TOP 10: Tropikalne owoce, których trzeba spróbować w podróży

08.05.2012 14:08
Włochate, kolorowe, o dziwnych kształtach - tropikalne owoce wyglądają i smakują doskonale. Podziwiamy je w sklepach i na straganach podczas podróży do dalekich krajów. Wiele z nich można już kupić w Polsce, ale najlepiej smakują tam, skąd pochodzą.
1 Rambutan - chińska śliwka Rambutan - chińska śliwka Rambutan/Fot. Shutterstock

Rambutan

Rambutan to owoc tropikalny, który pochodzi z Indonezji. Uprawia się go też w Malezji, Tajlandii, Chinach, Indiach, na Filipinach, a także w niektórych krajach Ameryki Środkowej. Owoce rambutanu mają wielkość śliwki, a ich czerwona, purpurowa lub pomarańczowa skórka pokryta jest długimi, włoskami zakończonymi żółtymi lub zielonymi czubkami. Miąższ rambutanu jest biały, soczysty i słodki - smak zależy jednak od odmiany. W środku znajduje się podłużna pestka, którą niektórzy jedzą po uprażeniu. Rambutany najczęściej jada się na surowo, te bardziej kwaśne można ugotować. Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. Niestety jest to roślina bardzo nietrwała. Kupując świeże owoce, warto zwrócić uwagę na kolor ich skorupki - dojrzałe rambutany mają jednolitą barwę, niedojrzałe natomiast zielone plamki.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

2 Dragon Fruit Dragon Fruit Dragon Fruit/Fot. Shutterstock

Pitaja - smoczy owoc

Pitaja, czyli smoczy owoc zwany też truskawkową gruszką, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jest owocem niektórych gatunków kaktusów. Wygląda bardzo oryginalnie i dobrze smakuje. Powstaje z dużych, intensywnie pachnących kwiatów, które kwitną tylko w nocy. Owoce osiągają ok. 12 cm długości. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały (lub różowy) miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. W konsystencji miąższ ten przypomina miąższ kiwi. Można go jeść łyżeczką. Jest soczysty, lekko kwaskowy. Najlepiej smakuje schłodzony. Pitaja jest bogata w fosfor i wapń, a także w witaminy B, C i E. Ze smoczego owocu produkowane są m.in. soki i wino.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

3 Dżakfrut, jackfruit Dżakfrut, jackfruit Jackfruit/fot. Shutterstock

Jackfruit

Jackfruit to owoc drzewa bochenkowego z rodziny morwowatych, występującego w Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Gatunek pochodzi z Indii. Osiąga do 90 cm długości i 30 kg wagi i tym samym jest największym owocem na świecie, rosnącym na drzewie. Ciekawostką jest to, że jackfruit nie rośnie na gałązkach jak wszystkie inne owoce, tylko wyrasta z pnia drzewa. Owoc ma owalny kształt i grubą zieloną skórę, pokrytą kolcami. Pod skórą kryją się nasiona otulone w osłonkę. Częścią jadalną owocu jest właśnie żółta osłonka na nasiona. Ma smak podobny do ananasa, ale łagodniejszy. Jackfruit je się raczej na surowo, wykorzystywany jest również do produkcji dżemów oraz owocowych chipsów.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

4 Lychee, Liczi chińskie Lychee, Liczi chińskie Liczi chińskie/fot. Shutterstock

Liczi chińskie

Liczi chińskie zwane także chińską śliwką pochodzi z południa Chin. Uprawiane jest w Chinach (od ponad 2000 lat), Afryce, Azji, Oceanii i na Florydzie. Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe - osiągają długość ok. 5 cm. Pokryte są cienką suchą skorupką koloru brązowo-czerwonego lub żółto-brązowego. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka daje się łatwo oddzielić od galaretowatego miąższu. W środku owocu znajduje się pestka wielkości fasoli. Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C. W smaku owoce liczi są łagodne, lekko kwaskowate. Podobno przypominają smakiem nieco dżem z płatków róży. Po usunięciu skórki i pestki sporządza się z nich smaczne kompoty i konfitury. Dodawane są do sałatek, deserów, a w Chinach są też suszone jak rodzynki.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

5 Mangostan Mangostan Mangostan/Fot. Shutterstock

Mangostan

Mangostan naturalnie występuje w Azji Południowej. Obecnie można go spotkać w północnej Australii, Brazylii, Birmie, Ameryce Środkowej, Hawajach, Indonezji, Malezji, Sri Lance, Tajlandii, Wietnamie i innych tropikalnych krajach. To owoc wielkości mandarynki o grubej skórce i fioletowym kolorze. Wewnątrz kryje się biały, pyszny i delikatny miąższ, który w smaku przypomina połączenie ananasa i brzoskwini. Zwykle zjadany jest na surowo, ale można go przechowywać jedynie przez krótki okres czasu. Owoc ten od wieków używany jest w tradycyjnej medycynie azjatyckiej jako lekarstwo na wiele różnych dolegliwości. Owoc mangostanu służy do leczenia stanów zapalnych i obniżania temperatury, a także neutralizowania problemów żołądkowych i jelitowych, skórka zaś używana jest jako lekarstwo na wszelkie infekcje skórne. Spożywanie owoców mangostanu zapobiega podobno przedwczesnemu starzeniu się i podnosi odporność organizmu.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

6 Kiwano - afrykański ogórek Kiwano - afrykański ogórek Kiwano - afrykański ogórek/fot. Shutterstock

Kiwano - afrykański ogórek

Kiwano inaczej zwane w naszym kraju ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem kolczastym, naturalnie występuje w ciepłych i wilgotnych obszarach w Afryce. Owoc uprawia się też w Kalifornii i Nowej Zelandii. Nazwę nadano mu w Nowej Zelandii, pochodzi ona od słów kiwi i banan, gdyż przypomina pod względem smaku i aromatu właśnie te owoce. Do spożycia najlepiej nadają się owoce młode - zielone, posiadają one wówczas dużo soczystego, smacznego miąższu. Dojrzałe, pomarańczowe owoce mają zaś wartość dekoracyjną. Kiwano spożywa się na surowo, dodaje jako dodatek do sałatek owocowych, deserów.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

7 Karambola - gwiaździsty owoc Karambola - gwiaździsty owoc Karambola/fot. Shutterstock

Karambola - gwieździsty owoc

Karambola to niezwykły w kształcie owoc pochodzący z Indii, Malezji i Sri Lanki. Wydłużony owoc, wielkości dużej gruszki, posiada pięć żeber oddzielonych głębokimi rowkami. Po rozpołowieniu wygląda jak pięcioramienna gwiazda. Owoc pokrywa żółta, woskowata skórka, skrywająca bardzo soczysty, lekko chrupiący miąższ - w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości słodki lub kwaskowaty. Karambole można jeść na surowo w całości, ze skórką i nasionami. Plastry w kształcie gwiazdki używane są jako element dekoracyjny.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

8 Marakuja  passiflora Marakuja passiflora Marakuja passiflora/Fot. Shutterstock

Marakuja passiflora

Marakuja passiflora, czyli męczennica jadalna pochodzi z Brazylii. Dzisiaj uprawiana jest w większości obszarów tropikalnych. Najwięcej odmian pochodzi z Ameryki Południowej. To kulisty owoc o ciemnofioletowej, zielonej lub pomarańczowej woskowatej skórce. Wewnątrz owocu znajdują się liczne pestki otoczone kleistym, galaretowatym miąższem o barwie zielonkawej, pomarańczowej lub czerwonej. Nazwa "marakuja" pochodzi od słowa z języka brazylijskich Indian - marau-ya, co oznacza coś co się je jednym haustem. Marakuja jest owocem niezwykle orzeźwiającym, słodko-kwaśnym, aromatycznym.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

9 Tajlandia, durian, owoce Tajlandia, durian, owoce Durian/Fot. Shutterstock

Durian

Durian jest zdaniem Azjatów najsmaczniejszym ze wszystkich owoców. Ma długość około 25 cm, średnicę około 20 cm, a jego zieloną skórkę pokrywają kolce. Owoce durianu są powszechnie uprawiane w Południowo-Wschodniej Azji. Będąc w Tajlandii, Indonezji, Malezji i na Filipinach, łatwo znaleźć je na straganach. Durian to wyjątkowy owoc, który ma ponoć dobry smak, ale za to odrzucający zapach. Odrzucający do tego stopnia, że nie można go przewozić w taksówkach, środkach komunikacji publicznej, wnosić do wielu hoteli. W hotelach, gdzie zatrzymują się cudzoziemcy, spotyka się często tabliczki z przekreślonym durianem i napisem "no durian". Pisarz Anthony Burgess stwierdził, że spożywanie duriana jest jak "jedzenie słodkich malin w toalecie".

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

10 arbuz kwadratowy arbuz kwadratowy solution_63/CC/Wikimedia

Squared Watermelon

Problem z przechowywaniem arbuzów w lodówce okazał się na tyle poważny, że japoński farmer z wyspy Shikoku już 20 lat temu zaczął produkować kwadratowe arbuzy. W smaku ponoć niczym się nie różnią się od tych okrągłych. Dziś można je kupić m.in. w Japonii, ale są także sprowadzane do Europy (np. do Niemiec).

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

Komentarze (3)
TOP 10: Tropikalne owoce, których trzeba spróbować w podróży
Zaloguj się
  • Gość: Klaudia

    0

    Pyszne do kupienia w sklepach w sieci Biedronka i Tesco

  • Gość: rambutan-man

    Oceniono 1 raz -1

    Prawdziwy top1! http://rambutanowo.wordpress.com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX