Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

06.03.2013 14:30
Próbowanie regionalnych potraw to część każdej podróży. Sami chętnie to robimy podczas wizyty w obcych krajach. Teraz, kiedy gościmy obcokrajowców, mamy okazję zaprezentować im naszą, polską kuchnię i posiłki, które chętnie w Polsce jadamy. Te dania i przysmaki warto polecić obcokrajowcom. Co byście dodali?
1 bigos, kuchnia polska bigos, kuchnia polska Bigos/Shutterstock

Bigos

Bigos wywołuje sprzeczne emocje wśród obcokrajowców. Cudzoziemcy dziwią się, jak można jeść kiszoną, czyli zepsutą ich zdaniem kapustę. Odstrasza ich ponadto wygląd bigosu i jego intensywny zapach. Wątpliwości, co do dania, znikają jednak zwykle w momencie spróbowania bigosu. Zjedzenie bigosu to niemal obowiązkowy punkt wizyty w Polsce. Najważniejsze, by bigos był przyrządzony zgodnie z tradycją - musi być w nim dobra kiszona kapusta, dużo mięsa, leśne grzyby, suszone śliwki, odpowiednie przyprawy. Można śmiało powiedzieć, że bigos to znak firmowy polskiej kuchni.

2 pierogi pierogi Shutterstock

Pierogi

Obcokrajowcy uwielbiają polskie pierogi. To danie cieszy się chyba największym ich uznaniem. Pierogi nadziewane farszem mięsnym, farszem z kiszonej kapusty i grzybów, a także pierogi z serem czy owocami - warto poczęstować obcokrajowców różnymi rodzajami pierogów. Mogą być gotowane i smażone, ze skwarkami i bez. Pierogi w restauracjach są jednym z tańszych dań, do tego można się nimi najeść.

3 zupa ogórkowa, kuchnia polska zupa ogórkowa, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Zupa ogórkowa

Warto poczęstować obcokrajowców zupą ogórkową, która dla wielu z nich jest często  całkowitym zaskoczeniem. Ogórki i to kiszone nie kojarzą im się z czymś, z czego można ugotować dobrą zupę. Niemcy ogórkową zjedzą bez oporów, ale dla Włochów i Hiszpanów będzie trudna do zaakceptowania.

4 flaki, kuchnia polska flaki, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Flaki

Flaki to dla niektórych obcokrajowców kompletna egzotyka. Zresztą nie tylko dla obcokrajowców. Także wielu Polaków nie może przemóc swojej niechęci do zupy z fragmentów wołowego żołądka. Nazwa dania działa zniechęcająco chyba w każdym języku. Agencja badania opinii publicznej Pentor przeprowadziła w 2010 roku badania, które wykazały, że to właśnie flaki są najmniej lubianą polską potrawą wśród obcokrajowców odwiedzających Polskę. To dziwne, gdyż flaki znane są także w innych krajach m.in. Francji, Portugalii. Są tam przyrządzane na wiele sposobów i nie budzą kontrowersji. Flaki mogą być jednak nowością dla przybyszów z innych krajów. Dobrze przyrządzone flaki są bardzo smaczne i pożywne.

5 Żurek Żurek Żurek/Shutterstock

Żurek

Żurek, sztandarowe danie kuchni staropolskiej i jednocześnie jedna z najbardziej znanych polskich zup, to kolejna potrawa, którą powinniśmy polecić obcokrajowcom. Tradycyjny żurek przyrządzany jest na zakwasie z razowej mąki, gotowany z grzybami, a podawany z ziemniakami, pokrajaną w kostkę wędliną i jajkiem na twardo. Pychota!

6 Barszcz czerwony z uszkami Barszcz czerwony z uszkami Barszcz czerwony z uszkami/Fot. Shutterstock

Barszcz czerwony z uszkami

Obcokrajowcy powinni też spróbować tradycyjnej świątecznej potrawy, na której nazwie łamią sobie język. Barszcz, bo o nim mowa, to czerwona zupa z buraków, której intensywna barwa bardziej kojarzy się obcokrajowcom z farbą niż jedzeniem. To, po ogórkowej, kolejne zaskoczenie. A jednak, dobry barszcz podany z pysznymi uszkami z farszem kapustno-grzybowym szybko podbija ich serca, a raczej podniebienia.

7 Schabowy z ziemniakami Schabowy z ziemniakami BE&W/Schabowy z ziemniakami

Schabowy z ziemniakami i kapustą

Tak, tak kotlety ze schabu w panierce jada się także w innych krajach świata. Ale schabowy ziemniakami i kapustą gości tak często na polskich stołach i w restauracjach, że można go nazwać typowo polskim posiłkiem. Schabowy najlepiej żeby był, jak najcieńszy, zajmował połowę talerza i miał złocistą, chrupiącą panierkę. Ziemniaczki mogą być młode, posypane koperkiem, a kapustka zasmażana.

8 Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa/Fot. Shutterstock

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to typowa, polska zupa wiosenno-letnia. Idealna na upały, a więc w sam raz na teraz. Zupa kojarzy się nam z wakacjami, latem. Jej warianty występują również wśród potraw krajów Europy Wschodniej i w kuchni żydowskiej. Szczawiowa najlepiej smakuje z jajkiem. Niektórych obcokrajowców może zaskoczyć to, jak łatwo robi się zupę szczawiową i jak dobrze smakuje zwykły, rosnący wokół szczaw.

9 Rosół Rosół Rosół/BE&W/Kantaruk Agnieszka

Rosół

Rosół gości na wielu polskich stołach w niedzielne popołudnia. Przez niektórych uważany jest nie za zupę, a jedynie wywar, który stanowi dopiero podstawę przygotowania zupy. Także obcokrajowcom może się wydać mało treściwy. Rosół, który podaje się zwykle z makaronem, dla Włochów jadających makarony tylko z sosami, może być jedynie wodą z tłustymi oczkami na powierzchni. A jednak, dobrze przyrządzony rosół jest nie tylko smaczna, ale też pożywny.

10 chleb ze smalcem, kuchnia polska chleb ze smalcem, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Chleb ze smalcem

Choć chleb ze smalcem to raczej przekąska, a nie potrawa, nie można go na tej liście pominąć. Na przykład dla niektórych Włochów, Hiszpanów chleb posmarowany ekstremalnie tłustym smalcem to ohyda. Smalec przygotowywany ze słoniny lub boczku z dodatkiem cebuli i przypraw podaje się na dodatek z kiszonymi (czyli zepsutymi ich zdaniem) ogórkami. Dla niektórych cudzoziemców smalec jest za tłusty, tym bardziej, że jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Przełamanie niechęci następuje zwykle przy kieliszku wódki. Okazuje się wówczas, że chleb ze smalcem to wspaniała przekąska podczas biesiadowania.

11 kuchnia polska, kaszanka, kapusta kuchnia polska, kaszanka, kapusta Fot. Shutterstock

Kaszanka, kiełbasa, salceson

Warto przekonać też obcokrajowców do spróbowania przysmaków polskich, które na początku nie muszą się im podobać. Kiełbasa, z której Polska słynie na całym świecie, będzie z pewnością zjedzona z entuzjazmem. Gorzej jednak z kaszanką i salecesonem. Pyszna kaszanka z grilla lub smażona z cebulą smakuje obcokrajowcom dopóki nie dowiedzą się jak się ją robi. Wyrabiana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, przypraw i krwi. A ten ostatni składnik jest dla niektórych nie do przyjęcia. Także salceson przygotowywany z głowiny wołowej lub wieprzowej z dodatkiem podrobów, krwi i przypraw może nie mieć wielu fanów wśród obcokrajowców.

Komentarze (34)
Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom
Zaloguj się
  • Gość: d.

    Oceniono 11 razy 11

    Dla Niemców prawie wszystkie te potrawy są albo znane, albo przynajmniej nie dziwne. Też jedzą kiszoną kapustę (stąd Niemiec pogardliwie po angielsku to 'kraut'), ogórki (choć nie gotują z niej zupy), flaki (spotkałem w Saksonii), kaszankę (Blutwurst) i tak dalej.

    Tylko szczawiowej nie znają.

  • w.s3

    Oceniono 8 razy 4

    Kaszanka sprzedawana w większości sklepów jest niejadalna. Wystarczy polożyć na patelnie a rozchodzi sie nieprzyjemny zapach i robi się nieapetyczna mazia.Niwiele masarni robi prawdziwą kaszankę. Reszta to zmiotki z podłogi wymieszane z krwią. Znam w W-wie dwa małe sklepiki sprzedające kaszankę ,której nie trzeba się wstydzić ale nie napiszę gdzie bo i tak trudno ją kupić.

  • Gość: Sulechowianin

    Oceniono 4 razy 4

    W Adelaidzie i New Klemzig w Australii podają b.dobry kapustę, ogórki, wątrobiankę, kaszankę, salceson i wino z przywiezionych łóz winorośli z pod Zielonej Góry.

  • posmakuj

    Oceniono 7 razy 3

    "Zupa szczawiowa to typowa, polska zupa wiosenno-letnia. Idealna na upały, a więc w sam raz na teraz."

    Tylko piszecie? znaczy kopiujecie te mądrości?
    a może przeczytacie też czasem...?

    a temat był tu wałkowany już tyle razy...

  • Gość: franc

    Oceniono 5 razy 3

    W zeszłym roku gościliśmy u siebie przez tydzień Francuzkę. Smakował jej bigos, bardzo smakowały gołąbki, ale najbardziej golonka w góralskiej karczmie! ( była wprawdzie bez "apetycznego" tłuszczyku). Natomiast nie przeszedł jej przez gardło nasz biały ser - wielokrotnie powtarzała, że to obrzydlistwo - zwłaszcza w naleśnikach, ale najbardziej wstrząsnęła nią zwykła galaretka - w deserze z owocami i bitą śmietaną - trzymając się za buzię pobiegła do toalety!

  • Gość: pablo

    Oceniono 19 razy 3

    Kto pisze takie głupoty. Mieszkam 7 lat w irlandii i często dawałem skosztować owych specyfików irlandczykom. Z tej listy nie próbowałem podać tylko chleba ze spalcem i szczawiowej. Bigos podałem sąsiadowi w pierwszy dzień świąt, wypluł i stwierdził że to nie jego smak. Flaki nawet nie spróbował a flaki moja żona robi rewelka. Co do reszty to tyko rosół był ok i schabowy ale z "baby carrots". Co do kiszonych produktów to ogólnie jak nie jest się przyzwyczajonym do tego typu smaków, to raczej ciężko się przekonać.Najlepiej podać pierogi zawsze smakują.

  • Krzysztof Matys

    Oceniono 1 raz 1

    Mało kto poza Europą zna cokolwiek z polskiej kuchni. Niestety. Musimy promować. A moje typy? Od lat częstuję moich przyjaciół ze świata. Najczęściej są to wyjątkowe dania z Podlasia: kiszka ziemniaczana, podpiwek, bimber... Więcej o tym tu: krzysztofmatys.blog.onet.pl/2010/05/13/kulinarne-przeboje/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX