Kraje na świecie, które słyną z pysznych lodów

Lody to jeden z najlepszych smakołyków, jakie można zjeść podczas podróży. Niektóre kraje mają specjalne receptury robienia lodów, oferują smaki, jakich nie spróbujemy nigdzie indziej. Oto kraje, które słyną z pysznych, oryginalnych lodów.
Lody Lody Fot. Shutterstock

Włochy

Włosi to prawdziwi specjaliści od lodowych deserów. W końcu to włoski odkrywca Marco Polo sprowadził lody do Europy. Pierwszy traktat z przepisami na lody pojawił się we Włoszech w 1690 r. Wymienione w nim składniki potrzebne do zrobienia lodów to śnieg, cukier, sól, sok cytrynowy, truskawki, wiśnie, czekolada i cynamon. Dla Włochów gelato (lody) są stałą przekąską, dlatego w każdym większym mieście znaleźć można liczne gelaterie, które są na dodatek otwarte do późna w nocy. Wiele z nich produkuje lody ręcznie, według starych receptur. Włosi tak kochają lody, że podają je nawet do dań mięsnych.

Włoskie lody przyrządza się z jaj, pełnego mleka, cukru i dodatków smakowych - zawsze naturalnych. Gelato zawierają odrobinę mniej tłuszczu niż lody w innych krajach, bo 7-8 proc. zamiast 10 proc. W zależności od sposobu wytwarzania, lody są - crema (kremowe), lub frutta (czyste). Włosi robią także znakomite sorbety i granity, czyli mocno zmrożone soki owocowe. Lody we Włoszech mają niezliczoną ilość smaków w tym wyjątkowo wymyślne - np. marchewkowe, pomidorowe, serowe. Ktoś kiedyś policzył, że w całych Włoszech smaków lodów istnieje blisko 600! Lody we Włoszech nakładane są łopatkami do wafelków (cono) lub pojemniczków (copetta).

We Florencji warto wstąpić do Perchè No! na Via dei Tavolini, gdzie lody powstają na oczach klientów, a w Rzymie nie można ominąć najlepszych włoskich lodów w Giolitti (Uffici del Vicario, 40) -  jednej z najstarszych lodziarni Rzymu.

Turcja zdjęcia - Kapadocja, zakupy Turcja zdjęcia - Kapadocja, zakupy Turcja zdjęcia/Fot. Shuttertstock

Turcja

W Turcji tradycja jedzenie lodów sięga czasów starożytnych. Lody po turecku to dondurma. Tradycyjne tureckie lody różnią się znacznie smakiem i konsystencją od ich europejskich odpowiedników. Konsystencja tureckich lodów jest bardziej zwarta, gęsta i ciągnąca się. Lody tureckie rozpuszczają się też o wiele wolniej. Swoją gęstość zawdzięczają dodatkowi dwóch specyficznych składników. Pierwszym z nich jest salep, a drugim - mastyks. Salep to rodzaj mąki, która powstaje z bulw dwóch odmian dzikich orchidei, natomiast mastyks to żywica o charakterystycznym smaku, pozyskiwana z krzewu rosnącego w regionie Morza Egejskiego. Takie prawdziwe tureckie lody można zjeść w mieście Kahramanmaraş w Anatolii południowo-wschodniej. Smaków jest oczywiście wiele, a najpopularniejsze to m.in. cytrynowy (limonlu), z orzechami laskowymi (fındıklı), migdałowy (bademli).

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Od maja do sierpnia zjadamy 70 proc. rocznej produkcji lodów. Od maja do sierpnia zjadamy 70 proc. rocznej produkcji lodów. Fot. Shutterstock

Grecja

Lody jadano już w starożytnej Grecji. Zwane wówczas "śniegiem z Olimpu" były ulubionym przysmakiem elit towarzyskich. Pokruszony lód przyprawiano wówczas miodem, sokami owocowymi i winem. Współcześni Grecy także uwielbiają lody. Lody greckie słyną z bardzo unikalnych smaków i składników. Przykładem są lody z oliwą z oliwek i figami czy też Pogoto Kaimaki, czyli lody z żywicą drzewa mastyksowego, która nadaje im ciągnącą konsystencję. Warto spróbować także Pagoto Loukoumi z kawałkami ciasta smażonego na głębokim oleju i Pagoto Kataifi Chocolate z tartym ciastem fillo. Na wyróżnienie zasługują także Mavrodaphne - lody przyrządzane z greckiego deserowego wina.

