Włoskie miasto dopięło swego: sztuka wypiekania pizzy wpisana na listę UNESCO. "To historyczne zwycięstwo"

"Zwycięstwo!" - napisał na Twitterze włoski minister rolnictwa Maurizio Martina na wieść o tym, że na listę światowego dziedzictwa UNESCO została wpisana... sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy.

We Włoszech trwa wielkie święto. Powód? Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy została oficjalnie wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Tak jednogłośnie zdecydowała komisja UNESCO podczas spotkania na wyspie Jeju w Korei Południowej.

Komisja uzasadniła swój wybór następująco:

Kulinarna wiedza związana z tworzeniem pizzy, która obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, dialekt, sposób ugniatania ciasta, umiejętność pokazów i dzielenia się nią z innymi, jest bezdyskusyjnym dziedzictwem kulturowym.

Przeczytaj swój horoskop na nowy rok i sprawdź, co cię czeka w 2018 roku!

Zwycięstwo

"Batalia" o wpisanie sztuki wypiekania pizzy neapolitańskiej na listę UNESCO trwa od 2009 roku. Inicjatorami i głównymi orędownikami pomysłu było stowarzyszenie neapolitańskich mistrzów wypiekania pizzy, nazywanych pizzaioli, i zawiązek włoskich rolników Coldiretti. Wspólnymi siłami pod wnioskiem "za" zgłoszeniem kandydatury pizzy z Neapolu udało im się zebrać ponad dwa miliony podpisów!

Burmistrz Neapolu, Luigi de Magistris, to, co się wydarzyło, nazwał "historycznym wyróżnieniem" i "wielkim zwycięstwem Neapolu i neapolitańskiej sztuki wypiekania pizzy". Jak na zwycięstwo reagują mieszkańcy Neapolu?

Będziemy jeść jeszcze więcej pizzy!

 - zapowiadają.

 

Radość była ogromna, a sami pizzaioli ze szczęścia wyszli fetować "zwycięstwo" na ulice. Mało tego, w dziesiątkach pizzerii w całym Neapolu i okolicach serwowano darmową pizzę.

Przeczytaj swój horoskop na nowy rok i sprawdź, co cię czeka w 2018 roku!

Przepis na UNESCO

Wyjątkowość neapolitańskiej pizzy, czyli po prostu Margarity, polega przede wszystkim na jej składnikach. Pizza składa się tylko z kilku specjalnie dobranych ingrediencji: sosu pomidorowego z pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolego, oliwa z oliwek i bazylii.

Skoro Włochom udało się z pizzą, może i my powinniśmy zgłosić polskie specjały na światową listę dziedzictwa UNESCO?

Sprawdź się w QUIZIE: Co wiesz o kuchni włoskiej? Sprawdź się w quizie przygotowanym przez rodowitego Włocha

To cię zainteresuje:

Pięć miast, które sprawią, że twój sylwester będzie bardziej ekscytujący niż zwykle. W jednym z nich pojeździsz na nartach na środku pustyni

Minus 60 stopni Celsjusza w styczniu i minusowe temperatury nawet w maju. Jak żyje się w tej wsi?

Komentarze (5)
Włoskie miasto dopięło swego: sztuka wypiekania pizzy wpisana na listę UNESCO. "To historyczne zwycięstwo"
Zaloguj się
  • danuel

    Oceniono 7 razy -7

    Nie no ten przypalony placek na pierwszym zdjęciu z plackiem przecieru pomidorowego smacznie nie wygląda.

  • Gabriel Malisz

    0

    no i bardzo dobrze moze wreszcie zakarza w calej europie nazywac placka z ciasta z serem pizza
    wiekszosc pizzeri w europie powinni nakazac zmiane nazwy bo to sa wyroby pizzopodobne wlosi maja racje koniec z kaleczeniem rzemiosla nastepnym krokiem wlochow powinno byc zakaz poslugiwania sie nazwa pizza dla wyrobow niezgodnym z pierwowzorem
    ps najgorsza pizze jadlem w niemczech ,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX