Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Jedzenie i picie to jedna z najmilszych części podróży. W niektórych miastach w Europie można zjeść tak dobre potrawy, że choćby dla nich warto tam pojechać. Oto najlepsze kierunki dla smakoszy według Tripadvisor.com.
kuchnia włoska kuchnia włoska Fot. Shutterstock

Florencja

Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak dobrze. W listopadzie, kiedy na stołach w Toskanii gości świeżo wytłoczona oliwa, ulubioną przekąską jest fettunta, czyli grzanka z tą właśnie olwią oraz solą. We Florencji obowiązkowo zjeść trzeba naleśniki po florencku ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, fagioli all'olio, czyli fasolę gotowaną z szałwią, czosnkiem i oliwą, a także toskańską zupę - ribollita - z włoszczyzną, fasolą, cebulką, kawałkami chleba i z cavalo nero, czyli jarmużem toskańskim. Za kilkanaście euro można zjeść trzydaniowy obiad, zakończony deserem i lampką stołowego wina. Wino to kolejna specjalność Florencji - warto spróbować szczególnie - Chianti, Vino Nobile di Montepulciano i deserowego Vin Santo.

Tripadvisor.com poleca we Florencji: restauracje La Limonaia, Frescobaldi Wine Bar & Restaurant, wycieczkę z serii Florence Wine Academy.

Francja, kuchnia francuska Francja, kuchnia francuska Fot. Shutterstock

Paryż, Francja

Jest rzeczą oczywistą, że najlepsze restauracje świata znajdują się w Paryżu. Zaletą Paryża jest jednak to, że aby zjeść wspaniały posiłek, nie trzeba odwiedzać najdroższych restauracji. W rękach francuskiego szefa kuchni, zwykła kanapka, taka jak croque monsieur (grillowana kanapka z szynką i serem) staje się kulinarnym arcydziełem. Jeśli zaś chodzi o wina, poziom jest równie wysoki. Podstawowy posiłek serwowany w paryskiej restauracji składa się zwykle z trzech części. Na zakąskę podaje się np. różnego rodzaju sałatki, camembert w cieście francuskim, naleśniki. Danie główne to przykładowo stek z dodatkami, a na deser podaje się tarty owocowe lub lody polane gorącym sosem czekoladowym. Popularne w Paryskich jadłospisach są wędzone śledzie w oleju z gorącymi ziemniakami, krwiste nerki cielęce z sosie musztardowym, ślimaki w sosie czosnkowym, małże w zalewie winnej. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Tripadvisor.com poleca w Paryżu: restauracje Moustache, Les Papilles, O Chateau - Wine Tasting, szkołę gotowania Le Cordon Bleu Academie d'Art Culinaire.

Rzym, Włochy

Tradycyjna kuchnia rzymska jest bogata. Popularne dania w rzymskim menu to filetti de baccala - smażone filety dorsza, pasta cacio e peppe, czyli makaron z serem (pecorino romano) i czarnym pieprzem, spaghetti alla carbonara - z jajkiem, guanciale (policzek/podgardle wieprzowe) i serem (pecorino romano). Ponadto na stołach królują karczochy przyrządzane na wiele sposobów m.in. alla romana (duszone w wodzie i oliwie z czosnkiem i miętą) albo po żydowsku - alla giudia (smażone na głębokim oleju słonecznikowym). Także każdy kto lubi podroby, będzie zadowolony z wizyty w Rzymie. W wiecznym mieście wymyślono także antipasti, czyli drobne przekąski spożywane przed głównym daniem. Pieczone kawałki chleba z kaparami, ostrygi, marynowane karczochy, oliwki, sery zatopione w oliwie i ziołach. Już samymi tymi smakołykami można się najeść.

Tripadvisor.com poleca Rzymie: restauracje The Library Bistrot, Roscioli, Vino Roma oraz wycieczkę Eating Italy Food Tours in Rome.

sorrento, włochy sorrento, włochy Fot. Shutterstock

Sorrento, Włochy

Jak jesteś w restauracji w Sorrento z pięknym widokiem na wybrzeże Amalfi nie ma powodu, by odrywać od niego wzrok i patrzeć na menu. Można w ciemno zamówić gnocchi alla sorrentina (włoskie kluski gnocchi w prostym, ale pysznym sosie pomidorowym z mozzarellą) albo świeżo złowione owoce morza. Bez względu na to, co zamówicie, będzie pysznie. Posiłek zakończyć należy lampką limoncello.

Tripadvisor.com poleca w Sorrento: restauracje La Vineria Bollicine, Ristorante Bagni Delfino, szkołę gotowania Cooking School Old Taverna Sorrentina, Caseificio Michelangelo - zwiedzanie fabryki sera.

york, anglia, wielska brytania york, anglia, wielska brytania Fot. Shutterstock

York, Wielka Brytania

Restauracje w York mają do zaoferowania znacznie więcej niż tradycyjny yorkshire pudding. Istnieją tu świetne brytyjskie herbaciarnie, kawiarnie i puby, ale można też znaleźć lokale specjalizujące się w kuchni z całego świata (tajskiej, indyjskiej, pakistańskiej itp.). Miasto York znane jest ze zdrowych lokalnych produktów oraz targowisk, na których można kupić prawdziwe rarytasy. Będąc w York trzeba wypić kufel wytwarzanego tu lokalnego gorzkiego piwa lub pysznego piwa imbirowego.

Tripadvisor.com poleca w York: restauracje Royal Oak, Rustique, The Old White Swan, York City Walls.

siena, włochy, kuchnia włoska, toskania siena, włochy, kuchnia włoska, toskania Fot. Shutterstock

Siena, Toskania, Włochy

W Sienie zjeść można wspaniałe dania kuchni toskańskiej. Co ważne, większość turystów w Sienie, to turyści jednodniowi, więc restauracje nie są zatłoczone wieczorami. Zamówić warto pici - ręcznie robiony, tradycyjny makaron z sosem czosnkowym aglione. Tradycyjny przysmak w Sienie to także panforte di siena - ciasto, które można jeść miesiącami, bo im starsze, tym lepsze. Specyficzny smak i konsystencję zapewniają mu duża ilość duża ilość miodu, bakalie, orzechy, kakao i owoce.

Tripadvisor.com poleca w Sienie: restauracje Zest Winebar & Cafe, La Compagnia dei Vinattieri, wycieczki po winnicach Toskanii.

Bolonia, spagetti, kuchnia włoska Bolonia, spagetti, kuchnia włoska Fot. Shutterstock

Bolonia, Włochy

W Bolonii je się podobno więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat. Tradycja kulinarna Bolonii sięga średniowiecza. Obok sosu bolońskiego popisową potrawą jest tortellini. W regionie istnieje nieskończenie dużo odmian tych nadziewanych pierożków. Warto spróbować m.in. tortellini al brodo - rosół z pierożkami tortellini. Co, ciekawe bolończycy uważają, że połączenie makaronu spaghetti z sosem mięsnym to kulinarna zbrodnia. Aby przekonać się dlaczego,  trzeba zamówić tagliatelle al ragu. Bolonia słynie także z wyśmienitej mortadeli, zwanej tu po prostu "Bologna".

Tripadvisor.com poleca w Bolonii: restauracje Al Sangiovese, Trattoria Serghei, oraz festiwal jedzenia Italian Days Food Experience.

san sebastian, hiszpania, kuchnia hiszpańska san sebastian, hiszpania, kuchnia hiszpańska Fot. Shutterstock

San Sebastian, Hiszpania

Tapas, tapas i jeszcze raz tapas czeka na turystów w San Sebastian. Lokalna szynka, świeże owoce morza - niebo w gębie. Popularną formą tapas jest pintxos niewielkie kanapki ze wznoszącą się na chlebie wieżą z przeróżnych smakołyków, dla ułatwienia konsumpcji przebitych ozdobną wykałaczką. Po liczbie wykałaczek na talerzu barman orientuje się, ile przekąsek zjedliśmy i ile mamy zapłacić. To starożytne hiszpańskie miasto znane jest także z kuchni molekularnej. Zebrało więcej gwiazdek Michelin na metr kwadratowy jego terytorium niż jakiekolwiek inne na świecie. Jest miejscem narodzin ruchu "nowej kuchni baskijskiej". Co to znaczy, poznać można dopiero ucztując w tutejszych restauracjach.

Tripadvisor.com poleca w San Sebastian: restauracje Bar Goiz Argi, La Cuchara de San Telmo, San Sebastian Food, Parte Vieja.

paella, kuchnia hiszpańska, hiszpania paella, kuchnia hiszpańska, hiszpania Hiszpania. Kuchnia hiszpańska/Fot. Shutterstock

Barcelona, Hiszpania

Barcelona to miasto marzeń dla smakoszy. Z jednej strony, można tu skosztować dań tradycyjnej kuchnia katalońskiej takich jak, zarzuela (gulasz z owoców morza), czy fideua (paella, ale z makaronem zamiast ryżu). Z drugiej strony, restauracje serwują dania z kuchni całego świata. W Barcelonie istnieje jednak zawsze alternatywa. Można się udać na targ Boqueria La, kupić lokalne specjały i zrobić piknik w jednym z tutejszych parków. Właśnie za taką różnorodność kochamy Barcelonę.

Tripadvisor.com poleca w Barcelonie: restauracje Maitea Taberna, Monvinic, Mercat de la Boqueria

Edynburg, Szkocja Edynburg, Szkocja Fot. Shutterstock

Edynburg, Wielka Brytania

Piękne miasto Edynburg jest sceną, dla kwitnących tu restauracji. Prosperuje ich bardzo dużo, szczególnie lokali serwujących potrawy tradycyjnej kuchni szkockiej. Będąc tu, warto skorzystać z okazji i zjeść słynny haggis (nadziewany podrobami owczy żołądek). Nie brakuje też restauracji specjalizujących się w  przysmakach kuchni Indii, Tajlandii, kuchni fusion. Edynburg to miasto nowoczesne a zarazem tradycyjne, przekłada się to na kuchnię.

Tripadvisor.com poleca w Edynburgu restauracje Edinburgh Farmers' Marke, Ecco Vino, Afternoon Tea Tours, I.J. Mellis Cheesemonger.

Więcej o:
Komentarze (22)
Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina
Zaloguj się
  • pecorino_pecorino

    Oceniono 14 razy 6

    Kulinarnie, Siena mnie rozczarowała (pobyt 2 miesiące temu, 4 dni). Niestety zbyt dużo turystów ..., a co za tym niestety idzie spadek jakości. Oczywiście jest to uogólnienie, bo kawa jest bardzo, bardzo dobra (5 na 5 - na kilka kawiarni, w których byliśmy). Bardzo odradzam jedzenie pizzy. Koszmar kulinarny. Nie radzę (w Sienie) godzić się na polecane przez kelenrów potraw (przykład: jako potrawę toskańską kelner polecił dla kobiety smażona z dużą ilościa oliwy skórę świńską... :)). Co i gdzie warto spróbować: lodziarnia w San Gimignano ( w samym centrum, Gelateria di Piazza). W latach 2005-2009 zdobywała mistrzostwo świata. Lody pistacjowe, to coś niesamowitego. Na trasie ze Sieny do San Gimignano liczne, małe, rodzinne knajpki i bary. Z jakością potraw różnie, ale dużo, dużo lepiej niż w Sienie. Warto próbować lokalne likiery (np. Limoncello - pychota). Na południu Toskanii warto odwiedzić lokalne bary w małych miejscowościach. Kurczak w sosie serowym - polecam - oraz ręcznie robione makarony z sosami pomidorowymi. :)

  • kamelia04.08.2007

    Oceniono 49 razy 41

    artykuł jest na żenująco niskim poziomie i jak sie nie ma pojecia o kuchni i winie, to lepiej nie "popisyac" sie ignorancja. Ocena moja jest ostra, ale w pelni zasłużona.

    Miało byc o dobrym jedzeniu i winie w Europie, to po kija piszecie o kuchni azjatyckiej i piwie w Wlk. Brytanii.

    Ograniczenie kuchni francuskiej do samego Paryża jest po prostu szczytem nieuctwa. Przykład "francuskiego" posiłku wola o pomste do nieba.

    Miało byc o winach, a w tym "artykule" nie ma słowa o winie, a możnaby było wymienić chocby burgundię, Bordo, Alzacje, doline Rodanu, Szampanię. Francja jest najwiekszym prodeucentem wina, widac "redaktorek" tego załosnego artykuliku o tym nie wiedział.

    Włochy - same pierdoły i banały, a o winie włoskim nic, a przeciez jest o czym pisać.

    Inni prodecenci wina w Europie: Grecja - nawet nie było slajdu, Bułgaria, Rumunia, Wegry - tak samo.
    O winach z Hiszpanii tez sie nie słyszało, ani o tym, ze w Portugali mozna spróbowac porto, za to sie dowiaduje o piwie imbirkowym i restauracji pakistańskiej.

  • miltonf

    Oceniono 16 razy 14

    autor jezdzil chyba tylko palcem po mapie..za malo Hiszpanii, nie ma wcale Niemiec ktore maja doskonale restauracje i doskonale wina ( niemieckie Rieslingi z gornej polki bija na glowe francuskie Rieslingi ). Jako ciekawostke podam ze jedna z najlepszych restauracji na swiecie znajduje sie w Kopenhadze...pozory myla.

  • uploadhelski

    Oceniono 17 razy 11

    nic poza banałem. Włochy, Francja, Hiszpania i dwa razy Wlka Brytania.

    Polecam dobre knajpki w Bułgarii, kuchnia fantastyczna, sery, owoce, warzywa! Albo konkretny przykład Modra, Słowacja, rejon win. Kilka restauracji na poziomie niebotycznym! Węgry! Też by się coś znalazło :)
    Poza tym Polska, restauracja Szara na Kazimierzu w Krakowie i chyba najlepsza z najlepszych - w hotelu Vabank w Golubiu-Dobrzyniu! Wiem, bo byłem w tych miejscach, a nie przeczytałem w necie albo w jakimś Michelinie.
    Pozdrawiam smakoszy!

  • zrjn

    Oceniono 13 razy 9

    Może to i ciekawe, ale
    nie będę przewijał stron aby oglądać reklamy.
    Proponuję to innym użytkownikom.
    Może "tfurcy" stron zmądrzeją.
    zrjn.

  • zasavjec

    Oceniono 8 razy 8

    Banalne zestawianie...

  • hadassa79

    Oceniono 19 razy 7

    Kto to wymyslil, ten ranking? Wloskie? Najlepsze? By-zy-du-ra! Oklepany standard turysty z biura podrozy, no moze z wyjatkiem Kraju Baskow i Edynburga. Zapraszam do Portugalii, takze na Slowacje i Ukraine, nie wspominajac o Polsce!

  • geminix

    Oceniono 9 razy 5

    Oklepane, prawdziwych gastro-turystów zapraszam do Chani na Krecie, na Korculę w Chorwacji do Javornika w Czechach (szczególnie 11.11) do Balgareva w Bułgarii, czy do Tokaju na Węgrzech. Tam są prawdziwe smaki

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX