Celebryci świata deserów

Kilka wymyślono przez przypadek, kilka z miłości lub na cześć znanej osoby. Potem deser 'zrastał się' z imieniem lub nazwiskiem obdarowanego, by z czasem zacząć samodzielny sławny żywot, o twórcy lub protoplaście zapominając. Kto dzisiaj wie, kim był Pischinger albo Melba? Wiemy za to, że jedno i drugie - to coś pysznego. Może warto jednak poznać rodowody sławnych smakołyków, choćby po to, by od niechcenia, przy okazji romantycznej kolacji, zaimponować swoją wiedzą damie... opowiedzieć, ot, tak sobie, o tym, co za chwilę dostanie na talerzu. Oto najsławniejsze słodkości świata.
tiramisu tiramisu Fot. Shutterstock

Desery. Tiramisu

Dosłownie znaczy to po włosku "ocknij się", ale także "poderwij mnie" (można dyskutować, czy chodzi o flirt, czy o postawienie na nogi). Deser złożony z warstw biszkoptów, nasączonych winem marsala i mocną kawą, oraz kremu na bazie serka mascarpone, posypany gorzką czekoladą, "stawia na nogi umarłego". Podaje się mocno schłodzony, do kawy espresso. Powinien być delikatny, wilgotny i niezbyt słodki. We Włoszech tiramisu je się na drugie śniadanie. Do miana stolicy deseru pretendują Wenecja, Siena, Florencja.

 

Crepes Suzette Crepes Suzette Fot. Shutterstock

Desery. Crépes Suzette

Naleśniki serwowane na deser ochrzczono imieniem francuskiej przyjaciółki księcia Walii, a podał je obojgu 15-letni kucharz Henri Charpentier, wschodząca gwiazda hotelu de Paris w Monte Carlo. Efektowny deser powstał w 1895 r. w wyniku kuchennej katastrofy: kucharz niechcący przewrócił na naleśniki kieliszek likieru i na dodatek alkohol się zapalił... Efekt okazał się przepyszny, niewiele więc myśląc, chłopak wylał na talerz więcej likieru i podał księciu deser - cały w płomieniach. I tak się go serwuje do dziś.

Tarta Tatin Tarta Tatin Fot. Shutterstock

Desery. Tarta Tatin

Boski efekt kuchennej wpadki. Francuzka Stéphanie Tatin przez roztargnienie upiekła "odwróconą tartę" - zamiast ułożyć owoce do zapieczenia na cieś-cie, położyła ciasto na owocach. Efekt okazał się znakomity! Trzeba było tylko, podając ciasto, odwrócić je owocami na wierzch... Upieczona w 1889 r. przez przypadek tarta już na zawsze nazwana została nazwiskiem roztargnionej współwłaścicielki hotelu (prowadziła go z siostrą) w Lamotte-Beuvron, region Centre.

kremówka kremówka Fot. Piotrus/CC/Wikimedia

Desery. Kremówka papieska

Ulubione ciastko młodego Karola Wojtyły, rozsławione we wspomnieniach przez Jana Pawła II. Okazuje się, że choć przyszły papież zajadał się nim w rodzinnych Wadowicach, najlepsze kremówki robi się w Krakowie - a do Wadowic są stamtąd przywożone. Przysmak wymyślony na cześć cesarza Francuzów. Składa się z kilku warstw ciasta francuskiego i kremu śmietankowo-maślano-żółtkowego (dziś wykorzystuje się budyń waniliowy i śmietankę).

Lody Melba Lody Melba Fot. Shutterstock

Desery. Lody Melba

Deser skomponowany z lodów, brzoskwiń, bitej śmietany i malin powstał w londyńskim hotelu Savoy na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Helen Mitchell, występującej pod pseudonimem Nellie Melba. Lody stworzył francuski kucharz Escoffier na specjalne zamówienie męża artystki.

Panna cotta Panna cotta Fot. Shutterstock

Desery. Panna cotta

Po włosku znaczy to po prostu "gotowana śmietanka". Pyszna, delikatna galaretka robiona jest z 30-36-procentowej śmietanki, gotowanej z wanilią i cukrem lub miodem, do której dodaje się następnie żelatynę i przelewa całość do foremek, by zastygła. Łagodny, śmietankowo-waniliowy smak deseru przełamuje się dodatkiem owocowego sosu ze zmiksowanych truskawek lub poziomek. Pannę cottę podaje się schłodzoną, ale wielu smakoszy uważa, że pełnię jej smaku poznajemy, spożywając ją w temperaturze pokojowej. Pochodzi z północnych Włoch - Emilii-Romanii.

pavlova pavlova Fot. Shutterstock

Desery. Tort Pavlova

Tort stworzony dla sławnej na całym świecie rosyjskiej tancerki Anny Pawłowej, leciutki jak tiulowa spódniczka baletnicy (tzw. paczka), zrobiono z bezowego krążka, zarzucając go bitą śmietaną i świeżymi owocami. Został podany w 1926 r. w Wellington w Nowej Zelandii, by uczcić olśniewający występ artystki. Inna wersja głosi, że to deser australijski, przygotowany dla primabaleriny w Perth.

Tort Sachera Tort Sachera Fot. Shutterstock

Desery. Tort Sachera i Pischinger

Tort Sachera

Tort czekoladowy z warstewką kwaskowatej marmolady morelowej, polany czekoladą. Duma Wiednia! Skomponował go w 1932 r., wówczas zaledwie 16-letni, Franz Sacher, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha. Najlepiej próbować go w stolicy Austrii w hotelu Sacher. W innych kawiarniach bywa suchy, gliniasty i nieciekawy, aż trudno zrozumieć, skąd jego sława króla deserów. Prawdziwy, dobry sacher powinien być leciutki, wilgotny, kwaskowaty i gorzko-słodki zarazem...

Pischinger

W spolszczeniu jest to po prostu piszingier (lub kajmak), bardzo popularny suchy torcik z chrupkich wafli przekładanych masą z zagęszczonego mleka z cukrem. Jego autorem jest Oskar Pischinger, wiedeński cukiernik, który wymyślił go w drugiej połowie XIX wieku.

Tort Fedora Tort Fedora Tort Fedora

Desery. Tort Fedora

Tort czekoladowy, w niektórych wersjach na waflu, masa migdałowa - czasami w postaci bezy, na wierzchu czekoladowa polewa - uchodzi za bardzo elegancki, wykwintny i pyszny. Podany w 1882 r. U Maxima w Paryżu po premierze melodramatu "Fedora", na cześć grającej główną rolę Sarah Bernhardt.

creme brulee creme brulee Fot. Shutterstock

Desery. Creme Brulée

Francuski deser , którego nazwa oznacza "płonący krem". Klasycznie robi się go z jajek, mleka i wanilii (wersja na zdjęciu z dodatkiem owoców), ale najistotniejszy detal to warstewka karmelu, pokrywająca krem. Uzyskujemy ją, posypując deser cukrem i szybko zapiekając w bardzo gorącym piekarniku lub używając specjalnego palnika. Nie wiadomo, kto go wynalazł. Opisany został po raz pierwszy we francuskiej książce kucharskiej z 1691 r. i uwielbiany jest do dzisiaj.

Więcej o:
Komentarze (2)
Celebryci świata deserów
Zaloguj się
  • pandoraxxx

    0

    Sami jesteście wafle* z kajmakiem, to nawet koło piszingiera nie leżało, zatem nieuprawnione jest odniesienie 'lub kajmak' - grrr... Tradycyjnie do piszingiera masę robi się z czekolady (można zastąpić kakao), masła, jajek i cukru oraz orzechami (jeśli ma być pełen wypas)... Wersja z masą krówkową nijak się ma do pierwotnego zamysłu Oskara Pischinger'a!!! To jakiś ubogi krewny, rodem chyba z Kongresówki, bo i Wawie taką wersje po raz pierwszy spotkałam - uboga to wersja i na 'odwal się'.

    *po krakowsku byłoby andruty ;)

  • ilonka45

    0

    A Black Forest gâteau gdzie? Znany tort na calym swiecie w Polsce pod nazwa WZetka..

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX