Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Gazeta.pl > Podróże >  Kuchnie świata

TOP 10: Tropikalne owoce, których trzeba spróbować w podróży

ak
08.05.2012 14:08
A A A Drukuj
Włochate, kolorowe, o dziwnych kształtach - tropikalne owoce wyglądają i smakują doskonale. Podziwiamy je w sklepach i na straganach podczas podróży do dalekich krajów. Wiele z nich można już kupić w Polsce, ale najlepiej smakują tam, skąd pochodzą.

Rambutan/Fot. Shutterstock

Rambutan to owoc tropikalny, który pochodzi z Indonezji. Uprawia się go też w Malezji, Tajlandii, Chinach, Indiach, na Filipinach, a także w niektórych krajach Ameryki Środkowej. Owoce rambutanu mają wielkość śliwki, a ich czerwona, purpurowa lub pomarańczowa skórka pokryta jest długimi, włoskami zakończonymi żółtymi lub zielonymi czubkami. Miąższ rambutanu jest biały, soczysty i słodki - smak zależy jednak od odmiany. W środku znajduje się podłużna pestka, którą niektórzy jedzą po uprażeniu. Rambutany najczęściej jada się na surowo, te bardziej kwaśne można ugotować. Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. Niestety jest to roślina bardzo nietrwała. Kupując świeże owoce, warto zwrócić uwagę na kolor ich skorupki - dojrzałe rambutany mają jednolitą barwę, niedojrzałe natomiast zielone plamki.

Zobacz także:

Ekstremalne potrawy. Robaki na talerzu

Najbardziej ekstremalne jedzenie świata

Top 10 miejsc, w których najesz się do syta

Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX