Yerba mate - tradycyjny napój Argentyny

Yerba mate to napar sporządzany z ostrokrzewu o tej samej nazwie. Tradycje picia mate zapoczątkowali Indianie. Współcześnie jest to narodowy napój Paragwaju, Argentyny i Urugwaju.
Yerba mate to zwyczajowa nazwa ostrokrzewu paragwajskiego, a także naparu przyrządzonego z jego liści i łodyg, potocznie zwanego mate. Nazwa pochodzi od słów hierba - zioło i mati, co w języku keczua oznacza tykwę służącą do picia wywaru. Historia uprawy i picia yerby sięga czasów Indian Guarani, którzy jako pierwsi używali yerby i rozpowszechnili ją wśród innych grup etnicznych. W połowie XVII w. na tereny zamieszkane przez Guarani, czyli dorzecze Parany, dotarli jezuiccy misjonarze, którzy szybko zasmakowali w yerba mate i rozpoczęli jej uprawę, zakładając liczne plantacje. Po wygnaniu jezuitów w 1767 r. z terytoriów hiszpańskich plantacje odeszły w zapomnie nie aż do 1892 r., kiedy Frederico Neumann ponownie rozpowszechnił napój. Wkrótce yerba mate stała się na pojem narodowym Paragwaju, Argentyny i Urugwaju.

Argentyna yerba mate - Picie yerba mate w tradycji indiańskiej

Picie yerba mate jest rytuałem głęboko zakorzenionym w kulturze Indian, którzy stworzyli z niego swoisty ceremoniał. Zasiadali w kręgu, często wokół płonącego ogniska, a pieczę nad prawidłowym przebiegiem ceremonii sprawował cebador (gospodarz). To właśnie od niego zależał smak yerba mate, który był ściśle związany ze sposobem przygotowania: ilością mate w naczyniu, sposobem zalania czy umieszczeniem bombilli - rurki do picia mate z sitkiem nakońcu. Pierwsze zalanie naparu, najmocniejsze i z największą goryczą, wypijał gospodarz, a następnie podawał napój swoim gościom. To zwyczaj, który przetrwał do dzisiaj. Każda osoba wypijała cały napar, kończąc charakterystycznym "siorbnięciem", poczym oddawała naczynie gospodarzowi, który zalewał ten sam susz i podawał yerba mate kolejnym osobom w kręgu. Kiedy moc naparu wygasła, cebador ofiarowywał fusy Pachamamie (Matce Ziemi), wysypując je na ziemię. Potem gospodarz przygotowywał nowy napar i rytuał trwał, póki ostatnia osoba zrezygnowała z kolejnej porcji napoju, oddając naczynie gospodarzowi i mówiąc "dziękuję".

Argentyna yerba mate - Jak przyrządzić yerba mate

Choć dzisiaj yerba mate nie spożywa się już tak uroczyście, bo praktycznie pije się ją wszędzie, o każdej porze dnia i nocy, w szkole, w pracy, w metrze, na ulicy czy w parku, to jej parzenie nadal jest rytuałem.

Istnieje wiele sposobów przyrządzenia yerba mate. Najważniejszym i niezmiennym elementem jest jednak temperatura wody, która powinna wynosić od ok. 70 do 80°C w zależności od gustu spożywającego i rodzaju yerby. Im niższa temperatura, tym łagodniejszy napar. Najczęściej stosowany przez portenos sposób przyrządzania yerba mate wygląda następująco: do naczynia wykonanego z drewna, ceramiki bądź tykwy wsypujemy susz w ilości ok. 3/4 jego objętości, tak by powstał z jednej strony niewielki kopczyk, który przy pierwszym zalaniu pozostawiamy suchy. Po częściowym zalaniu wodą wkładamy bombillę i dolewamy wodę do całkowitego zanurzenia suszu. Teraz można delektować się smakiem yerba mate, pijąc ją w kręgu znajomych czy też samemu, bo w Argentynie jest ona nieodzownym towarzyszem dnia co dziennego.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii Miasta Marzeń 2 - Buenos Aires



Do kupienia w Kulturalnym Sklepie



Komentarze (17)
Yerba mate - tradycyjny napój Argentyny
Zaloguj się
  • herbatkowo.com.pl

    Oceniono 2 razy 2

    Yerba Mate jest bardzo podobna w działaniu do zielonej herbaty, chociaż to zupełnie inna roślina. Ale zawiera dużo mikroelementów, witamin i antyoksydantów. Pobudzająco zaś, często działa lepiej od kawy. A zalewana zimna wodą z kostkami lodu- latem jest nieoceniona, doskonale odświeża i orzeźwia, tak, jak już ktoś wcześniej napisał :)

  • leveller

    Oceniono 5 razy 5

    Dobrze, a gdzie odpowiedz na pytanie zawarte w tytule "skąd się biorą jej zalety ?" Co to ma być?

  • jobrave

    Oceniono 4 razy 4

    Ciekawe czym Indianie mierzyli temperaturę wody do zalewania yerba mate? Jakimiś termometrami z palmowego liścia?

  • rs66

    Oceniono 8 razy 4

    Yerba - faktycznie - dziala - odswieza i pobudza...tyle ze smakuje jak zaparzone siano z pola. praktycznie kazda. mimo dodatkow smakowych w stylu limonki i miety :)

  • teneron

    Oceniono 3 razy 3

    Ciekawy artykuł, fajnie opisana yerba od strony kulturowej i historycznej. Warto by też wspomnieć o właściwościach zdrowotnych yerba mate, a ma ona ich całkiem sporo:
    yerbamateinfo.pl/wlasciwosci-dzialanie-yerba-mate.html

  • kliszczak1

    Oceniono 1 raz 1

    Yerba Mate jest świetna! Początki mogą być trudne ale potem już jest miodzio. Piję ją codziennie i nie myślę przestać. Polecam każdemu!
    _ _
    | Darmowe e-booki z Małopolski | Tapety z górami

  • arystoteles

    0

    Yerba mate delikatie pobudza i ciekawie smakuje. Trzeba jednak powiedzieć, że największą popularnością cieszy się raczej w Urugwaju i Paragwaju. O kulturze jej picia co nieco tutaj:
    maciejrajk.eu/autostop-montevideo/

  • Gość: yerbomaniaczka

    Oceniono 1 raz -1

    Prowadzę blog o Yerba Mate, zapraszam ;) Mnóstwo informacji i zdjęć;)
    \[url=http://yerbomaniaczka.blog.pl/]blog o Yerba mate[/url]

  • professional_scoffer

    Oceniono 3 razy -1

    Akurat YM nie ma szczególnych składników ani właściwości - taki trick marketingowy, a spożywanie w dużych ilościach wcale nie jest zdrowe.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX