Najlepszy produkt turystyczny POT: turystyka kulinarna

Nic chyba nie wzbudza w nas tak ogromnej radości jak degustowanie wyśmienitych potraw. Dla smakoszy regionalnej kuchni poniższy przegląd imprez kulinarnych będzie jak znalazł. Każdy z prezentowanych tu festiwali i targów otrzymał prestiżowy certyfikat 'Najlepszego Produktu Turystycznego', nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej dla wyjątkowych atrakcji w Polsce.
Małopolski Festiwal Szlaku, Kraków Małopolski Festiwal Szlaku, Kraków Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Festiwal Smaku

Coroczny festiwal zapoczątkowany w 2005 roku. Jego ideą jest promowanie unikatowego dziedzictwa kulinarnego Małopolski. Małopolski Festiwal Smaku obejmuje kiermasze lokalnych wyrobów, a także konkursy, w których miejscowi producenci żywności promują własne, czyli pomyślane według autorskiego przepisu, przysmaki kulinarne. W jury festiwalu zasiadają wybitni kucharze Polski i Europy, ale głosuje również publiczność. Nagrodą Małopolskiego Festiwalu Smaku jest rekomendacja wyrobu oraz firmy, a przede wszystkim szansa na pozyskanie nowych nabywców. W ramach szeroko zakrojonej promocji regionalnych specjałów stworzono mapę "Przysmaków Małopolski".

Każdego lata impreza organizowana jest w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Nowym Targu i Miechowie. W roku 2012 Wielki Finał festiwalu rozpocznie się 25 sierpnia w Krakowie i potrwa dwa dni.

Festiwal Wina, Zielona Góra - Bachus na czele Korowodu Winobraniowego / Fot. Sebastian Rzepiel / Agencja Gazeta Festiwal Wina, Zielona Góra - Bachus na czele Korowodu Winobraniowego / Fot. Sebastian Rzepiel / Agencja Gazeta Festiwal Wina, Zielona Góra - Bachus na czele Korowodu Winobraniowego / Fot. Sebastian Rzepiel / Agencja Gazeta

Festiwal Wina

Festiwal Wina

Festiwal Wina w Zielonej Górze służy promocji polskich tradycji i osiągnięć winiarskich. Impreza ma już 155 lat i jest współcześnie barwnym widowiskiem, któremu towarzyszą tańce, kiermasze i jarmarki winobraniowe. W ramach inauguracji Festiwalu Wina następuje przekazanie kluczy do miasta Bachusowi - bogu wina i rozkoszy, w którego postać wciela się np. aktor teatralny. Tegoroczna impreza potrwa od 8 do 16 września.

11.09.2010 ZIELONA GORA , KOROWOD WINOBRANIOWY        FOT. SEBASTIAN RZEPIEL / AGENCJA GAZETA

Festiwal Wina, Zielona Góra - Korowód Winobraniowy / Sebastian Rzepiel, AG

Międzynarodowe Targi Chleba, Jawor Międzynarodowe Targi Chleba, Jawor Fot. Paweł Kozioł / Agencja Gazeta

Międzynarodowe Targi Chleba

Międzynarodowe Targi Chleba

Międzynarodowe Targi Chleba w Jaworze to impreza wystawienniczo-promocyjno-festynowa. W jej ramach goście mogą degustować świeżo wypieczony chleb i upajać się jego wspaniałym zapachem. Odwiedzający mają okazję zobaczyć rzadko spotykane formy pieczywa, a także posłuchać opowieści z nim związanych. Niezwykłą atmosferę targów tworzą ponadto występy zespołów folklorystycznych. W tym roku Międzynarodowe Targi Chleba przypadają na 28 i 29 września.

Żywe Muzeum Piernika, Toruń Żywe Muzeum Piernika, Toruń Robert Górecki / Agencja Gazeta

Żywe Muzeum Piernika

Żywe Muzeum Piernika

To miejsce unikatowe na skalę europejską. Tylko w Toruniu można skosztować wyrobów piernikarskich z piekarni pochodzącej z XVI wieku! Jakby atrakcji było nie dość, goście odwiedzający muzeum przy ulicy Rabiańskiej mają okazję samodzielnie wypiekać pierniki, a także słuchać legend związanych z historią piekarni i miasta. Magię tego miejsca czuć nie tylko w intensywnym zapachu pieczonego ciasta. Żywe Muzeum Piernika znajduje się bowiem na piętrze zabytkowego spichrza tuż przy Rynku Staromiejskim.

Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie

Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie

Aby skosztować tradycyjnych smaków Warmii, warto udać się do Karczmy Warmińskiej nad rzeką Giłwą w Gietrzwałdzie. Urządzone w stylu tradycyjnym wnętrza karczmy zachęcają, aby zatrzymać się w niej na dłużej. W menu znajdziemy ponad siedemdziesiąt potraw Warmii i Mazur takich, jak dzyndzałki (warmińskie pierożki), czernina, dania mięsne i rybne, zaklepka i kapuśniak. Karczma Warmińska organizuje liczne imprezy kulinarne np. biesiady, grille i ogniska, wspierając tym samym promocję lokalnych tradycji kulinarnych. Festynom towarzyszą często jarmarki z udziałem artystów ludowych.

Jarmark Folkloru i Jadła Kresowego, Suwałki Jarmark Folkloru i Jadła Kresowego, Suwałki www.rokis.suwalki.pl

Jarmark Folkloru i Jadła Kresowego

Jarmark Folkloru i Jadła Kresowego

Ideą suwalskiego Jarmarku Folkloru i Jadła Kresowego jest promowanie tradycyjnych specjałów mniejszości narodowych Euroregionu Niemen, a także upowszechnianie kultury kresowej oraz ginących zawodów rękodzielniczych. W ramach festiwalu mają miejsce prezentacje potraw, warsztaty sztuki kulinarnej, kiermasze i koncerty. Jarmark to znakomita okazja, aby posmakować tradycyjnych przysmaków pogranicza polsko-litewskiego - kiszek, pierożków tatarskich, litewskich serów, mięs, miodów i pieczywa.

Tegoroczna edycja festiwalu odbyła się w dniach 28-29 lipca.

Festiwal Śląskie Smaki, Złoty Potok Festiwal Śląskie Smaki, Złoty Potok Fot. Grzegorz Skowronek / AG

Festiwal Śląskie Smaki

Festiwal Śląskie Smaki

Festiwal Kuchni Śląskiej, co roku organizowany w różnych częściach województwa śląskiego, promuje walory kulturowe regionu poprzez kuchnię regionalną. Impreza przypomina rodzinny piknik i skierowana jest do wszystkich, którzy mają ochotę zasmakować w tradycyjnych potrawach Śląska. Z tej okazji organizowane są także konkursy kulinarne, degustacje lokalnych specjałów, pokazy i występy śląskich zespołów ludowych. Tegoroczny festiwal przypadł na 26 maja.

Więcej na temat Produktu Turystycznego znajdziesz na stronach POT-u.

Więcej o: