Najzdrowsze kuchnie świata

Mieszkańcy niektórych krajów świata żyją znacznie dłużej niż innych. Długowieczność i dobre zdrowie to zasługa ich diety. Poznajcie najzdrowsze kuchnie świata.
Japonia, kuchnia japońska Japonia, kuchnia japońska Japonia, kuchnia japońska/Fot. Shutterstock

Japonia, kuchnia japońska

Japończycy słyną z długiego życia i dobrego zdrowia. Tajemnicą ich długowieczności jest odpowiednia dieta. Głównymi składnikami kuchni japońskiej są warzywa, ryby, owoce morza. Głównym źródłem białka w ich diecie są ryby i soja, które dobrze wpływają na serce. Kolejnym ważnym składnikiem dań japońskich jest tofu, będące źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin. Ważne jest też to, w jaki sposób przygotowywane są potrawy kuchni japońskiej. Smażenie potraw odbywa się rzadko, a jeśli już, to najczęściej na niewielkiej ilości bardzo zdrowego oleju sezamowego. Japończycy zamiast coli popijają do obiadu zieloną herbatę. Przeciętna długość życia Japończyków to 82 lata. Japończycy należą także do najmniej otyłych narodów świata.

Singapur, kuchnia singapurska Singapur, kuchnia singapurska Fot. Shutterstock

Singapur, kuchnia singapurska

Może wydawać się dziwne, że dieta składająca się w 80 proc. z ryżu, została uznana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak w Singapurze ryż łączy się głównie z warzywami, a ryby i mięso wykorzystywane w innych krajach jako źródło białka, są tu jedzone w małych ilościach. Zamiast słodyczy jada się w Singapurze duże ilości tropikalnych owoców, z których robi się desery i budynie, bez dodatkowej porcji cukru. Przeciętna długość życia w Singapurze to 82 lata.

Francja, kuchnia francuska Francja, kuchnia francuska Fot. Shutterstock

Francja, kuchnia francuska

Paradoks francuski jest taki, że mimo żarliwej miłości do sera i czekolady, naród ten nie należy do otyłych. Sekret Francuzów jest prosty - znają umiar, potrafią poprzestać na niewielkich porcjach ulubionych smakołyków. W ogóle porcje jedzenia są we Francji niewielkie, obliczono, że przeciętna porcja we Francji jest o 25 proc. mniejsza niż w Stanach Zjednoczonych. Francuzi preferują pieczenie i duszenie potraw, rzadko smażenie. Jedzą też dużo owoców morza. Ponadto celebrują posiłki. Jedzą późno, ale bez pośpiechu. Posiłek popijają winem, które dobrze działa na trawienie. Przeciętna długość życia Francuzów to ok. 81 lat.

Szwecja, kuchnia szwedzka Szwecja, kuchnia szwedzka Fot. Shutterstock

Szwecja, kuchnia szwedzka

Na średnią długość życia Szwedów wpływają nie tylko zwyczaje żywieniowe, ale też dobra opieka medyczna i warunki życia. W daniach kuchni szwedzkiej używa się niewiele warzyw i owoców. Szwedzi spożywają za to w dużej ilości produkty mleczne, brązowy chleb, jagody i ryby. Wapń w produktach mlecznych pomaga spalić tłuszcz, a bogaty w błonnik chleb żytni i jagody zawierają wiele antyoksydantów. Ryby takie jak łosoś czy śledź, mimo że tłuste, mają korzystny wpływ na serce. Szwedzi jedzą także dużo raków. To dlatego otyli Szwedzi są rzadkością. Średnia długość życia w Szwecji to aż ok. 81 lat.

Grecja, kuchnia grecka Grecja, kuchnia grecka Fot. Shutterstock

Grecja, kuchnia grecka

Choć popularna wśród turystów Grecja pełna jest restauracji typu fast food, tradycyjna kuchnia grecka jest zdrowa i pełna dobrodziejstw natury. Opiera się na zbożach, roślinach strączkowych, warzywach, rybach. W Grecji je się też dużo oliwy z oliwek, sałatek, białego sera. Co najmniej raz w tygodniu Grecy jedzą warzywa strączkowe. I nie jest to wcale grochówka, lecz bób, soczewica i cieciorka duszone lub pieczone z warzywami. Z badań przeprowadzonych jakiś czas temu w USA wynika, że grecka wyspa Kreta ma najniższy na świecie wskaźnik zapadalności na chorobę wieńcową serca. Średnia długość życia Greków to 80 lat.