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Meksyk, smażone lody Meksyk, smażone lody Fot. Shutterstock

Meksyk

W Meksyku lody się...smaży. Najpierw kulkę lodów zamraża się w bardzo niskiej temperaturze, później obtacza w surowym jajku i panieruje np. płatkami kukurydzianymi, mielonymi migdałami. Następnie wrzuca się ją w głęboki tłuszcz na około 30 sekund. Deser można oprószyć cynamonem i cukrem albo podać z bitą śmietaną i miodem. Takie lody zawija się często w tortillę. W Meksyku można też na szczęście zjeść typowe "zimne" lody. Sprzedawane są lody na mleku (helados), bazujące na wodzie (nieves) czy też umieszczone na patyku (paletas). Zadziwiają różnorodnością smaków, w tym nietypowymi np. gujawa, tamarynd.

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Japonia, lody Japonia, lody istolethetv/flickr.com

Japonia

Lody są bardzo popularne w Japonii. Podobno dwóch na pięciu dorosłych Japończyków jada lody co tydzień. Najbardziej popularne smaki to wanilia, czekolada, zielona herbata i truskawka. Niektórzy Japończycy zajadają się jednak lodami o smaku czerwonej fasoli azuki. W sezonie kiedy kwitną kwiaty wiśni najpopularniejsze są lody o smaku tych kwiatów. Prawdziwym królestwem lodów jest Tokio. W lodziarniach i na ulicznych stoiskach z lodami można wybierać spośród ok. 300 smaków lodów, a wśród nich są takie rarytasy, jak lody o smaku kurczaka w sosie sojowym, wołowego ozora, słodkiego ziemniaka, czy też o smaku czosnku. Japończycy, którzy znani są z kulinarnych dziwactw stworzyli nawet lodowe kapsułki dla...psów. Lodowe kapsułki zawierają podobno mleko psiej suczki. Warto odwiedzić park rozrywki Namja w Sunshine City Shopping Complex, gdzie sprzedaje się większość smaków lodów świata.

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Kulfi, Indie, kuchnia indyjska Kulfi, Indie, kuchnia indyjska Fot. Shutterstock

Indie

Indyjska odmiana lodów o mlecznym i łagodnym smaku to kufli. Kulfi robi się ze skondensowanego mleka i bardzo tłustej śmietany. Tradycyjnie, długo gotowane słodzone mleko przekłada się do szczelnie zamkniętych glinianych pojemników, które obtacza się lodem wymieszanym z solą, aby zawartość wolniej topniała. Wcześniej przyprawia się masę szafranem i kardamonem, dodaje się owoce lub orzechy, migdały. Masa przed zamrożeniem nie jest ubijana, co nadaje deserowi zwartą strukturę i sprawia, że kulfi topnieje stosunkowo wolno. Ilość smaków kulfi oferowana przez ulicznych sprzedawców w Indiach przyprawia o zawrót głowy. Perska odmiana tego deseru nosi nazwę falude i podawana jest z cieniutkim makaronem skrobiowym.

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Agutuk Agutuk Agutuk/Eric_Ellefson/flickr.com

Lodowe dziwactwa

Eskimosi także mają swój lodowy przysmak. Agutuk (znane też jako akutaq, aqutuk czy ackutuk) przygotowuje się na bazie rybiego, reniferowego lub foczego tłuszczu. Eskimosi dodają do tego obfitujące w przeciwutleniacze ciemne jagody. Potrawa jest ponoć bardzo smaczna i może stanowić posiłek, przekąskę lub deser.

W wenezuelskim mieście Merida można kupić lody o nazwie - viagra, których skład objęty jest tajemnicą, a właściwości nie są ścisło określone. Aby się przekonać czy działają i jak smakują, trzeba ich spróbować. Pomysł pochwycili też Japończycy.

Rosjanie wyprodukowali lody, które się nie topią. Lody o nazwie wiśniowe UFO przybierają w wysokiej temperaturze strukturę galarety.

Zobacz także:

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

10 miejsc na świecie, które są rajem dla łasuchów

Więcej o:
Komentarze (5)
Kraje na świecie, które słyną z pysznych lodów
Zaloguj się
  • jodka5

    Oceniono 1 raz 1

    Italia Italia Italia ...potem długo długo nic, nie jadłam wspanialszj ambrozji niż gelato we Włoszech !!!

  • najlepszeblogi

    Oceniono 1 raz 1

    Lody nie rozpuszczają się, tylko się topią.

    kalendarz-swieta.pl

  • Gość: milk

    0

    Lody to Dania, Rosja i pozostałe kraje, które uważają, że ICE CREAM, to produkt ze śmietanki (cream to śmietanka dla poliglotów), a nie z tłuszczu roślinnego (wręcz margaryny) i aromatu.

  • waldemar591

    Oceniono 2 razy 0

    "...lody są - crema (kremowe), lub frutta (czyste).."
    ..............................................................................................................................

    Nie "czyste", tylko owocowe.

  • gczern

    Oceniono 1 raz -1

    Na pierwszym miejscu powinna być Brazylia, kto był i jadł tam lody wie o czym piszę, bardzo tłuste i baaardzo drogie. Grecja i Turcja w tym zestawieniu to jakiś dowcip

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX