Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Gazeta.pl > Podróże >  Nowości

Wielkanocne smakołyki i zwyczaje w Polsce

26.03.2013 09:42
A A A Drukuj

Fot. Marek Podmokły /AG

Małopolskie tradycje wielkanocne są nieodłącznie wpisane w historię i kulturę regionu.
Na południu Małopolski, w okolicach Limanowej grasują "dziady śmigustne", czyli owinięci w słomę, zamaskowani przebierańcy, którzy w nocy z niedzieli na poniedziałek zbierają datki, lejąc wodą opornych. Nie wypowiadają przy tym ani jednego słowa - nawiązując do opisanych w Biblii wysłanników żydowskich, którzy nie uwierzyli w zmartwychwstanie Jezusa i stracili mowę. W Krakowie trudno wyobrazić sobie Wielki Poniedziałek bez Emausu - odpustu, odbywającego się na Salwatorze przy klasztorze Sióstr Norbertanek i kościele pw. św. Norberta. Rodzinne spacery wzdłuż brzegu Wisły i Rudawy, jakie towarzyszą odpustowi, mają swoją symbolikę - nawiązują do wędrówki Jezusa do Emaus.

W Wieliczce i okolicach, szczególnie we wsi Lednica Górna, pod kościołem czatuje Siuda Baba, a właściwie usmolony sadzą, ubrany niechlujnie mężczyzna, który poszukuje młodych dziewcząt. Jeśli któraś zostanie złapana musi się wykupić - na szczęście wystarczy drobny datek lub pocałunek. W Wielką Sobotę we wszystkich parafiach Gminy Kościelisko odbywa się Konkurs na tradycyjny koszyczek wielkanocny.

Małopolska - potrawy wielkanocne

W Małopolsce nie brakuje przepisów na wyjątkowe wielkanocne potrawy. Na wszystkich wielkanocnych stołach pojawiają się żury, chłodniki, pyszne drożdżowe ciasta oraz miodowniki. W miejscowości Lanckorona na wielkanocnym stole pojawia się polewka, zwana lanckorońską chrzanówką. To rodzaj zupy z serwatki, startego chrzanu, wędzonki, kiełbasy i jajek. Potrawa ta uważana jest za afrodyzjak działający zarówno na panów jak i na panie, pewne z powodu dodatku lubczyku lanckorońskiego. Podobną zupę zwaną sodrą, święceliną lub trzęsionką je się też w innych zakątkach Małopolski. W Wielkanoc jada się także żur na serwatce - który przygotowuje się m.in. ze świątecznych wędlin. Z ciast popularny jest miodownik oraz kołacz z serem i bryndzą - drożdżowe ciasto, które według tradycji można jeść już w Wielką Sobotę, kiedy jeszcze trwa post.

Zobacz także:

Wielkanoc na świecie - zwyczaje wielkanocne

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze (12)

Zaloguj się
  • Gość: ZZ

    Oceniono 19 razy 15

    A mi szkoda wiejskich urobionych po pachy przygotowaniami do świąt kobiet użerajacych się z pijanymi z okazji zmartwychwstania mężami, ojcami i bratami. Ot i polska tradycja.

  • krzysztofgie

    Oceniono 5 razy -1

    Ludzie!!!!
    To NIE są święta jedzenia tylko święta Wielkanocne
    KAŻDE jedzenie zamienia się w g...no.
    Taka jest rzeczywistość.
    Więc po co te potrawy i wypieki????
    Kanapka z musztardą,makaron z cukrem,zupa ziemniaczana czy naleśniki i to naprawdę wystarczą.

  • Gość: Joanna

    Oceniono 32 razy -18

    Dlaczego wszędzie, z uporem maniaka, podaje się jakies wsiowe, chłopskie obyczaje? Czy już tak źle jest, że ''Gazeta'' do pisania sprowadza sobie chłopków spod Włocławka? Czy można prosić o opisanie zwyczajów wielkanocnych normalnych ludzi, z dobrym pochodzeniem?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX