Gwiazdki i sztućce
Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe" pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny - możemy sobie zatem tylko wyobrazić, jaki stres wywołują wśród właścicieli restauracji i jak wielkim zaszczytem jest znalezienie się w przewodniku.
Do tegorocznego rankingu "Main Cities of Europe" zakwalifikowało się 45 polskich restauracji: 24 z Warszawy oraz 21 z Krakowa - czyli o 4 lokale więcej niż w roku ubiegłym. W stolicy z rankingu wypadł 1 lokal (Concept), zaś dołączyły 3 nowe (Senses, Salto, Signature). W Krakowie do zestawienia dodane zostały natomiast 2 restauracje (Ed Red, Bianca). Dwie warszawskie restauracje, Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, zostały wyróżnione symbolem Bib Gourmand.
Atelier Amaro - gwiazda wśród warszawskich restauracji
Atelier Amaro umocniło swoją pozycję na liście i zachowało najbardziej znaczące wyróżnienie - Gwiazdkę Michelin, która oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Już w 2012 roku Atelier Amaro zostało odznaczone symbolem Wschodzącej Gwiazdki, rok później otrzymało właściwą Gwiazdkę. Można więc śmiało powiedzieć, że Atelier Amaro to najlepsza restauracja w Polsce, którą można polecić każdemu.
* W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) oraz Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
Przyjrzyjmy się restauracji Atelier Amaro i 5 lokalom z Warszawy i Krakowa, które zadebiutowały w przewodniku.
Senses, Bielańska 12, Warszawa - 3 symbole sztućców
Oto co szef kuchni "Senses" pisze o restauracji: "Senses jest szczerym i emocjonalnym podejściem do jedzenia. Używając najlepszych produktów, tworzymy rzeczy innowacyjnei nowoczesne, a jednocześnie zadziwiająco znajome." Andrea Camastra, Chef de Cuisine, który łączy techniki kulinarne znane z kuchni polskiej i międzynarodowej.
Jak można się domyślać, w restauracji Senses chodzi o zmysły: "Nasze dania składają się z zapachów, smaków, dźwięków, różnorodnych tekstur, wspomnień, nieoczywistych gier skojarzeń. Chodzi o dostarczenie maksimum przyjemności i wyjątkowego doświadczenia kulinarnego." Takie przeżyć można doznać wybierając którąś propozycję z menu degustacyjnych (3 dania 150zł, 7 dań 250zł, 10 dań 350zł, 15 dań 500zł).
Przykładowe menu siedmiodaniowe prezentuje się następująco: pierogi ruskie, przegrzebek-Parmentier-szynka bellota-liść laurowy, foie gras-fermentowana śliwka-melasa-miecznik, burak-łosoś-kozi ser-kawior, gulasz-dorsz-kalmar-śmietana, jagnięcina-polska korma-jogurt-słonecznik, sernik-kozie mleko. Można także po prostu przyjść na lunch - zestaw lunchowy w cenie 85 zł.
Więcej informacji znajdziecie na stronie restauracji.
Salto, Wilcza 73, Warszawa - 2 symbole sztućców
Salto to autorska restauracja Martina Gimenez Castro. "Jest to wyjątkowa restauracja w Warszawie, gdzie południowoamerykańskie smaki poddawane są odważnym akrobacjom temperamentnego Szefa Kuchni. Restauracja, gdzie zapach przywodzi wspomnienie wytrawnych wakacji, a każde danie odsłania pochodzenie Martina, wynosząc je na nowy poziom. Wnętrze tworzy niepowtarzalny klimat i tło dla dzieł Martina" - czytamy na stronie lokalu.
Zestaw lunchowy w restauracji to koszt 50 zł ( w tym także lampka wina), przystawki zaczynają się od Cazueli de pescado (pikantna zupa z ryb i owoców morza) w cenie 28 zł i kończą na Langostino salvaje (Carabineros - rodzaj krewtek- z Portugali) w cenie 120 zł. Dania główne rozpoczyna Pato con Malbec (kaczka z batatami, liście kalarepy, por, wino Malbec)- w cenie 62 zł, a kończy Lomo Argentino, czyli argentyńską polędwicę wołową w cenie 110 złotych.
Więcej informacji znajdziecie na stronie restauracji.
Signature, Poznańska 15, Warszawa - 2 symbole sztućców
Signature to autorska i nowoczesna kuchnia Wojciecha Kiliana. Restauracja "zaprasza wszystkich potrafiących docenić doskonale podaną porcję niecodziennych smaków, których zwieńczeniem będzie wyróżniający Signature deser" - czytamy na stronie warszawskiego lokalu.
Dania główne zaczynają się od pierogów z pieczoną kaczką w cenie 33 złotych, polędwicę wołową z foie gras (89 zł), miętusa z czarną truflą, puree ziemniaczanym i warzywami (56 zł), po stek z polędwicy argentyńskiej "black angus" w cenie 145 zł. Na deser wręcz należy spróbować dumy restauracji, tarty pralinkowej z owocami i lodami truskawkowymi (ten rarytas zdobył pierwsze miejsce w Wine&Food Noble Night 2014).
Więcej informacji znajdziecie w osobnym artykule oraz na stronie restauracji.
Bianca, plac Mariacki 2, Kraków - 1 komplet sztućców
Przenosimy się do Krakowa. Na stronie Bianca Pasta & Wine można przeczytać: "to kameralna mała restauracja w uroczym zakątku przy Rynku Głównym i Kościele Mariackim. Oferujmy to co jest kwintesencją włoskiej kuchni - prostotę i zarazem radość komponowania potraw, bazując na najlepszych składnikach sprowadzanych z różnej części Włoch. Cieszy nas gotowanie i to, że możemy w tym miejscu realizować na Państwa oczach (posiadamy otwartą kuchnię) nasze pomysły i przepisy inspirowane rozmaitymi doświadczeniami kulinarnymi."
Karta restauracji Bianca zmienia się ok 12 razy w roku - "hołdujemy produktom najwyższej jakości, produktom nieprzetworzonym i produktom sezonowym, z których możemy wydobyć esencję smaku i sprawić by proponowane kompozycje były wyjątkowe. Menu opiera się na produktach świeżych, nieprzetworzonych, nie zawierających konserwantów, barwników i sztucznych ulepszaczy".
W chwili obecnej w menu wśród dań głównych znajdziemy m.in Ravioli alla Bianca (34 zł) czyli ravioli z przepiórką w sosie truflowym z pietruszkowym pesto, Rigatoni con manzo e salsiccia, czyli rigatoni z kawałkami polędwicy czosnkiem, oliwkami, pikantną salsicią i sosem pomidorowym (29 zł), Lasagna al ragu di cighiale, czyli lasagnę z ragu z dzika z sosem pomidorowym z tymiankiem (36 zł) czy najprostsze Rigatoni pomodoro e peperoni, rigatoni w sosie pomidorowo-paprykowym z parmezanem w cenie 18 zł.
Więcej informacji znajdziecie na stronie restauracji.
Ed Red Sławkowska 3, Kraków - 1 zestaw sztućców
Krakowski steakhouse Ed Red to propozycja dla mięsożerców. Już na wstępie (na stronie facebookowej restauracji) czytamy: "Ed Red kocha mięso, a jego smak zaczyna się od jakości, dlatego drogę serwowanej przez nas wołowiny znamy już od pastwiska aż po sam ruszt."
Lunch z przystawką i daniem głównym kosztuje w Ed Redzie 29 złotych, przykładowe dania główne do wyboru z menu lunchowego to: ozór wołowy w musztardowym sosie podany na fasoli, burger z morszczuka w kajzerce z kiszoną kapustą i eskalopki z indyka w jajku z parmezanem podane z ryżem.
Z menu głównego wybierać możemy z różnych propozycji z rusztu, a oprócz tego, m.in. : stek serowy z polędwicy wołowej z domowym ketchupem (25 zł), wolno pieczony schab wieprzowy na myśliwskim bigosie (32 zł), schab z dzika na duszonych piklach z boczkiem i kurkami (56 zł) czy pół kurczaka zagrodowego z ziemniakami po polsku i szałwiowym sosem (34 zł). Znajdzie się także ryba: filet z pstrąga z palonym masłem pietruszkowo-cytrynowym w cenie (31 zł).
Więcej informacji i całe menu znajdziecie na stronie restauracji.
Atelier Amaro, Agrykola 1, Warszawa - Gwiazdka Michelin
Atelier Amaro, największa gwiazda wśród polskich restauracji, już w 2012 roku zostało wyróżnione Wschodzącą Gwiazdką. To była zapowiedź dalszych wyróżnień, w 2013 lokalowi przyznano jedną Gwiazdkę, którą utrzymał w tegorocznym wydaniu przewodnika.
Atelier Amaro to kuchnia wykorzystująca sezonowe polskie produkty, stąd też nie posiada stałego menu. Staranność w dobieraniu produktów i "lokalny patriotyzm wyrażony na talerzu" zostały docenione - Atelier Amaro jako jedyna warszawska restauracja otrzymała rekomendację SLOW FOOD POLSKA.
Za Atelier Amaro stoi jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce - Wojciech Modest Amaro. Praktykował u najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, a w 2008 został odznaczony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem Chef de l'Avenir za wybitny talent.
Ci, którzy chętnie skosztowaliby kulinarnych dzieł sztuki, które powstają w restauracji, mogą wybierać miedzy menu degustacyjnymi: 3 moments (185 zł od osoby), 5 moments (260 zł od osoby) i 8 moments (320 zł/os).
Więcej na temat restauracji przeczytacie w artykule oraz na stronie Atelier Amaro.