9 narodowych dań na świecie, których trzeba spróbować chociaż raz w życiu

Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych części podróży. Każdy kraj ma swoje narodowe dania, które są jego wizytówką. Oto narodowe dania, których trzeba spróbować choć raz w życiu. Dla nich warto tam jechać.
mussaka, grecja, jedzenie, kuchnia mussaka, grecja, jedzenie, kuchnia Fot. Shutterstock

Musaka, Grecja

Musaka, znana jako danie kuchni greckiej, w rzeczywistości pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest daniem kuchni wszystkich regionów byłego Imperium Osmańskiego. Grecka musaka jest jednak z pewnością najpopularniejszym greckim daniem (poza sałatką grecką). Ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką musakę zjemy z pewnością w każdej greckiej tawernie.

Bobotie, Afryka Południowa Bobotie, Afryka Południowa Fot. Shutterstock

Bobotie, Afryka Południowa

Bobotie to potrawa pochodząca z Południowej Afryki. Można ją jednak spotkać w wielu innych krajach Afryki takich jak Kenia, Botswana, Nigeria i Zimbabwe. Bobotie jest daniem z długą tradycją, a przywędrowało do Południowej Afryki z holenderskich kolonii w Indonezji. Przyrządza się je z mięsa mielonego zapiekanego z polewą na bazie jaj i rozmaitych aromatycznych przypraw z przewagą curry. Bobotie to połączenie smaku pikantnego i słodkiego. W zapiekance poza mięsem (wołowym lub jagnięcym) są bowiem suszone śliwki, morele, rodzynki, czosnek, imbir.

Feijoada, Brazylia Feijoada, Brazylia Fot. Shutterstock

Feijoada, Brazylia

Feijoada to narodowe danie Brazylii. Z pewnością trzeba je zamówić podczas pierwszej wizyty w tym kraju. Przyrządza się je z czarnej fasoli duszonej z różnymi gatunkami mięsa suszonego, solonego i wędzonego (często dodaje się także ogon, uszy i nóżki wieprzowe). Mięso serwowane jest w oddzielnych miskach, do tego podaje się biały ryż, drobno posiekany jarmuż, farofę (brazylijski dodatek do mięs z mączki z manioku) oraz plasterki pomarańczy, które nadają tej potrawie cierpki smak. Początki feijoady sięgają XVI wieku, czasów kiedy w Brazylii pojawiło się niewolnictwo. Afrykańscy niewolnicy gotowali fasolę, Portugalczycy dodali linguica (rodzaj kiełbasy), Indianie dołączyli farofę. W efekcie powstała feijoada - sycąca potrawa, która dawała dużo energii do pracy.

tom yang kung, zupa, kuchnia tajska, tajlandia tom yang kung, zupa, kuchnia tajska, tajlandia tom yang kung/Fot. Shutterstocki

Tom yum, Tajlandia

Tom yum to popularna ostro-kwaśna tajska zupa, o znakomitym, bardzo charakterystycznym smaku. Tom yam to zupa przygotowana na bazie bulionu z krewetkami (tom yam kung) lub kurczakiem (tom yam kai). Niezwykły smak zupy to zasługa odpowiednio zestawionych przypraw: ostrych papryczek, limonki, trawy cytrynowej, świeżej kolendry, galangala, sosu rybnego, grzybów, cebuli. Zupa ta może być przygotowywana na różne sposoby, czasami dodaje się do niej mleko kokosowe, by załagodzić jej ostry smak. Tom yum przypisuje się właściwości lecznicze. Regularnie jadana odgrywa podobno ważną rolę w profilaktyce raka jelita grubego.

Kimchi Kimchi Fot. Shutterstock

Kimchi i bulgogi, Korea

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili. Warzywa marynowane są razem z owocami morza. Główne składniki to kapusta pekińska, rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, marynowane krewetki lub inne owoce morza, imbir, sól oraz cukier. Istnieje wiele wariantów tej potrawy. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi). Inne popularne danie kuchni koreańskiej, którego warto spróbować, to bulgogi. Bulgogi składa się z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum dwie godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu. Mięso to najpierw się podpieka, a potem grilluje.

kuszari kuszari Fot. Shutterstock

Kuszari, Egipt

W Egipcie niezwykle popularnym daniem jest kuszari - potrawa z ryżu, makaronu, soczewicy i smażonej cebuli, polanych ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym. Kuszari można kupić u sprzedawców ulicznych w prawie każdym mieście w Egipcie. Kosztuje mniej niż równowartość jednego dolara. Kuszari jest nie tylko tanie, ale też dobre i pożywne. Sprzedaje się małe, średnie i duże porcje kuszari. Kupując danie na wynos, dostaje się je w plastikowym naczyniu albo w foliowej torebce.

Ceviche - Peru Ceviche - Peru fot. Shutterstock

Ceviche - Peru

Ceviche, cebiche, lub seviche to rodzaj sałatki z owocami morza, która pochodzi z Peru. Ma wyjątkowy smak, choć sposób przyrządzenia nie jest skomplikowany. Ceviche to danie z surowych ryb lub owoców morza marynowanych w sosie z limonek z cebulą i pikantnymi papryczkami chili. Ryby i owoce morza wchodzące w skład ceviche podaje się w drobnych kawałkach. Cevice, aby było dobre musi być przede wszystkim świeże. Ma delikatny, kwaskowaty smak. Danie to uważane jest za afrodyzjak.

Kibbeh - Liban Kibbeh - Liban Fot. Shutterstock

Kibbeh - Liban

Kuchnia libańska cieszy się ogromnym uznaniem wśród Europejczyków. Jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Na ulicach miast Libanu kupić można przede wszystkim kibbeh - kulki z arabskiej kaszy burgul nadziewane mięsem wołowym i smażone w głębokim oleju. Narodowym daniem Libanu jest jednak kibbeh nayyeh - siekana jagnięcina albo wołowina serwowana na surowo z burgul, miętą, oliwą z oliwek, zieloną papryką i zieloną cebulą. Libańczycy jedzą kibbeh nayi z gęstym sosem jogurtowo-czosnkowym i dużą ilością płaskich chlebków.

gulasz, węgry, budapeszt gulasz, węgry, budapeszt Fot. Shutterstock

Gulasz węgierski, Węgry

Gulasz, po węgiersku pörkölt, to danie narodowe Węgrów. Składa się z mięsa, cebuli i papryki. Papryka jest nieodzowną częścią pysznego gulaszu. Danie upodobali sobie prowadzący koczowniczy tryb życia Madziarzy, dla których smażone kawałki mięsa z cebulą i innymi przyprawami stanowiły najlepszą strawę podczas wyczerpujących wędrówek. Wówczas nie było jeszcze na Węgrzech papryki, która przywędrowała tu dopiero w XVIII wieku i zdominowała węgierską kuchnię. Węgrzy mają nieskończenie wiele odmian gulaszu. Najpopularniejszy jest jednak gulasz z mięsem wołowym.

Więcej o:
Komentarze (34)
9 narodowych dań na świecie, których trzeba spróbować chociaż raz w życiu
Zaloguj się
  • drakaina

    Oceniono 28 razy 20

    Zupełnie serio: a gdzie Kartoffelsalat, Wiener Schnitzel i Yorkshire pudding??? To są naprawdę świetne europejskie potrawy, które powinno się spróbować choćby raz, zwłaszcza jeśli się mieszka w Europie. Wypadałoby spróbować również haggisu, ale nie każdemu to przejdzie przez psychiczne gardło. Włoskie potrawy też zostały zaniedbane, a z greckich bardziej greckie niż moussaka są chociażby pyszne briam czy pantzari. Ot, artykuliczek, byle wierszówka była, bez pomysłu, bez większego sensu.

  • Gość: ed

    Oceniono 25 razy 19

    Co za dziwaczne zestawienie !

