Judasze, ciasto z całymi jajkami na twardo i hamburger z bitą śmietaną. Takie słodycze je się w Wielkanoc za granicą

Pewnie Was nie zdziwi, że w Wielkanoc nie wszędzie na świecie je się mazurki i baby. Ale to, co jedzą Czesi, Hiszpanie, Anglicy czy Szwedzi, może nieco zaskoczyć. Oto tradycyjne świąteczne słodkości z różnych krajów świata. Lepiej zapomnijcie o liczeniu kalorii. Zestawienie przygotował Travelplanet.pl.
Bułgaria baklawa (bakława) Bułgaria baklawa (bakława) fot. Shutterstock

Bułgaria - Bakława

Bułgaria - Bakława

Tradycyjna bakława przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w Bułgarii "kori", które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka bakława gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.

Włochy - Colomba Pasquale Włochy - Colomba Pasquale fot. Shutterstock

Włochy - Colomba Pasquale

Włochy - Colomba Pasquale

Włoskie ciasto wielkanocne nie sposób pomylić z żadnym innym. A wszystko za sprawą nietypowego kształtu - ciasto wypieka się w formach przypominających gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Według legend, drożdżowe Colomba Pasquale było podawane w czasie oblężenia Pawii w VI wieku, jako znak pokoju. Ubogi włoski cukiernik upiekł ciasto z nadzieją, że w mieście zapanuje pokój. Pawia prowadziła wówczas wojnę z królem Alboino. Gest ten wzruszył najeźdźcę na tyle, że zdecydował o wycofaniu wojsk z miasta.

Czechy - Judasze Czechy - Judasze fot. Matej Batha/Wikimedia Commons/CC 3.0

Czechy - Judasze

Czechy - Judasze

Wielkanocnym przysmakiem w Czechach są tzw. judasze (po czesku jidáše), czyli drożdżowe ciastka, nawiązujące do biblijnego Judasza. Dawniej ciastka miały zapewniać spokój i bogactwo, dziś nie może ich zabraknąć w Wielki Czwartek. Zaplata się je podobnie do polskich faworków i podaje z miodem. Zawiązywana z ciastek spirala nie jest przypadkowa - gotowe wypieki powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz.

Szwecja - Semla Szwecja - Semla fot. Shutterstock

Szwecja - Semla

Szwecja - Semla

Semla to tradycyjne ciastka popularne w Szwecji, ale także w Norwegii, Finlandii i Estonii. Wypełnione słodkim nadzieniem ciastko z bułki pszennej podaje się często podczas Świąt Wielkanocnych. Nadzienie przyrządzane jest z bitej śmietany i masy migdałowej. Całość przykryta jest słodką bułką, tak, aby przypominała budową hamburgera. Semla jest często serwowana w głębokim talerzu, wypełnionym gorącym mlekiem i przyozdobionym laską cynamonu. Tak podane ciasto Szwedzi nazywają hetvägg.

Hiszpania - Mona de Pascua Hiszpania - Mona de Pascua fot. Shutterstock

Hiszpania - Mona de Pascua

Hiszpania - Mona de Pascua

W Hiszpanii, a szczególnie w Katalonii i Walencji, popularnym wielkanocnym przysmakiem jest Mona de Pascua, czyli okrągłe ciasto z jajkiem w środku. Według tradycji, powinno to być ugotowane kurze jajko, jednak dziś znacznie częściej spotyka się czekoladowe, słodkie jaja. Nazwa ciasta pochodzi od arabskiego słowa munna, które oznaczało dawniej datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Dziś w hiszpańskich cukierniach możemy spotkać najróżniejsze, często bardzo fantazyjne, wersje tego ciasta. Mona de Pascua ma symbolizować radość z zakończonego postu.

Grecja - Tsoureki Grecja - Tsoureki fot. Shutterstock

Grecja - Tsoureki

Grecja - Tsoureki

Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z pisankami w środku i ozdabia jajakmi. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.

Anglia - Simnel Cake Anglia - Simnel Cake fot. Shutterstock

Anglia - Simnel Cake

Anglia - Simnel Cake

Angielskim ciastem wielkanocnym jest Simnel Cake, czyli owocowe ciasto przykryte warstwą marcepanu. Znane jest już od średniowiecza i przybiera różne formy, jednak najbardziej popularne jest okrągłe ciasto przyozdobione marcepanowymi kulami. 11 kulek ułożonych na okrągłym placku ma symbolizować 11 apostołów, a więc wszystkich oprócz Judasza. Zgodnie z zasadami Wielkiego Postu Simnel Cake piecze się w dniu Mothering Sunday, ale można je zjeść dopiero w Wielkanoc.

Niemcy - Osterfladen Niemcy - Osterfladen fot. Kritzolina/Wikimedia Commons CC 3.0

Niemcy - Osterfladen

Niemcy - Osterfladen

Niemiecki kołacz wielkanocny nazywany jest Osterfladen. Jest to rodzaj chałki o okrągłym kształcie z charakterystycznym nacięciem w kratkę. Po wierzchu posmarowany jest lukrem i ozdobiony płatkami migdałów. W Niemczech nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego śniadania. Choć ciasto wydaje się dosyć nieskomplikowane, w jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy. Gotowe Osterfladen smakuje najlepiej pokrojone w plastry i podawane do kawy lub herbaty.

Chorwacja - Pinca Chorwacja - Pinca fot. Shutterstock

Chorwacja - Pinca

Chorwacja - Pinca

Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie Jezusa. Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.

Francja - czekoladowe jajka i ciastka Francja - czekoladowe jajka i ciastka fot. Shutterstock

Francja - czekoladowe jajka i ciastka

Francja - czekoladowe jajka i ciastka

Święta Wielkanocne we Francji kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, która występuje w najróżniejszych formach: jajek, zajączków, baranków czy dzwoneczków. Najbardziej znane są czekoladowe pisanki, czyli ceuf de Pâques. Według znanej tradycji, jajka są ukrywane w wielkanocną niedzielę w ogrodzie, a zadaniem dzieci jest ich odszukanie. Podczas Wielkanocy przygotowuje się także pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka.