Kuchnia świata dla początkujących: Tajlandia, Brazylia, Argentyna, Maroko, Indie

Jesień i zima to czas egzotycznych, dalekich podróży. Planujesz pierwszy pobyt w Tajlandii, Brazylii, Argentynie, Maroku lub w Indiach? Podpowiadamy, co można tam zjeść!
tajlandia, jedzenie, kuchnia tajska, stragan uliczny tajlandia, jedzenie, kuchnia tajska, stragan uliczny Fot. Shutterstock

Tajlandia, kuchnia tajska

Kuchnia tajska należy do najlepszych na świecie. Formowała się pod wpływem kulinarnych tradycji Chin oraz Indii. Potrawy tajskie są jednak jedyne w swoim rodzaju. Wynika to ze stosowanych przez Tajów składników. Poza dużą ilością czosnku i chili dania te zawierają także sok z limonki, świeży imbir, mleko kokosowe, kolendrę, czy trawę cytrynową. Na północy potrawy są łagodniejsze, mniej jest natomiast owoców morza. Im dalej na wschód tym dania są ostrzejsze. Normą są także smażone owady np. mrówki, koniki polne, szarańcze, a także żaby w pikantnym sosie. Południe to przede wszystkim kraina kokosa. Wytwarzany z niego olej  wykorzystywany jest do smażenia i nadaje potrawom specyficzny smak. Na południu spróbujemy też świeżych ryb i owoców morza. Niezależnie od regionu, dla tajskiej kuchni charakterystyczna jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami, co owocuje powstaniem egzotycznych kombinacji np. słodkiego i pikantnego. Ogromną rolę w tajskiej kuchni odgrywa ryż. Przyrządza się go tutaj na mnóstwo sposobów. Jest niezbędny jako łagodzący dodatek do często ekstremalnie pikantnych dań. Drugim dodatkiem jest makaron ryżowy lub sojowy. Do specjałów miejscowej kuchni należą zupy. Rodzajów ich jest mnóstwo - z wkładką mięsną lub rybną, z makaronem lub kulkami ryżowymi - każda smaczna i pożywna. Najpopularniejszym daniem tajskim znanym na całym świecie jest właśnie ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów - tom yang kung. Warto spróbować także innej ostro-kwaśnej zupy - tom kha gai - gotowanej na mleku kokosowym z kurczakiem.

tom yang kung, zupa, kuchnia tajska, tajlandia tom yang kung, zupa, kuchnia tajska, tajlandia tom yang kung/Fot. Shutterstocki

Tajlandia, kuchnia tajska

Inne typowe tajskie potrawy, które pozwolą poznać smak Tajlandii to te z curry np. lubiane przez turystów - tom kha kai - gęste curry na bazie mleczka kokosowego, z kawałkami kurczaka i dodatkiem palczatki kosmatej, ostre kaeng khiaw wan kai, czyli zawiesisty sos z kawałkami kurczaka i drobno pokrojonego bakłażana czy delikatne i kremowe masaman neua - wołowina w curry. Jedno z najostrzejszych dań z curry w kraju to yam - ostra sałatka mięsno-jarzynowa, ciesząca się uznaniem na północy. Na lekki wczesny obiad warto zamówić kuay tiaw - zupę z makaronem z kulkami rybnymi lub plasterkami wołowiny. Z dań z makaronem warto spróbować też baa mii - makaronu jajecznego z kawałkami mięsa i jarzynami, pad tai - smażonego makaronu z różnymi dodatkami. Na północnym wschodzie popularną potrawą jest laap, czyli danie z mielonej wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub ryby z dodatkiem mięty. Spotykany w całej Tajlandii khanom chin to kawałki mielonej wołowiny w czerwonym sosie, z ryżowym makaronem na wierzchu.

W Tajlandii do picia podaje się bardzo zimne napoje na bazie kokosa lub mleka sojowego, wodę mineralną z lodem i plasterkiem limonki oraz lassi (jogurt - naturalny, owocowy lub warzywny). Na straganach można kupić słodkie napoje w plastikowych torebkach ze słomką - dodaje się do nich zawsze szczyptę soli ze względu na gorący klimat.

Mięso z grilla. Mięso z grilla. Fot. Shutterstock

Brazylia, kuchnia brazylijska

Brazylijska kuchnia to świeże owoce morza i ogromne ryby z Amazonki, steki rozpływające się w ustach oraz tropikalne warzywa i owoce. Tradycyjne dania brazylijskie odzwierciedlają wpływy portugalskie i afrykańskie, ale są jednak dużo bardziej różnorodne. Popularne są dania z grilla, czyli churrasco, rozpowszechnione dzięki pasterzom bydła - gauchos, którzy piekli kiedyś mięso bezpośrednio nad ogniem.

Brazylijczycy uwielbiają ostre smaki - do sosów, podawanych oddzielnie do dań, dodają ostrą paprykę oraz lokalną odmianę papryczki chili - malagueta. Najpikantniejsza jest kuchnia w stanie Bahia, skąd pochodzi jedno z najlepszych dań brazylijskich - feijoada. To danie z pewnością trzeba zamówić podczas pierwszej wizyty w Brazylii. Przyrządza się je z czarnej fasoli duszonej z różnymi gatunkami mięsa suszonego, solonego i wędzonego (często dodaje się także ogon, uszy i nóżki wieprzowe). Mięso serwowane jest w oddzielnych miskach, do tego podaje się biały ryż, drobno posiekany jarmuż, farofa (danie z mąki z manioku) oraz plasterki pomarańczy, które nadają tej potrawie cierpki smak. Kolejnym popularnym daniem w Brazylii jest wywodzący się z Portugalii - bacalhau - suszony i solony dorsz. Najczęściej podawany w postaci okrągłych krokiecików - bolinhos de bacalhau. Z dań bazujących na owocach morza warto skosztować peixe a Brasileiro - duszonej ryby serwowanej z sosem pirao (z mąki z manioku gotowanej z wywarem z ryby). Nie można także pominąć - salgadinhos - brazylijskich przekąsek serwowanych do piwa lub na szybki lunch. Są to zazwyczaj małe krokieciki faszerowane serem, kurczakiem. Zamiast typowych frytek warto spróbować aipim frito - smażonych kawałków korzenia manioku. Będąc w Brazylii, np. w Rio, można odwiedzić bary specjalizujące się w serwowaniu deserów owocowych. Można się tu zapoznać ze smakiem takich owoców jak acerola czy graviola lub wypić gęsty, kremowy koktajl z bananów.

argentyna, stek, kuchnia argentyńska argentyna, stek, kuchnia argentyńska Fot. Shutterstock

Argentyna, kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska to przede wszystkim wołowina - wielki argentyński przysmak. W restauracjach królują parrillas, czyli grille. Posiłek zaczyna się zwykle od chorizo - ostrych kiełbasek lub marcilla - kaszanki z rodzynkami i orzechami włoskimi zamiast kaszy. Po nich serwowane są główne dania mięsne np. - bife de lomo - polędwica wołowa czy tira de asado - argentyńskie żeberka. Argentyńczycy chętnie jedzą też podroby. Najlepiej zamówić parrillada mixta, czyli mieszankę mięs z grilla. Danie to starcza zwykle dla dwóch albo i więcej osób. Jako marynaty do mięs używa się sosu chimichurri z dodatkiem natki pietruszki, czosnku, chili i cytryny. W menu kuchni argentyńskiej występują też często różnego rodzaju sałatki i pierogi - (empanadas) nadziewane np. wołowiną, serem i warzywami. Sporo jest wpływów kuchni europejskich. Znaną potrawą jest milanesas - argentyński odpowiednik sznycla wołowego. Z kuchni włoskiej Argentyńczycy przejęli polentę, ravioli, kluseczki ziemniaczane podobne do włoskich gnocchi. Będąc w Argentynie, trzeba także skosztować słynnych słodyczy z dodatkiem karmelowej masy - dulce de leche. Są wśród nich m.in. ciasteczka facturas - posypywane m.in. brązowym cukrem, zdobione konfiturami, czekoladą i alfajores - ciastka z najróżniejszymi słodkimi nadzieniami.

maroko, kuchnia marokańska maroko, kuchnia marokańska Fot. SHutterstock

Maroko, kuchnia marokańska

Kuchnia Maroka, opiera się na diecie pustynnych nomadów - sporo więc w niej baraniny, jarzyn i nabiału. Podróżowanie po Maroku może się zmienić w kulinarną ucztę. Marokańskie potrawy nie są ani nadmierni tłuste, ani ciężkostrawne. Dania stanową często zaskakującą mieszankę smaków słodkiego i pikantnego. W marokańskiej kuchni używa się mnóstwa warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cebuli, papryki, marchewki, cukini, pomidorów oraz oliwek kiszonych na wiele sposobów. Z mięs najczęściej podawana jest wołowina, baranina i drób. Wszystko jest suto okraszone oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw. Maroko to prawdziwe królestwo przypraw. Kosze pełne szafranu, kminku, cynamonu, imbiru, kurkumy czy licznych odmian pieprzu cieszą oczy na każdym targu. Słynne marokańskie danie, którego należy spróbować to pastilla - przekładaniec z nadzieniem z mielonego mięsa gołębia lub kurczaka i migdałów, posypany...cukrem pudrem. Prawie wszystkie restauracje serwują wyśmienite kurczaki pieczone na węglu drzewnym albo brochettes - kebaby z marynowanej wątroby lub jagnięciny. Popularne są także ostre kiełbaski tzw. merguez oraz kefta - mielona jagnięcina w kształcie pasztecików z sosem paprykowym. Słynny tadżin to gulasz z wołowiny lub janięciny, duszony na wolnym ogniu w glinianym garnku ze stożkową pokrywką. Istnieją różne odmiany tego dania np. z suszonymi śliwkami, z pigwą, z daktylami i morelami. Smaczny jest tajine bel hout - gulasz rybny z pomidorami, imbirem, szafranem oraz słodką papryką. Warto spróbować starej marokańskiej potrawy o nazwie matisza mesla - drób gotowany w pomidorach, miodzie, imbirze. Dobrze smakuje także kurczak z przyprawami i migdałami (djej mqualli) lub w zalewie z cytryną i zielonymi oliwkami (djej mqualli).

maroko, kuchnia marokańska, jedzenie maroko, kuchnia marokańska, jedzenie Fot. Shutterstock

Maroko, kuchnia marokańska

Osobny rozdział kulinarnej podróży po Maroku to ryby i owoce morze. Ich obfitość zapewnia Ocean Atlantycki. W restauracjach podawane jest pyszne danie samak mahszi be roz, co może oznaczać każdą białą rybę nadziewaną ryżem, orzeszkami pinii i migdałami, podawaną najczęściej z sosem tamaryndowca. Każdemu posiłkowi w Maroku towarzyszy chleb, który jest traktowany z szacunkiem i nigdy się nie marnuje.

O każdej porze dnia i nocy można zaspokoić głód pysznymi przekąskami sprzedawanymi na marokańskich ulicach. Są to m.in. obrane owoce kaktusa, opiekana ciecierzyca, ślimaki w zalewie kminkowej, naleśniki z różnymi dodatkami, małe pyszne szaszłyki. Niezwykle popularna i tania jest harira - zupa z przetartej ciecierzycy. Może, ale nie musi zawierać ugotowaną baraninę, często jest bardzo ostra.

Marokańczycy najczęściej piją herbatę z dodatkiem świeżej mięty nazywaną berber-whisky. Ceremoniał parzenia tej herbaty zajmuje dobre pół godziny, ale jej smak nie ma sobie równych. Herbatę i soki owocowe serwuje się posłodzone.

Kuchnia indyjska Kuchnia indyjska Fot. Shutterstock

Indie, kuchnia indyjska

Kuchnia w Indiach to element hinduskiej filozofii i religii. Jedzenie to licząca tysiące lat tradycja spożywania posiłków wedle ściśle ustalonych zasad, praw i reguł. Hindusi uważają pożywienie za dar niebios i odnoszą się do niego z wielkim szacunkiem i uwagą. Kuchnia indyjska jest niezwykle różnorodna. Każdy region ma swoje własne potrawy, charakteryzujące się odmiennym smakiem. W całym jednak kraju kombinacja świeżych składników, przypraw oraz szybkie techniki gotowania zaspakajają najbardziej wybredne podniebienie, a na dodatek spełniają warunki zdrowego odżywiania. Indyjski posiłek składa się z przystawki, dania głównego (mięsne, rybne lub warzywne), past oraz pieczywa. Na centralnym miejscu stołu stawia się miskę z ryżem, a wokół niej ustawia mniejsze i większe miseczki z różnymi potrawami.

Ważnym elementem kuchni indyjskiej jest mleko i produkty pochodne - ghi (sklarowane masło) i dahi (zsiadłe mleko). Dahi serwuje się dla złagodzenia niektórych dań z chili. Dużą część tradycyjnych dań stanową potrawy wegetariańskie. Składają się przede wszystkim z ryżu gotowanego na wiele sposobów, fasoli, soczewicy i grochu. Mięso spożywane w Indiach to drób, jagnięcina, baranina czy mięso kozie. Wołowina ze względów religijnych jest zakazana.

Co zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki ry­żo­wej po­da­wa­ne z róż­nym na­dzie­niem: ko­ko­so­wym, chil­i, wa­rzyw­nym. Naj­po­pu­lar­niej­sza jest ma­sa­la dosa z ziemnia­kami, ce­bu­lą oraz z przy­pra­wa­mi. Do tego podawane są przy­staw­ki i so­sy, róż­nią­ce się w za­leż­no­ści od re­gio­nów. Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie.

Więcej o: