Kuchnie świata

  • Kuchnia meksykańska - chili, tacos i kurczak w czekoladzie
  • Belgia - belgijskie piwo

    Belgia - belgijskie piwo

    Pogodni wieśniacy z obrazów Bruegla Starszego zapewne delektują się piwem z miejscowego browaru. Tradycja wielu z tych browarów sięga XI w., a każde miasteczko chlubi się produkcją własnego piwa.

  • Francja. Nicea - kuchnia nicejska

    Francja. Nicea - kuchnia nicejska

    Mówi się, że ?kuchnia Nicei jest córką Rzymu i kuzynką bItalii oraz Prowansji?. Każdy, kto spróbuje potraw nicejskiej kuchni uzna, że są one czymś pośrednim pomiędzy tradycjami kulinarnymi sąsiedniej Italii, z której wiele zapożyczono, oraz kuchnią Prowansji, z którą Nicea była związana politycznie aż do epoki nowożytnej. Ponadto stanowi ona również swoiste ogniwo pomiędzy gastronomią wywodzącą się z okolic Morza Śródziemnego i tą pochodzącą z Alp.

  • Kraje na świecie, które słyną z pysznych lodów
  • Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

    Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

    Jednym z najciekawszych elementów wizyty w Chinach jest jedzenie - w chińskiej kulturze niezwykle ważne. Zorganizowanym grupom przeważnie oferuje się tanie i niewyszukane dania, dlatego też turysta powinien zrobić wszystko, aby uciec od tej rutyny i zamówić lokalne specjalności. Zanim polecisz do Chin i zasiądziesz do stołu, poznaj chińskie menu i - bardzo ważne! - reguły dobrego zachowania podczas posiłku.

  • Kuchnia prowansalska

    Kuchnia prowansalska

    O kuchni południowego wschodu Francji można by pisać poematy. Bogatego, głębokiego i niepowtarzalnego smaku dodają jej dojrzałe, soczyste owoce i warzywa, świeże ryby i obfitość aromatycznych ziół. Co więcej kuchnia ta uznana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, dzięki szerokiemu zastosowaniu oliwy, surowych warzyw, grillowaniu ryb i mięs oraz brakowi ciężkich zagęszczanych sosów.

  • Umbria. Kuchnia Umbrii