  • ciotka_ltd

    Oceniono 13 razy 9

    Ktos nizej ma ochote na bobotie, to prosze przepis - od bialego repatrianta z Afryki Poludniowej, juz dostosowany do warunkow europejskich:
    - 1/2 kg miesa mielonego: jagniecina lub wolowina (lub konina, rzecz jasna)
    - 1 naprawde duza cebula, biala lub zwykla
    - 1/4 litra mleka (ja daje jogurt grecki - czemu, za chwile)
    - 2 cale duze jaja
    Cale kupa przypraw (mozna eksperymetrowac), tj.
    - mniej wiecej 2 cm kawalek korzenia imbiru, startego na drobnej tarce
    - 2 roztarte zabki czosnku
    - 2 lyzeczki mieszanki garam masala lub jakiejs curry w proszku
    - 1/2 lyzeczki kurkumy dla zoltego koloru (i smaku)
    - 1 lyzeczka kminu rzymskiego (tez sproszkowac w mozdzierzu)
    - 1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
    - 2-3 sproszkowane gozdziki
    - 3 zmiazdzine ziarna ziela angielskiego
    - 4 liscie laurowe, rozkruszone
    - 1 lyzeczka dowolnych ziolek przyprawowych lub ich mieszanki (moga byc prowansalskie)
    Owoce - zwykle suszone, ale jak najbardziej moga byc ich swieze odpowiedniki:
    - suszone morele, daktyle, figi itp. - jednakze w sumie nie wiecej nizli 5 dkg suchej masy (lub 2-3 razy tyle swiezych)
    - 5dkg jasnych rodzynek bez pestek
    - 2,5 dkg wiorkow kokosowych
    - 3 lyzki stolowe dowolnego chutneya owocowego (w polskich warunkach mozna od biedy i zurawine czy jablka do mies); sama dodaje z mango
    - 3 lyzki posiekanej swiezej natki pietruszki (mozna dodatkowe 2 przeznaczyc do posypania)
    - Maslo lub olej/oliwa do smazenia cebuli.
    Wykonanie:
    Najprostsze pod sloncem. Nastawic piekarnik na 180 stopni Celsiusza - niech sie grzeje. W miedzyczasie
    na malej patelni zeszklic na masle drobno posiekana cebulke. Na suchej patelni bez tluszczu, najlepiej 'nieprzylepnej', lekko zrumienic mieso, rozdrabniajac grudki widelcem czy lopatka. Gotowe mieso wymieszac z cebula, przyprawami, drobno posiekanymi owocami i chutneyem/zurawina/porzeczka etc oraz pietruszka. Przelozyc do formy do zapiekania i dobrze ubic wypukla strona lyzki. Wymieszac jogurt z calymi jajami, i zalac mieso (mleko zmieszane z jajami mnie samej w calosci splywa na dno, a ma pozostac cosik i na wierzchu - jesli komus nie splywa, to moze uzyc i mleka, lub w wersji XL kwasnej smietany). Zapiekac do zrumienienia.
    Podawac posypane zielenina czy po afrykansku, tj. z ryzem z mlekiem kokosowym i rodzynkami (dla odmiany ciemnymi), czy bardziej po europejski z pure z ziemniakow.
    Ryz afrykanski przy innej okazji.;)

  • Gość: kucharz

    Oceniono 7 razy 5

    A kaszanka gdzie?

  • Gość: olo

    Oceniono 7 razy 5

    Kasza burgul? Byki to możemy sobie w komentarzach robić spokojnie, ale za teksty dziennikarskie autorzy dostają pieniądze. Powinni przykładać się trochę do pracy...

  • andy1856

    Oceniono 4 razy 4

    Niechlujny, leniwy autorze: tom yum, tom yang czy tom yam?

  • Gość: smakosh

    Oceniono 6 razy 2

    Najchetniej wyprobowalbym to afrykanskie Bobotie. Potem zupe z krewetek i oczywiscie gulasz:) I to chyba na tyle.

  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 3 razy 1

    ee

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX