Kuchnia w這ska. Smaki W這ch

Kiedy ju sportello przestanie nam si kojarzy z totalizatorem, a fermata b璠zie czym wi璚ej ni tylko terminem muzycznym, to znak, 瞠 jeste鄉y gotowi na dog喚bne poznawanie smaku W這ch. Smaku, czy mo瞠 raczej smak闚, bo Italia ma wiele odcieni.
kawa, kawiarnia kawa, kawiarnia Fot. Shutterstock

Kuchnia w這ska. Smak kawy

Kuchnia w這ska. Smak kawy

W這ch s krajem kawy. Pija si tu kaw czarn i mocn, w ma造ch fili瘸nkach z grubej porcelany. Czasami do naparstka mocnego naparu jest podawana szklanka wody. Nawet mieszka鎍y p馧nocnej cz窷ci kraju przyznaj, 瞠 tak dobrej kawy jak na Po逝dniu nie dostanie si nigdzie na 鈍iecie.

Cena kawy w barach jest zbli穎na do polskiego cennika: za fili瘸nk espresso trzeba zap豉ci 80-90 eurocent闚. Naczynie wype軟iane jest do po這wy; W這si przewa積ie wypijaj zawarto嗆 szybko, bez drobnych 造k闚 i namaszczenia, co nie oznacza oczywi軼ie, 瞠 nie s smakoszami. Kawa dla W這ch闚 to rzecz niezwykle wa積a, by nie rzec: podstawowa. Wiedz o niej wszystko, a napar z貫j jako軼i wyczuwaj na odleg這嗆.

W roku 1998, w trosce o jako嗆 serwowanej kawy, W這si powo豉li Narodowy Instytut Espresso Italiano (Instituto Nazionale Espresso Italiano), kt鏎y ustali, jakie normy musi spe軟ia czarny nap鎩, by zas逝giwa na miano prawdziwego w這skiego espresso. Pierwsza zasada m闚i, 瞠 kaw nale篡 zmieli w m造nku 瘸rnowym - trzeba przy tym pami皻a, 瞠 瘸rna urz康zenia wytrzymuj zmielenie nie wi璚ej ni oko這 600 kg kawy. Zaparza si ziarno 鈍ie穎 zmielone, a proces parzenia mo瞠 si odbywa tylko w ekspresie ci郾ieniowym. Na fili瘸nk espresso wchodzi 7 g kawy, czyli 50-60 ziaren. Kawa powinna by zaparzana przez 25 sekund (praktycznie 23-30 sekund), przy ci郾ieniu 9 bar闚, w temperaturze 88-92蚓. Do przygotowania jednej fili瘸nki nale篡 zu篡 25 ml wody.

Instytut Espresso Italiano okre郵a te 軼i郵e, jakimi cechami powinien wyr騜nia si napar. W豉軼iwie sporz康zone espresso, zaparzone z dobrego gatunku kawy, powinno by aksamitne, mie lekko kremow konsystencj oraz g瘰t na 2-4 mm piank (crema) z jak najmniejsz ilo軼i p璚herzyk闚 powietrza. Kolor naparu jest okre郵any jako rdzawo-orzechowy. Wa積y jest te tzw. balans, czyli r闚nowaga mi璠zy smakiem s這dkim, kwaskowym a gorzkim.

.

x x Fot. Shutterstock

Kuchnia w這ska. Smak pizzy

Kuchnia w這ska. Smak pizzy

Pizza pojawia si na europejskich sto豉ch ju od 3 tys. lat. Cho sam placek smarowany zio豉mi i oliw by znany ju w staro篡tnej Grecji, to jednak nazwa i forma najs造nniejszego posi趾u 鈍iata jest nieroz陰cznie zwi您ana z Itali.

Nazwa pochodzi od 豉ci雟kiego terminu picea, oznaczaj帷ego placek powsta造 z po陰czenia m彗i z wod i wypiekany w piecu. S這wo "pizza" w takiej formie, w jakiej znamy je dzi, pojawi這 si oko這 997 r. W Polsce placek o okr庵造m kszta販ie, okraszony serem i mi瘰em, podano prawdopodobnie po raz pierwszy na uczcie weselnej wyprawionej z okazji za郵ubin Bony z Zygmuntem I Starym. Przez lata pizza zmienia豉 sw鎩 charakter, cho nie by造 to zmiany radykalne. W roku 1889 kucharz z Neapolu Raffael Esposito doda do niej ser mozzarella, kt鏎y odt康 na trwale zwi捫e si z w這skim plackiem. Poniewa by to rok wizyty w Neapolu kr鏊a Umberto I i kr鏊owej Ma貪orzaty, pizz, kt鏎 kr鏊ewska para zosta豉 ugoszczona, zacz皻o nazywa "margherit". Do dzi ta odmiana pozostaje najbardziej popularnym rodzajem pizzy. Czerwony kolor pomidor闚, biel sera mozzarella i ziele listk闚 bazylii u這篡造 si w narodowe barwy W這ch, co r闚nie nie pozosta這 bez wp造wu na popularno嗆 tego dania.

Pierwsza pizzeria na 鈍iecie powsta豉 oczywi軼ie w mie軼ie pizzy - Neapolu. Antica Pizzeria Port-Alba istnieje od 1830 r. po dzi dzie (Via Port-Alba 18). Na ca造m 鈍iecie smakosze mog si cieszy a 50 rodzajami pizzy. Stosuje si przy tym najprzer騜niejsze zestawienia sk豉dnik闚: obok obowi您kowych pomidor闚 i sera pojawiaj si owoce morza, szpinak, jajka, a nawet - co jest ju pewn ekstrawagancj - czekolada.

Nie ma jednego przepisu na dobr pizz, natomiast wszystkie dobre pizze 鈍iata 陰czy jedno: musz pochodzi z pieca opalanego drewnem.

Bolonia, spagetti, kuchnia w這ska Bolonia, spagetti, kuchnia w這ska Fot. Shutterstock

Kuchnia w這ska. Smak makaronu

Kuchnia w這ska. Smak makaronu

Makaron? Wizyt闚ka Italii, kulinarna legenda i po prostu najsmaczniejsze pod s這鎍em jedzenie. Gdzie wynaleziono t m帷zn potraw? Tropy wiod do r騜nych miejsc. By mo瞠 odpowiedzi nale篡 szuka na Sycylii, i to nie tyle we w這skiej cucina, co raczej w kr璕u arabskich kulinari闚. Makaronowe 郵edztwo mo瞠 te zaprowadzi do Etrusk闚 - wszak w jednym z etruskich grob闚 odnaleziono przyrz康y mog帷e s逝篡 do produkcji makaronu.

Makaron wyst瘼uje w formie 鈍ie瞠j lub suchej: 鈍ie篡 jest wyrabiany z identycznej m彗i co chleb - pochodzi ona z tzw. mi瘯kiego ziarna. Przy produkcji suchego makaronu korzysta si z m彗i z twardego ziarna. Pszenica daj帷a twarde ziarno by豉 gatunkiem uprawianym jedynie w krajach nad Morzem 字鏚ziemnym.

Makaron we W這szech nazywano vermicelli - by豉 to nazwa obejmuj帷a jego wszystkie rodzaje. Dopiero p騧niej powszechna sta豉 si bliska nam nazwa maccheroni.

Makaron robiono pocz徠kowo r璚znie, a raczej no積ie: ugniatacz, siedz帷y na d逝giej desce, wyrabia ciasto nogami. Prawdziwa kariera makaronu rozpocz窸a si w momencie, kiedy zacz掖 by wyrabiany maszynowo, a przez to sta si bardziej popularny.

Wino w Wenecji Wino w Wenecji Shutterstock

Kuchnia w這ska. Smak wina

Kuchnia w這ska. Smak wina

3 tys. lat temu winogrona zacz皻o uprawia w Toskanii, Apulii i na Sycylii. Palm, a raczej winoro郵 pierwsze雟twa oddaje si w tym wypadku Grekom i Etruskom. Pocz徠ki winiarstwa datuje si na mniej wi璚ej IV w. p.n.e. Moda na winnice i wino szybko ogarn窸a r闚nie inne cz窷ci Italii. Trunek 闚 sta si napojem dla ka盥ego: pito go u cezar闚, pito w obozie legionist闚, w nim arty軼i szukali nowych natchnie, a wodzowie zapomnienia.

Co ciekawe, w czasach rzymskich pijano ch皻niej wino bia貫, a przy tym s這dkie. Dzi gusta si zmieni造: na sto豉ch cz窷ciej widzi si wino czerwone, czemu przyklasn瘭i lekarze, twierdz帷y, 瞠 ma ono w豉軼iwo軼i lecznicze, kt鏎ych brakuje bia貫mu.

Najbardziej znane czerwone wina Italii to: Barolo z Piemontu, toska雟kie Brunello di Montalcino, pochodz帷e r闚nie z tamtego regionu Chianti Classico oraz Taurasi, kt鏎ego ojczyzn jest Kampania.

Winoro郵 uprawia si na dwa sposoby. Pierwszy jest nazywany wysokim i preferuje si go w ma造ch gospodarstwach lub winnicach na stromych zboczach. Drugi spos鏏 polega na rozci庵ni璚iu pn帷zy na sznurach - tak uprawia si winoro郵 w gospodarstwach nastawionych wy陰cznie na winn produkcj. Owoce zebrane ze sznur闚 s lepszej jako軼i ni te zbierane z winoro郵i prowadzonej pionowo.

W這si bardzo dbaj o tzw. l'abbinamento, czyli sztuk w豉軼iwego dopasowania wina do potrawy. By przekona si o perfekcji, kt鏎 w tej materii osi庵n瘭i, trzeba skosztowa delikatnych sznycli saltimbocca z odpowiednio dobranym trunkiem.

W這chy s zag喚biem indywidualnych, lokalnych szczep闚 winogron. Kraj nie poddaje si modzie na mi璠zynarodowe odmiany winoro郵i, produkuj帷 wci捫 wyborne lokalne trunki. S w鈔鏚 nich m.in. Barbera, dobrze czuj帷a si w klimacie Piemontu, r闚nie piemonckie winogrona Cortese, bardzo popularne Sangiovese czy Nebbiolo.

Ka盥e w這skie wino jest przypisane do jednej z czterech kategorii. Jest wi璚 grupa Denominazione di Origine Controllata e Garantita, skupiaj帷a wina najwy窺zej jako軼i, jest kategoria o poziom ni窺za, czyli Denominazione di Origine Controllata. Trzeci grup s wina nale膨ce do Indicazione Geografica Tipica. Najni瞠j w hierarchii znajduj si wina sto這we - Vino da Tavola, kt鏎e s wprawdzie znacznie gorsze ni te z g鏎nej p馧ki, ale mog by ca趾iem przyjemnym, cho nie zostawiaj帷ym wspomnie smakowych dodatkiem do biwakowego obiadu.

Wi璚ej o:
Komentarze (14)
Kuchnia w這ska. Smaki W這ch
Zaloguj si
  • Gość: wloski

    Oceniono 27 razy 15

    Wlochy to n ie tylko pizza - to naj gupszy tytul jaki wydzialem -

  • Gość: amelka

    Oceniono 12 razy 10

    Ale ubogi artyku:/ Kawa, pizza, makaron i wino wow, w 篡ciu bym na to nie wpad豉:/ A Lasagne, risotto, tiramisu, panna cotta etc, mog豉bym jeszcze tak wymienia; Kuchnia w這ska jest dobra, wbrew pozorom bardzo 豉twa i szybka w przygotowaniu.

  • Gość: kat

    Oceniono 18 razy 8

    'Czerwony kolor pomidor闚, biel sera mozzarella i ziele listk闚 bazylii u這篡造 si w narodowe barwy W這ch'... prosze sie doedukowac :)

  • Gość: Loczek

    Oceniono 11 razy 7

    "Cena kawy w barach jest zbli穎na do polskiego cennika: za fili瘸nk espresso trzeba zap豉ci 80-90 eurocent闚. "
    Sam jeste zbli穎ny... Dla w這cha 1euro to tak jak dla polaka 1pln... za pizze tam si te p豉ci o 3 do 7 euro.. w zale積o軼i od miejsca. Dlatego zamiast szykowa normalny obiad... kt鏎y i tak dro瞠j mi wychodzi wole i嗆 na pizze i si naje嗆 ze smakiem. a w PL 30-40pln to jest z這dziejstwo za kawa貫k placka z serem i sosem.

  • ciszkiem

    Oceniono 3 razy 3

    Maccheroni to r闚nie rodzaj makaronu, powszechnie jednak na makaron we W這szech m闚i si "pasta"

  • Gość: aek

    Oceniono 5 razy 3

    ja tam wole pizza bianca , bez sosu pomidorowego , z mozzarella ,ruccola , pomodorrini,i prosciutto crudo , polane oliwa :)

  • ciszkiem

    Oceniono 2 razy 2

    Maccheroni, to r闚nie rodzaj makaronu, powszechnie we W這szech na makaron m闚i sie " pasta"

  • Gość: ZBC

    Oceniono 1 raz 1

    Odrzewamy polrocznego kotleta?

  • Gość: anonim

    Oceniono 1 raz 1

    a 郵inka cieknie na widok pizzy

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX