Witam. Coś dziwnego dzieje się z moimi sadzonkami chili. Problem, który nie występował w zeszłym roku czy dwa lata temu podczas uprawy. Załączam zdjęcia. Posiadam kilka sadzonek 2 różnych odmian. Widać na zdjęciach że liście usychają, niektóre się zaczynają zwijać do środka i to nie tylko te duże,
Od razu uprzedzam, że nie jestem specjalistką od papryczek chili, ale wygląda to na jakąś chorobę grzybową lub przelanie. Pozwalasz glebie przeschnąć pomiędzy podlewaniami? Masz dobrą cyrkulację powietrza? Czy problem zaczął się, gdy zacząłeś dodawać biohumus?
Okazało się ( a dostałem też odpowiedź z forum dedykowanego chili ), że po 1 przenawoziłem rośliny, a po drugie liście zostały poparzone przez słońce. Fakt że problem zaczął powstawać po stosowaniu biohumusu. Jak na razie w celu ratowania przelałem sadzonki wodą ( z 2 - 3 objętości doniczki ) i z
1. macie jakis sprawdzony przepis na scones? uwielbiam (najlepsze jadlam na australisjkiej farmie na zapyzialej prowincji) i znalazlam w nowym supermarkecie clotted cream - wiec musze zrobic! 2. kupilam (do testowania do spaghetti) za duzo papryczek chili. ostre sa zjadliwie, ale jest ich tyle, ze
o ile w ogóle jest ona ostra. Owoce już dobry jakiś czas temu wybarwiły się tak jak widać na zdjęciu ( bardzo ciemny kolor, prawie wręcz czarny ) ale tylko częściowo. Część owocu jest mocno wybarwiona, a cześć zielona i od pewnego czasu nic nie zmienia się. Próbowałem szukać odpowiedzi już i na
nie mam papryczek chili ale za to posiadam przyprawe chili w proszku, pytanie brzmi: ile łyzeczek przyprawy w proszku odpowiada 1 papryczce?
w Borówce, taką nową kawiarenkę odwiedzilim fczoraj w Breslau, kanapka z chili, papryką jakąś inną, salami paprykowym i bułka posypana też różnistymi suszonymi czerwonymi drobinkami - na ciepło plus tiramisu, noooo, warte pofturki, chili czili uzależnia.
Gdzie można dostać płatki chili? Czy można je zastąpić zwykłym chili "w proszku" Jeśli tak to w jakich proporcjach? w przepisie mam podane 1/4 łyżeczki płatków chili.
2. Szukaj przepisow kuchni syczuanskiej. Lub Hubei. Tam papryczka chili stanowi 50 procent dan. Lub wiecej ?
Wpisz w wyszukiwarke 'black chili pepper plant', kliknij na 'images' i wybierz z obrazkow te, ktora przypomina najbardziej Twoja. Odmian papryk sa tysiace, wiec gwarancji nie ma, ze akurat trafisz, ale sprobuj.