kuchnia żydowska

Więcej o:

kuchnia żydowska

  • Sopot: gdzie, jak i co

    ) i smacznie, powinien iść na kebab, haszu lub hubbę do baru u dołu "Monciaka", róg Królowej Jadwigi. Smacznie jest w Spatifie, Pinokiu (pośrodku "Monciaka"), można się najeść w Krzywym Domku (makarony, ryby, kuchnia żydowska). Obowiązkowa wizyta w barze Przystań niedaleko Muzeum Sopotu - smacznie, ceny

  • Ciekawe miejsca w Lublinie. Co warto zwiedzić w mieście i jego okolicy?

    z farszem z cebuli to charakterystyczny tutejszy rarytas, który swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej. Pierwsze wzmianki o tej potrawie sięgają XIX stulecia. Cebularze najlepiej jeść na ciepło. Z pewnością pokochasz ich chrupką skórkę! Spędź uroczy wieczór na Rynku z kuflem dobrego piwa w ręku

  • Tel Awiw IN: zwiedzaj Tel Awiw z INnym przewodnikiem: North

    wielu kreatywnych głów ze świata i okolic. Następne 20% to pomysł na aranżację tego miejsca przypominającego stołówkę w kibucu z komunalnym stołem, przy którym dzielimy się strawą ze współbiesiadnikami. Ostatnie 20% to jedzenie - wyszukana mieszanka kuchni żydowskiej, arabskiej, wschodnioeuropejskiej

  • Tel Awiw IN: zwiedzaj Tel Awiw z INnym przewodnikiem: South, East

    produktów doprawionych intrygującymi ziołami. To prawdziwa wariacja na temat fuzji tradycyjnej kuchni żydowskiej i europejskiej. Po raz pierwszy w życiu spróbowaliśmy tutaj przyrządzonej na bazie kaszy kukurydzianej zupy pod kuszącym tytułem "mamałyga". Nie da się ukryć, że to, jak wyglądała, w pełni

  • Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

    , a kapustka zasmażana. Zupa szczawiowa to typowa, polska zupa wiosenno-letnia. Idealna na upały, a więc w sam raz na teraz. Zupa kojarzy się nam z wakacjami, latem. Jej warianty występują również wśród potraw krajów Europy Wschodniej i w kuchni żydowskiej. Szczawiowa najlepiej smakuje z jajkiem

  • Chałka - sprawdzony przepis. Jak upiec chałkę w domu?

    Chałka: przepis na domową bułkę drożdżową Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej i w takim wydaniu jest to lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne, w postaci zaplecionego warkocza. Żydzi spożywają ją podczas szabatu i w święta. Dodają do niej orzechy, jabłka, rodzynki czy miód

Wypowiedzi na forum o:

kuchnia żydowska

  • kuchnia żydowska

    no dobrze na to hasło pewnie większość krzyknie Anatewka , ale ja szukam czegoś więcej. czy w Łodzi jest gdziekolwiek takie miejsce , gdzie można zjeść potrawy kuchni żydowskiej czy bajgle należą do kuchni żydowskiej?? bo właśnie ostatnio poszukiwałam poprzez Zawsze Najmądrzejszą wyszukiwarkę potraw

  • Kuchnia żydowska

    Nie wiem, czemu, ale zawsze jak myślę o Wielkanocy, przychodzi mi do głowy kuchnia żydowska (może to z powodu paschy;) Nigdy jeszcze nie zrobiłam niczego prawdziwie żydowskiego. Czy lubicie tę kuchnię/macie sprawdzone przepisy? Tak chętnie sięgamy po coś włoskiego, francuskiego, a może pogotujemy po

  • w kręgu kuchni żydowskiej- spotkanie

    W KRĘGU KUCHNI ŻYDOWSKIEJ ZAPROSZENIE 28.02.2006 godzina 18 Fundacja Helsinska Ul. Zgoda 11 V piętro, sala konferencyjna Kuchnia żydowska sięgająca czasów biblijnych, jest jedna z najstarszych kuchni świata. Dyktowana prawem, tajemnicą, obwarowana rytuałem, sprawia wrażenie kuchni dla

  • Kuchnia żydowska

    Kochani! Potrzebne mi są SPRAWDZONE przepisy z kuchni żydowskiej. Mam parę książek, ale nie mam czasu eksperymentować i nie chcę narażać się na ew. wpadkę. Muszą to być potrawy, które dobrze smakują na drugi dzień, na zimno, jedzone z ręki. Myślałam o jakimś cieście i może pasztecikach, rogalikach.

  • Kuchnia żydowska

    Witajcie! Założyłam już taki wątek na FK, tu kopiuję, bo może tu ktoś mi pomoże (Fettinia?) "Kochani! Potrzebne mi są SPRAWDZONE przepisy z kuchni żydowskiej. Mam parę książek, ale nie mam czasu eksperymentować i nie chcę narażać się na ew. wpadkę. Muszą to być potrawy, które dobrze smakują na drugi

  • Re: Kuchnia żydowska

    Placki ziemniaczane ponoć wywodzą się z kuchni żydowskiej, karp w galarecie z rodzynkami i migdałami, faszerowane szyjki gęsie... Przestukam jutro jakieś przepisy.

  • ObŻydliwa knajpa - kuchnia żydowska?

    Tylko,że kuchnia żydowska nie jest wcale obrzydliwa !

  • Re: Clarissa Hyman "Kuchnia Żydowska"

    O co chodzi z tą "Kuchnią żydowską", bo nie wydało jej Wyd. Rosner i Wspólnicy?

  • Re: ObŻydliwa knajpa - kuchnia żydowska?

    kuchnia Żydowska to była na Mariackiej raczej Galeria Dobrego Smaku!

  • Re: Kuchnia żydowska

    Ten przepis (Wędrowiec2) nie ma nic wspólnego z kuchnią żydowską (nawet jeśli potrawa jest smaczna). W kuchni żydowskiej ABSOLUTNIE NIE WOLNO do jakiegokolwiek mięsa dodawać nawet kropli czegoś z mleka (żadnych jogurtów, śmietan, kefirów itp.), nawet nie wolno mięsa gotować w garnku, w którym