Włochy, kuchnia włoska Włochy, kuchnia włoska Fot. Shutterstock

Włochy, kuchnia włoska

Tradycyjna kuchnia włoska ma niewiele wspólnego z ogromnymi porcjami pizzy lub makaronem tonącym pod grubą warstwą sera i mięsa znanymi nam z restauracji. Tradycyjna kuchnia włoska opiera się głównie na świeżej, nieprzetworzonej żywności. Jest w niej mało tłuszczów zwierzęcych, za to dużo oliwy bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe. Główne składniki tradycyjnych włoskich dań to warzywa, rośliny strączkowe i makaron domowego wyrobu. Prym wiodą bogate w witaminy pomidory, przygotowywane na różne sposoby, a także świeże zioła i czosnek. Główne metody przyrządzania potraw to pieczenie, grillowanie, gotowanie. Przeciętna długość życia Włochów wynosi ok. 79 lat.

Korea Południowa, kuchnia koreańska Korea Południowa, kuchnia koreańska Fot. Shutterstock

Korea Południowa, kuchnia koreańska

Podstawą diety koreańskiej są niskotłuszczowe pokarmy: tofu, makaron, warzywa. Ponadto ważnym i zdrowym daniem koreańskim jest kimichi, które przygotowuje się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili. Warzywa marynowane są razem z owocami morza. Kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw. Wołowina z grilla, niezdrowa, ale uwielbiana przez Koreańczyków potrawa, podawana jest tylko na większe uroczystości. Dla porównania, przeciętny Koreańczyk zjada zaledwie 7 kilogramów mięsa w roku, podczas, gdy przeciętny obywatel Stanów Zjednoczonych je go aż 30 kilogramów. Przeciętna długość życia Koreańczyków to ok. 77 lat.

Chiny, kuchnia chińska Chiny, kuchnia chińska Fot. SHutterstock

Chiny, kuchnia chińska

Znana nam z restauracji kuchnia chińska różni się od tego co Chińczycy jedzą we własnych domach. Ich podstawowa dieta składa się z warzyw, owoców, ziaren i roślin strączkowych. W wielu daniach można znaleźć rzodkiew japońską, soję, imbir i czosnek. Imbir i czosnek doskonale przyspieszają metabolizm. Sztuka gotowania jest w Chinach ściśle powiązana z chińską filozofią. Każda potrawa powinna łączyć w sobie smak ostry, słodki, słony, kwaśny i gorzki. Organizm osiąga wówczas harmonię, co jest gwarancją długiego życia w zdrowiu. Jeśli potrawy chińskie są smażone, to bardzo krótko - ta metoda obróbki termicznej zatrzymuje w żywności witaminy i minerały. Przeciętna długość życia Chińczyków to ok. 73 lata.

Więcej o:
Komentarze (6)
Najzdrowsze kuchnie świata
Zaloguj się
  • iamfinancier

    0

    z warszawskich suszarni najbardziej mi podpasowało sushiberry i tego się trzymam. raczej niechętnie zmieniam ulubione miejsca, a teraz nie mam ku temu powodów, bo jem sushi tam gdzie jest niedrogo, ale jednocześnie smacznie.

  • 0

    Gdzie w Warszawie zjeść najlepsze i najsmaczniejsze sushi? To proste! W Sushi Wesoła (także w lokalu na Saskiej Kępie). sushiwesola pl facebook com/sushiwesola i facebook com/sushisaskakepa

  • Thai Why

    Oceniono 2 razy 2

    Ciekawa jestem jakie były kryteria Wyboru. Eliza twierdzi, że w Singapurze nie jada się zdrowo. Ja za to twierdzę, że kuchnia tajska jest zdrowa, oparta na świeżych naturalnych składnikach.
    thaiwhy.wordpress.com/category/kuchnia/
    Smutne sa te artykuły gdzie więcej wiedzy wynosi się z komentarzy :P

  • Gość: Eliza

    Oceniono 4 razy 2

    totalny bzdet. beznadziejne dziennikarstwo. mieszkam w Singapurze wsrod Singapurczykow - jedza duzo wieprzowiny i BARDZO duzo cukru. twierdzenie ze mieso jest jedzone w malych ilosciach jest kompletnym nonsensem. "zamiast slodyczy".... czy autor/autorka mowi o ludnosci malajskiej, hinduskiej, chinskiej czy peranakan?

  • Gość: pacjent

    Oceniono 13 razy -3

    Czyli Polacy zyja krocej od Chinczykow. Oto zielona wyspa Tuska, oto prezent ktory sprawil Polakom. Najpierw ich okradl a potem zniszczyl sluzbe zdrowia. Srednia dlugosc zycia Polakow to 71 lat (przedostatnie miejsce w Europie).

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX