Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

04.02.2011 11:36
Próbowanie lokalnych potraw to jedna z najciekawszych części podróży. W niektórych krajach jedzenie jest tak dobre, że nie sposób się od niego oderwać. Gdzie zjemy najsmaczniej?
1 jedzenie jedzenie Fot. Shutterstock

Tajlandia

Tajlandia to dobre miejsce nie tylko dla tych, którzy cenią sobie piękne widoki i ciekawą kulturę, ale także dla tych, których cieszy przyjemność jedzenia. Znawcy powiadają, że tutejsza kuchnia jest najsmaczniejsza na świecie. Tajowie lubią jeść i robią to wszędzie. Ulice pełne są zapachów. Kulinarnym rajem jest Bangkok, gdzie jadłodajnie są praktycznie wszędzie. Na każdym rogu i na każdej ulicy. Potrawy powstają często na oczach klientów. Są tanie, smaczne, a ich wybór jest ogromny.

Kuchnia tajska formowała się pod wpływem kulinarnych tradycji Chin oraz Indii. Potrawy pełne są jednak niezwykłych aromatów. Ich oryginalność wynika głównie ze stosowanych przez Tajów składników. Poza dużą ilością czosnku i chilli dania zawierają także sok z limonki, świeży imbir, mleko kokosowe, kolendrę, czy trawę cytrynową. Ogromną rolę w tajskiej kuchni odgrywa ryż. Przyrządza się go tutaj na mnóstwo sposobów. Jest niezbędny jako łagodzący dodatek do często ekstremalnie pikantnych dań. Drugim dodatkiem jest makaron ryżowy lub sojowy. Do specjałów miejscowej kuchni należą zupy. Rodzajów ich jest mnóstwo - z wkładką mięsną lub rybną, z makaronem lub kulkami ryżowymi - każda smaczna i pożywna. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest ostro - kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam.

Zaletą tajskiej kuchni jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wybór dań mięsnych jak i wegetariańskich jest ogromny. Warzywa dodawane są nie tylko do smaku, ale też dla ozdoby. Na talerzach triumfują także owoce morza. Odważniejsi mogą spróbować wyjątkowych potraw takich jak smażone pasikoniki czy smażone żaby z dodatkiem czosnku.

2 tajlandia, bangkok tajlandia, bangkok Fot. Shutterstock

Tajlandia

Zaletą tajskiej kuchni jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wybór dań mięsnych jak i wegetariańskich jest ogromny. Warzywa dodawane są nie tylko do smaku, ale też dla ozdoby. Na talerzach triumfują także owoce morza. Odważniejsi mogą spróbować wyjątkowych potraw takich jak smażone pasikoniki czy smażone żaby z dodatkiem czosnku.

3

Chiny

Kuchnia chińska skupia w sobie elementy dziedzictwa kulinarnego Wschodniej Azji, zwłaszcza kuchni japońskiej, singapurskej i wietnamskiej. Jest mocno zróżnicowana, co wiąże się z ogromem obszaru kraju i różnorodnością klimatyczną kraju. Każda chińska potrawa to więc różnorodność składników, podobnie jak same Chiny - słodkie miesza się z kwaśnym, chrupiące z miękkim, a suche z soczystym. Na każdą tradycyjną chińską potrawę składają się dwa podstawowe elementy. Pierwszy z nich to przede wszystkim ryż lub makaron, drugi stanowią ryby, mięso oraz warzywa. Wyróżnić można kilka odmian kuchni chińskiej. Różnice występują pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Najpopularniejsze to syczuańska i kantońska. Syczuańska, czyli kuchnia Chin zachodnich opiera się na bardzo mocno przyprawionych potrawach z wołowiny, dużej ilości ryżu, bambusa, fermentowanej soczewicy, cytrusów i grzybów, chilli, czosnku i imbiru. Kantońska, czyli kuchnia południowych Chin jest bardziej wyrafinowana, lekka i orzeźwiająca. Obfituje w świeże ryby, owoce i warzywa. Ciekawe i charakterystyczne jest również spożywanie chińskich potraw. Te o twardszej konsystencji je się pałeczkami, zupy natomiast ceramicznymi łyżkami. W żadnym wypadku nie należy używać sztućców.

4 francja, kuchnia, jedzenie, ślimaki francja, kuchnia, jedzenie, ślimaki Fot. Shutterstock

Francja

Kuchnia francuska jest kolebką sztuki kulinarnej i rajem dla kucharzy. Jest niezwykle bogata, co wynika z dogodnego położenia kraju. Najczęściej kojarzona jest z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem, ale to nie jedyne francuskie specjały. Menu Francuzów obfituje także we wspaniałe owoce morza, ryby, warzywa. Współczesna sztuka kulinarna, czyli "nouvelle cuisine" preferuje zdrowe i krótko przyrządzane dania opierające się na delikatnych sosach, nie niszczących smaku potrawy. Porcje są skromne, ale za to najwyższej jakości oraz artystycznie przystrojone. Kuchnia francuska stała się tak popularna w dużej mierze dzięki samym Francuzom, którzy kultywują spożywanie posiłków i ciągle je doskonalą. Kilkugodzinne kolacje po godzinie 20 są we Francji na porządku dziennym.

5 meksyk, jedzenie, kuchnia meksyk, jedzenie, kuchnia Fot. Shutterstock

Maksyk

Kuchnia meksykańska łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Słynie z intensywnych i rozmaitych smaków, kolorowych dań i bogactwa przypraw. Opiera się między innymi na kukurydzy i roślinach strączkowych (w Meksyku używa się około 20 różnych gatunków fasoli), mięsie, warzywach, owocach i ostrych przyprawach. Jest bardzo różnorodna, bo każda z części Meksyku ma swoje własne kulinarne tradycje, ale tym co je spaja są kukurydza, fasola, papryka chilli oraz pomidory. Jako dodatki smakowe używane są głównie kolendra, kminek, czosnek, gorzka czekolada, limetki i awokado. Podstawą i bazą wszystkich meksykańskich potraw jest tortilla, czyli cienki kukurydziany lub pszenny placek, w który zawija się farsz lub podaje się go oddzielnie do dania. Będąc w Meksyku warto spróbować prawdziwie meksykańskiej salsy i mole poblano - gęstego sosu z ponad trzydziestoma składnikami, między innymi zmielonymi ziarnami kakao.

6 indie, kuchnia, jedzenie indie, kuchnia, jedzenie Fot. Shutterstock

Indie

Jedzenie w Indiach to licząca tysiące lat tradycja spożywania posiłków wedle ściśle ustalonych zasad, praw i reguł, zazwyczaj dokładnie przestrzeganych przez poszczególne grupy etniczne, kastowe i religijne. Kuchnia to nieodłączny element hinduskiej filozofii i religii. Pokarmy spożywane na południu kraju znacznie różnią się od tych, które mają w zwyczaju jadać mieszkańcy północnych Indii. Na południu wskutek religijnego zakazu spożywania wołowiny znakomicie rozwinęła się kuchnia wegetariańska. Posiłki są bardzo mocno doprawione, często bardzo pikantne. Mieszkańcy północy Indii także unikają wieprzowiny, ale mają za to setki ciekawych zastosowań dla mięsa z kurczaka. Tym, co łączy obie części kraju, są przyprawy. Chyba nigdzie indziej nie opanowano w tak doskonałym stopniu sposobów ich mieszania i posługiwania się nimi. Najczęściej mieszkańcy Indii używają kolendry, kozieradki oraz wielu przypraw korzennych, takich jak na przykład cynamon, imbir, kurkuma, kardamon i szafran. Zdumiewa różnorodność smaków połączonych na jednym talerzu. Mimo, że w wielu regionach kraju przeważa kuchnia wegetariańska, Hindusi potrafią przygotowywać znakomite potrawy z mięsa i ryb. Wyjątkowy smak i wspaniały zapach potraw, który kusi każdego przechodnia, jest wynikiem przyrządzania ich w specjalnym piecu tandoor.

7 paella, hiszpania, jedzenie, kuchnia, danie paella, hiszpania, jedzenie, kuchnia, danie Fot. Shutterstock

Hiszpania - Katalonia

Katalonia uważana jest za najciekawszy i najbardziej charakterystyczny kulinarnie region Hiszpanii. Kuchnia tego regionu jest prosta i zarazem finezyjna, mocno osadzona w tradycji i skłonna do innowacji. Oparta jest na produktach sezonowych uprawianych bądź poławianych lokalnie. Charakterystyczną potrawą dla tego regionu jest paella oraz pięć słynnych sosów - romesco, sofrito, picada aioli i sanfaina. Katalończycy wspaniale wykorzystują też grzyby przyrządzając je pod różną postacią. Kuchnie katalońską często porównuje się do francuskiej - zamiłowanie do ryb, podobne przyprawy i krem kataloński, który jest ulepszoną wersją słynnego creme brulee. Charakterystyczne jest jednak to, że Katalończycy uwielbiają kontrasty na talerzu. W rzadko spotykany sposób łączą owoce morza z produktami mięsnymi. Do tego rodzaju połączeń należy na przykład wieprzowina z przegrzebkami, zupa z tuńczyka ze ślimakami, królik z langustą itp. Katalończyk z przyjemnością zje też na obiad ryby podlewane brandy i białym winem lub drób podawany z owocami. Bardzo istotnym elementem potraw katalońskich są także warzywa. Podaje się je nie tylko w formie dodatku do dania głównego, ale bardzo często jako danie główne właśnie. Głębi smaku dodają im wówczas na przykład szafran albo wędzone papryczki.

8 włochy, kuchnia, danie, jedzenie włochy, kuchnia, danie, jedzenie Fot. Shutterstock

Włochy

Kucharze włoscy korzystają z dużej ilości przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Południowa kuchnia włoska uznawana jest za bardzo delikatną i lekkostrawną. To właśnie w niej dominują owoce morza, ryby, wielość i wielorakość warzyw i owoców. W potrawach tej części Włoch główną rolę odgrywa oliwa i makaron. Na północy potrawy częściej bazują na maśle. Menu włoskie słynie z takich dań jak Tartellini, Lasagne, Ravioli oraz rozmaitych makaronów i serów. Potrawy znane i powielane na całym świecie to spaghetti i pizza. Tylko we Włoszech poznamy jednak ich prawdziwy smak. Włosi to również wielcy miłośnicy łakoci i twórcy wspaniałych deserów. Do najsłynniejszych zaliczamy tiramisu, deser wywodzący się z Toskanii. Będąc we Włoszech trzeba też koniecznie spróbować prawdziwych, włoskich lodów.

9 Malezja, kuchnia, jedzenie Malezja, kuchnia, jedzenie Fot. Shutterstock

Japonia

W kuchni japońskiej króluje dbałość o czysty smak potraw. Nie miesza się smaków, ani nie przyprawia potraw zbyt mocno tak, aby nie zmienić specyfiki podstawowego smaku. Naturalna i harmonijna kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Oparta jest na ryżu, produktach z soi, rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Charakterystyczne dla kuchni japońskiej są drobne dania z misternie ułożonych składników. Potrawy często przygotowuje się bezpośrednio na stole. Cieszące się dużą popularnością zupy gotowane są na przykład w specjalnych garnkach podgrzewanych węglem drzewnym. Ryby i owoce morza podawane są często w surowej lub półsurowej postaci. Najpopularniejszą japońską potrawą znaną chyba na całym świecie jest sushi. 

10 Malezja, jedzenie, kuchnia Malezja, jedzenie, kuchnia Fot. Shutterstock

Indonezja

Największy na świecie archipelag wysp wyróżnia się ogromną różnorodnością sztuki kulinarnej. Jest to wynik tradycji, religii a także warunków glebowych i klimatu. Przykładowo na wyspie Bali kuchnia jest ostra i obfitująca w przyprawy, a na Jawie jada się dania łagodne i słodkie. Podstawą kuchni indonezyjskiej są mięso, ryby, ryż i owoce morza. Typowym daniem, jakie można znaleźć we wszystkich zakątkach kraju jest ryż podawany z paroma rodzajami mięsa lub z rybami (bami goreng, nasi goreng). Taką potrawę serwuje się z różnymi sosami i warzywami oraz, dla urozmaicenia smaku, z pikantnymi sambale lub z dodatkiem łagodniejszych przypraw ziołowych. Charakterystyczne składniki podkreślające egzotykę indonezyjskich potraw to smażone orzeszki ziemne, delikatna pasta krewetkowa i kokosy.

11 mussaka, grecja, jedzenie, kuchnia mussaka, grecja, jedzenie, kuchnia Fot. Shutterstock

Grecja

Na wyjątkowość greckiej kuchni ma wpływ między innymi nadmorskie położenie kraju, co wiąże się z obecnością w menu ryb i owoców morza. Fundamentem greckiego menu jest jednak oliwa z oliwek. Służy do smażenia, dodawana jest do sałatek, stanowi składnik wielu sosów - nadaje potrawom charakterystyczny smak. Ogromną rolę odgrywają także warzywa, głównie: pomidory, bakłażany, cukinie, sałata, cebula i czosnek. Z mięs Grecy jadają najczęściej jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Tradycyjny grecki posiłek nie może obejść się bez przekąsek - mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, oliwki, owoce morza oraz pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku. Na stole prym wiodą również rozmaite sałatki tym popularna w Polsce sałatka grecka z serem feta. Grecy lubują się również w zupach. Charakterystycznym daniem kuchni greckiej jest musaka na bazie bakłażanów, mięsa mielonego, żółtego sera. Nieodzownym dodatkiem do jedzenia jest regionalne wino.

Komentarze (1)
Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?
Zaloguj się
  • Krzysztof Matys

    0

    Ej, nie ma tu Gruzji, a tamtejsza kuchnia jest rewelacyjna! Wszystko przygotowane w całości tuż przed podaniem (żadnych półproduktów czy mrożonek). A do tego naturalne, ekologiczne produkty. W efekcie dostajemy wspaniałe potrawy. Więcej o tym tu: gruzja-turystyka.blogspot.com/2014/07/gruzinska-kuchnia.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX