchy. Po częściowym zalaniu wodą wkładamy bombillę i dolewamy wodę do całkowitego zanurzenia suszu. Teraz można delektować się smakiem yerba mate, pijąc ją w kręgu znajomych czy też samemu, bo w Argentynie jest ona nieodzownym towarzyszem dnia co dziennego.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii Miasta Marzeń 2 - Buenos Aires



Do kupienia w Kulturalnym Sklepie