Kuchnia marokańska - co się je w Maroku?

Zazwyczaj Marokańczycy spożywają trzy posiłki dziennie. Głównym posiłkiem w tradycyjnej kuchni marokańskiej jest obiad, który zwykle spożywa się po zakończeniu południowej modlitwy. Poznaj charakterystyczne potrawy kuchni marokańskiej.

Maroko - kuchnia marokańska śniadanie

Zazwyczaj Marokańczycy spożywają trzy posiłki dziennie. Na śniadanie nie jada się mięsa. Na stole najpierw pojawia się chleb arabski, zwany pita, krojony w niewielkie trójkąty, a następnie pomidory, oliwki czarne lub zielone, humus oraz biały słony ser z krowiego lub koziego mleka. Co ciekawe, normą jest, że ser ten robiony jest w domu, a nie kupowany. Dodatkowo na stół często trafia oliwa z oliwek, w której można maczać kawałeczki chleba. Często też, szczególnie w Casablance, na śniadanie można otrzymać smażone naleśniki (beghir), do których zamiast mąki stosuje się drobny grysik. Przysmak ten smaży się z dodatkiem cukru, a podaje z syropem daktylowym, miodem lub konfiturą. Po śniadaniu oczywiście czas na kawę - mocną, czarną i słodką, którą często parzy się z dodatkiem kardamonu.

Maroko - kuchnia marokańska obiad Maroko - kuchnia marokańska obiad Maroko - kuchnia marokańska/shutterstock

Maroko - kuchnia marokańska obiad - zupy

Głównym posiłkiem w tradycyjnej kuchni jest obiad, który zwykle spożywa się po zakończeniu południowej modlitwy. Najczęściej zaczyna się on od zupy lub sałatki podawanej jako przystawka. Podstawowe zupy to harira i chorba. Ta pierwsza jest bardziej reprezentacyjna. Przygotowuje się ją, dusząc przysmażone kawałki wołowiny, drobiu lub ryb razem z warzywami i soczewicą, a następnie dodaje ugotowany wcześniej bulion. Druga składa się głównie z ryb lub mięsa ugotowanych z dodatkiem warzyw, mąki i przypraw. Serwowane na przystawkę sałatki składają się zazwyczaj z sezonowych surowych warzyw, skropionych oliwą, a czasem także cytryną.

Maroko - kuchnia marokańska - obiad

Danie główne to zazwyczaj tadżina lub kuskus, ale ostatnio coraz większą popularność zdobywają grillowane mięsa i ryby. Bezsprzecznie najbardziej charakterystyczną potrawą marokańską jest tadżina (tagine, tajine). Łatwość przyrządzenia tego dania oraz znakomity smak przyczyniły się do jej upowszechnienia. Spożywa się ją zarówno na co dzień w domach, jak i na wystawnych przyjęciach. Uroku potrawie dodaje naczynie, w którym jest gotowana. Jest ono gliniane i składa się z podstawy - głębokiego talerza - oraz szczelnej pokrywy w kształcie stożka. W naczyniu tym, które kiedyś wstawiano do ogniska, dusi się wszystkie składniki. Zazwyczaj są to kawałki mięsa kurczaka lub jagnięciny z dodatkiem jarzyn oraz przypraw, polane odrobiną oliwy. Tadżina może być także podawana jako danie wegetariańskie. Często dla urozmaicenia smaku dodaje się do niej orzechy, oliwki, suszone śliwki lub migdały.

Drugim pod względem popularności daniem w Maroku jest oczywiście kuskus. Podaje się go na półmisku w formie piramidy. Danie składa się z kaszki pszennej, w której zanurzone są kawałki mięsa kury lub jagnięcia i gotowane jarzyny. Kaszkę gotuje się na parze w specjalnych dwuczęściowych naczyniach, co powoduje, że jest nadzwyczaj pulchna. Do tego dania w osobnych naczyniach serwuje się bardzo ostry sos - harissę. Wytworzony jest z ostrej papryki i czosnku, zazwyczaj z dodatkiem kolendry, kminku, kminu rzymskiego oraz oliwy. Kiedyś był przygotowywany w domach, dziś kupuje się go w puszkach lub tubkach. Co ciekawe, jego smak można złagodzić, dodając do niego oliwę z oliwek.

.

Maroko - kuchnia marokańska/shutterstock

Maroko - kuchnia marokańska obiad

Inną charakterystyczną dla kuchni marokańskiej potrawą, traktowaną jako danie świąteczne, jest mrouzia. Danie to przygotowane jest z udźca baraniego pieczonego w specjalnym aromatycznym sosie, a całość podaje się posypaną płatkami prażonych migdałów. W skład sosu wchodzą liczne przyprawy: czosnek, imbir, pieprz oraz marokańska, aromatyczna mieszanka przypraw, zwana Ras el-Hanout. Ta ostatnia zawiera w sobie suszone pączki róż, imbir, kardamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, kolendrę, paprykę i ziele angielskie. Dodatkową nutę smakową nadają dodawane do sosu pod koniec gotowania rodzynki oraz miód.

Jako dodatki przygotowuje się różnorodne sałatki zazwyczaj w postaci surówek, ale również składające się z grillowanych warzyw. Często też wzbogaca się je warzywami marynowanymi lub kiszonymi. Specjalnością Maroka są przy tym kiszone cytryny. Serwuje się je razem z arabskim chlebem, zwanym pita. Tradycyjnie główne danie podaje się w jednym naczyniu. Powinno się jeść rękoma, używając do pomocy jedynie kawałeczków chleba, którymi można nabierać sosy lub sałatki. Dziś, oczywiście ze względów higienicznych, zazwyczaj używa się sztućców.

Maroko - kuchnia marokańska - deser

Na koniec obiadu podaje się słodycze oraz świeże owoce. Ze słodkości najbardziej charakterystyczne są ciasteczka, zwane rożkami gazeli. Mają one kształt niewielkich rożków i są nadziewane migdałami aromatyzowanymi syropem pomarańczowym. Innymi popularnymi łakociami są makagigi, czyli ciasteczka z masy karmelowej, miodu i maku z dodatkiem migdałów lub orzechów. Często serwuje się również rachatłukum wykonane na bazie skrobi pszennej lub mączki ziemniaczanej oraz cukru. Wyglądem przypominają galaretkę, przy czym posiadają smak owoców, orzechów lub mięty, które dodaje się podczas ich przygotowywania. Serwuje się je w niewielkich kawałkach, przesypanych cukrem pudrem.

Najbardziej popularne w Maroku są wspaniałe, słodkie pomarańcze i mandarynki. Poza nimi uprawia się tu również inne owoce, w tym wiele odmian śliw. Najchętniej jedzone są jednak dynie, przy czym mieszkańcy wierzą, że są one owocami boskimi, gdyż pierwszą dynię wręczył Mahometowi sam Allah. Ich miąższ za stępuje chleb i mięso, służy także do wyrobu farb i olejków. Sproszkowana łupina uważana jest za najlepsze lekarstwo na wrzody, a wysuszone pestki są materiałem na talizmany.

Do deseru podaje się kawę, zazwyczaj czarną z dodatkiem kardamonu. Często serwuje się też różne napoje - tradycyjnie są to świeżo wyciskane soki owocowe lub lemoniady przygotowywane na bazie wody, cukru i cytryny.

Maroko - kuchnia marokańska - kolacja

Kolacja jest lekkim posiłkiem. Zazwyczaj składa się z grillowanego mięsa drobiowego lub baraniny oraz różnorodnych sałatek. Często serwuje się także koftę, czyli niewielkie, podłużne kotleciki wykonane z mielonej baraniny z dodatkami, takimi jak czosnek, cebula i natka pietruszki. Przygotowuje się je na patyczkach do szaszłyków i podaje upieczone na grillu. Innym często przyrządzanym daniem są trójkątne pierożki briwats, które nadziewa się farszem wykonanym z podsmażanych ziemniaków, czosnku, świeżej kolendry i cebuli, przyprawionym mieszanką Ras el-Hanout. Nie gotuje się ich, ale smaży na oliwie, by uzyskać rumiany kolor.

Iftar, biesiada w czasie ramadanu

Specyficznym okresem dla tradycji kulinarnej Maroka jest czas ramadanu. To miesiąc, w czasie którego od wschodu do zachodu słońca należy zachować ścisły post, zarówno od posiłków, jak i napojów. Za to po zmroku zaczyna się iftar - tradycyjny posiłek.

Biesiada zaczyna się od podania jajek na twardo, słodkich owoców i ciasteczek. Spośród tych ostatnich należy wymienić przygotowywane specjalnie na okres ramadanu ciasteczka sezamowe (szebakia), daktylowe (meskouta) oraz seillou - słodką masę robioną z migdałów, sezamu oraz cukru pudru. Tak zastawiony stół po całodziennej głodówce dostarcza duże ilości węglowodanów.

Następnie serwuje się zupę harrira, która jest najbardziej charakterystycznym daniem marokańskiego iftaru. Po spożyciu pierwszej potrawy biesiadnicy robią dłuższą przerwę, którą przeznacza ją na spotykania z rodziną i przyjaciółmi. Później następuje druga część kolacji, podczas której jada się dania serwowane zazwyczaj w trakcie obiadu. Trzecia odsłona biesiady odbywa się przed wschodem słońca i składa się ze słodkich naleśników beghrir polewanych miodem.

Więcej na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii Miasta Marzeń 2 - Casablanca i Marrakesz

Do kupienia w Kulturalnym Sklepie

.

Więcej o: