Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

Jednym z najciekawszych elementów wizyty w Chinach jest jedzenie - w chińskiej kulturze niezwykle ważne. Zorganizowanym grupom przeważnie oferuje się tanie i niewyszukane dania, dlatego też turysta powinien zrobić wszystko, aby uciec od tej rutyny i zamówić lokalne specjalności. Zanim polecisz do Chin i zasiądziesz do stołu, poznaj chińskie menu i - bardzo ważne! - reguły dobrego zachowania podczas posiłku.
Kuchnia chińska, restauracja chińska / Shutterstock Kuchnia chińska, restauracja chińska / Shutterstock Kuchnia chińska, restauracja chińska / Shutterstock

Kuchnia chińska - Jak jadają Chińczycy

Kuchnia chińska - Jak jadają Chińczycy

Tradycyjnie w Chinach jada się trzy ciepłe posiłki w ciągu dnia. Lokale zapełniają się wcześniej niż w Europie - goście zaczynają się gromadzić od 12.00 i od 18.00.

W Chinach posiłki spożywa się wspólnie. Wszyscy uczestnicy biesiady próbują dowolnej potrawy znajdującej się na stole. Nie płaci się także osobno za swoje porcje - kosztami należy się podzielić po wyjściu z lokalu. Ten chiński sposób jedzenia w pełnych gwaru restauracjach przyczynia się do zacieśniania przyjaźni i więzi rodzinnych.

.

Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock

Kuchnia chińska - Jak się zachować

Kuchnia chińska - Jak się zachować

Wolne spożywanie stało się niemal świętą zasadą. W Chinach nigdy się nikogo nie pogania, bez względu na to, jak jest późno czy też jak wielu klientów czeka na stolik. Przerwa obiadowa w szkołach oraz państwowych urzędach i firmach trwa zazwyczaj trzy godziny.

Warto sięgnąć po pałeczki nawet jeśli posługiwanie się nimi sprawia ci trudności. Należy tylko pamiętać, by nie bawić się nimi i nie wbijać na sztorc w potrawę (zwłaszcza w miskę ryżu) - to podobno przynosi nieszczęście (Chińczykom kojarzy się z kadzidłami palonymi na pogrzebach).

Do grzeczności należy pozostawienie w misce odrobiny jedzenia (na koniec uczty). Jeśli miski zostaną całkiem puste, będzie to oznaczało, że goście się nie najedli do syta, a to ogromny afront dla Chińczyka. Żeby nie stracić twarzy, zapraszająca osoba natychmiast zamówi siedem kolejnych dań. Należy jednak zjeść cały ryż, bo pozostawienie go przynosi nieszczęście.

Jeśli ktoś nas zaprasza (qing), to znaczy, że zamierza za nas zapłacić. Rzadko się zdarza, że każdy płaci za siebie. Kiedy pojawia się rachunek, a współbiesiadnik sięga po portfel, wypada trochę się pocertolić, powstrzymując go. Jeżeli nalega, poddajemy się, ale dopiero po kilku grzecznych odmowach.

Kuchnia chińska, okrągły stół / Shutterstock Kuchnia chińska, okrągły stół / Shutterstock Kuchnia chińska, okrągły stół / Shutterstock

Kuchnia chińska - Miejsce przy stole

Kuchnia chińska - Miejsce przy stole

W Europie i Ameryce przyjaciele i znajomi spotykają się przy filiżance kawy lub szklance piwa, w Chinach - przy jedzeniu. Okrągłe stoły, przy których zasiadają w restauracjach, z reguły są przewidziane na co najmniej osiem osób.

Gospodarz siedzi zwykle twarzą do drzwi, a goście - po jego bokach, w odległości zależnej od ich pozycji. Jeśli zostaliśmy zaproszeni, przypuszczalnie zaproponują nam honorowe miejsce. W takim przypadku należy grzecznie odmówić.

Kuchnia chińska, przystawka w formie smażonych krewetek / Shutterstock Kuchnia chińska, przystawka w formie smażonych krewetek / Shutterstock Kuchnia chińska, przystawka w formie smażonych krewetek / Shutterstock

Kuchnia chińska - Jeść czy nie jeść

Kuchnia chińska - Jeść czy nie jeść

Menu zazwyczaj zaczyna się od liang cai (zimnych przekąsek). Ze względów higienicznych w centralnych Chinach, z wyjątkiem najlepszych chińsko-rosyjskich restauracji, należy unikać zimnych przekąsek. Specjalności szefa kuchni również pojawiają się na początku menu i często można je łatwo rozpoznać po ich wyraźnie wyższych cenach, a kelnerki sugerują je wahającym się klientom. Niekiedy potrawy są przygotowywane z istot, które Europejczyk uważa za niejadalne, lub zawierają dziwne składniki, np. ślinę jaskółki (główny składnik zupy z ptasiego gniazda, kantońskiego specjału raczej bez smaku).

Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock

Kuchnia chińska - W jakiej kolejności

Kuchnia chińska - W jakiej kolejności

W chińskim jadłospisie można znaleźć dania główne, różne gatunki mięs i ryb, a także warzywa, doufu (tofu) i napoje. Rzadko spotyka się desery, chociaż w Hongkongu przyjęto zagraniczny zwyczaj jedzenia czegoś słodkiego po posiłku, nawet jeśli są to tylko owoce.

Zupę spożywa się na końcu, mimo że dania są przeważnie podawane w przypadkowej kolejności. Poza prowincją Guangdong, Hongkongiem i Makau, także ryż najczęściej trafia na stół na końcu posiłku, zatem jeśli ma być dodatkiem do potrawy, należy o niego zawczasu poprosić.

Większość dań kuchni chińskiej jest przygotowywana dla dwojga, zatem samotnie podróżujący turysta powinien raczej zamówić małą porcję (xiao pan). Zwykle stanowi ona 70% dużej i kosztuje ok. 70% jej ceny - pozwoli to jednak na wypróbowanie specjalności menu bez pozostawiania zbyt dużej ilości jedzenia na talerzu.

Kuchnia chińska, tradycyjne chińskie Kuchnia chińska, tradycyjne chińskie "naleśniki" / Shutterstock Kuchnia chińska, tradycyjne chińskie "naleśniki" / Shutterstock

Kuchnia chińska - Chińskie przysmaki

Kuchnia chińska - Chińskie przysmaki

Kuchnia chińska jest tak samo zróżnicowana jak poszczególne regiony kraju. Od czasów dynastii Shang podstawę posiłków stanowi fan (dosł. ryż albo posiłek zbożowy). Wszystko poza nim i mąką nazywa się cai (dosł. warzywa).

Na północy zamiast ryżu najczęściej jada się proso i pszenicę, w postaci pierożków lub sajgonek. Popularnością cieszy się tu także kociołek z baraniny, co wskazuje na silne wpływy kuchni mongolskiej w tej części Chin. Słynna kaczka po pekińsku jest serwowana z pszennymi plackami, sfermentowaną fasolą lub porami. Sycące potrawy tej kuchni, smażone, pieczone i gotowane na parze, doskonale się nadają na chłodne dni.

Kuchnia Chin południowych jest niezwykle różnorodna, a także najbardziej znana w świecie zachodnim. W okolicach Kantonu oraz Hongkongu jada się m.in. ryby i owoce morza, jaskółcze gniazda, płetwy rekina itp. Potrawy smaży się i gotuje na parze. Słynne w świecie dim sum, smakowite lekkie przekąski, spożywa się o każdej porze dnia, zwłaszcza do herbaty.

Na wschodzie Chin (Szanghaj, Hangzhou, Suzhou) wiele dań przygotowuje się w oparciu o mięsne wywary. Charakteryzuje je słodko-kwaśny smak. Tutaj również cieszą się popularnością ryby i owoce morza, ale także potrawy wegetariańskie.

W centralnej części (Syczuan, Hunan) najczęściej jada się wieprzowinę i wołowinę. Przyrządzane potrawy są bardzo pikantne, stosuje się m.in. chilli, które przed wiekami przywieźli tu hiszpańscy kupcy. Popularnością cieszy się też wędzona, łagodnie przyprawiona kaczka po syczuańsku.

Warto także wspomnieć o kuchni Ujgurów (jednej z najstarszych narodowości Chin północnych), o bliskowskodnich i tureckich wpływach. Okolice Xinjingu słyną ze smacznego pieczywa i makaronów przyrządzanych na różne sposoby, a także owoców: arbuzów, moreli, winogron i melonów.

Kuchnia chińska - filiżanka chińskiej herbaty / Shutterstock Kuchnia chińska - filiżanka chińskiej herbaty / Shutterstock Kuchnia chińska - filiżanka chińskiej herbaty / Shutterstock

Kuchnia chińska - Napoje

Kuchnia chińska - Napoje

Jeśli chodzi o napoje, szczególne miejsce w chińskiej kuchni zajmuje herbata. Nie wiadomo, jakie były początki jej hodowli, według legendy jednak pojawiła się ok. 4 tys. la temu na terenie obecnego Syczuanu. W Chinach pija się najczęściej herbatę zieloną.

Popularnością cieszą się także smaczne miejscowe piwa - lekkie doskonale się nadaje jako dodatek do posiłku. Kawa nie należy do napojów tradycyjnych. Smaczne odmiany są serwowane głównie w dobrych lokalach i hotelach. Od kilku tysięcy lat w Chinach uprawia się także winorośl - produkcja win znacznie się jednak różni od tej znanej zachodniemu światu. Trunek ten wyrabia się także z ryżu.

Kuchnia chińska - wznoszenie toastu / Shutterstock Kuchnia chińska - wznoszenie toastu / Shutterstock Kuchnia chińska - wznoszenie toastu / Shutterstock

Kuchnia chińska - Wznoszenie toastów i śpiew

Kuchnia chińska - Wznoszenie toastów i śpiew

"Samodzielne" picie jest bardzo niegrzeczne.  Zawsze podnosimy kieliszek czy szklaneczkę przynajmniej w stronę jednej osoby przy stole. Chińskie popularne "Na zdrowie!", Ganbei!, dosłownie nie oznacza "zdrowia", lecz coś w rodzaju "No to siup!".

Śpiewanie Chińczycy uwielbiają śpiewać i robią to, nawet jeśli ze względu na uszy bliźnich nie powinni. Biesiada jest idealną okazją do wspólnych śpiewów. Być może przy wspólnym stole zostaniesz  poproszony o zaprezentowanie czegoś z polskiego repertuaru - nie zaszkodzi wcześniej poćwiczyć.

Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock Kuchnia chińska / Shutterstock

Kuchnia chińska - Podziękowania i wyrazy zadowolenia

Kuchnia chińska - Podziękowania i wyrazy zadowolenia

Nie powinno się dziękować kelnerom, kiedy stawiają czy kładą coś na stole. Wprowadza to więcej zmieszania niż pożytku. Jeśli ktoś nie może się oprzeć i musi wyrazić wdzięczność, wystarczy, że podczas nalewania herbaty delikatnie stuknie dwoma palcami o stół.

Podczas jedzenia Chińczycy siorbią i bekają, dając w ten sposób do zrozumienia, że potrawa im smakuje. Nikt nie nalega, by iść w ich ślady, ale też nie należy się ostentacyjnie gorszyć obyczajami bekających sąsiadów.

Więcej o:
Komentarze (6)
Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre
Zaloguj się
  • tastes_like_chicken

    Oceniono 8 razy 4

    W ramach savoir vivre Chińczyków należałoby wspomnieć w mlaskaniu i żarciu z otwartym pyskiem, głośnym bekaniu czy wypluwaniu np. kości na podłogę.
    Nie chce mi się wytykać wszystkich wpadek bo już zapomniałem przeklikując się przez 10 slajdów ale sajgonki jak sama nazwa wskazuje są żarłem wietnamskim i są zrobione z papieru ryżowego a nie pszenicy.
    A dim sum jest mniej więcej tak lekki jak wasze pióro. 90% to słodkie smażone w głębokim oleju pączki faszerowane tłustym mięsem. Ale tak to jest jeżeli pisze się artykuł o chińszczyżnie bazując się na wietnamskiej knajpie w warsiawie.

  • rumburak97

    Oceniono 12 razy 4

    Kuchnia chiństak? Bahahahah! Co zaa pi.er.do.lo.ne deb.ile w tej wyborczej!

  • nowolipka

    0

    Ja bardzo lubię kuchnię chińską, dobrze, że powstaje dużo naprawdę fajnych knajp z tą kuchnią, na wysokim poziomie. Jedną z nich jest moim zdaniem Pańska 85 w Warszawie, zachwycili mnie pyszną kaczką po pekińsku i tofu. Wygląd dań niesamowity, smak również :) Raz na jakiś czas pozwalam sobie na takie kulinarne ekscesy ;)

  • amet666

    0

    macie ciężki rodza niedorozwoju

  • aqwa5

    Oceniono 3 razy -1

    Chińskie piwa to straszne sikacze łącznie z najbardziej znanym Tsingtao. Chyba rozcieńczają żeby dla wszystkich starczyło. Jedyne pitne, które znalazłem zwało się Harbin i pochodziło, jak nazwa wskazuje, z Mandżurii, czyli najbardziej na północ wysuniętej prowincji Chin. To potwierdza regułę np. niemożliwości wyprodukowania dobrego piwa poniżej pewnej szerokości geograficznej.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX