Kraje na świecie, które są rajem dla wegetarian

Są na świecie kraje, w których wegetarianie będą się czuli wyjątkowo dobrze. Wybór dań bezmięsnych serwowanych w restauracjach, na ulicznych stoiskach czy barach jest tam ogromny. A potrawy nie dość, że są różnorodne, to do tego smaczne i wyjątkowe.
Kuchnia indyjska Kuchnia indyjska Fot. Shutterstock

Indie

W Indiach żyje największa liczba wegetarian na świecie - szacuje się, że około 20-40 proc. Wegetarianizm w Indiach związany jest z religią. I choć istnieje wiele odłamów hinduizmu (jedni mogą jeść mięso, a inni nie), Hindusi to miłośnicy wegetariańskiej diety. Dania w supermarketach posiadają specjalne etykiety dla wegetarian i trudno byłoby znaleźć restaurację, która nie oferowałaby wielu wegetariańskich potraw. Indie słyną w końcu ze smacznej kuchni, której podstawą są warzywa: ziemniaki, soczewica, ciecierzyca, groszek i wiele innych. Smak daniom nadają mistrzowsko skomponowane przyprawy - m.in. imbir, kardamon, kmin, kozieradka, chilli. Nieodłącznym dodatkiem do dań indyjskich jest ryż. Klasycznym daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjskiego chlebka) warzyw w sosie i ostrych marynat (w wersji wegetariańskiej bez dodatkowego mięsa). Drugim uniwersalnym wegetariańskim daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą kuchni indyjskiej jest dosa, czyli cienkie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki ry­żo­wej po­da­wa­ne z róż­nym na­dzie­niem: ko­ko­so­wym, chil­i, wa­rzyw­nym. Potrawy na bazie warzyw i ryżu, przyrządzane są najczęściej na maśle ghee.

tajlandia, kuchnia tajska tajlandia, kuchnia tajska Fot. Shutterstock

Tajlandia

Znawcy powiadają, że kuchnia tajska jest najsmaczniejsza na świecie. Tajowie bardzo lubią zarówno jeść, jak i przyrządzać potrawy. Ulice pełne są zapachów. Zaletą tajskiej kuchni jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wybór dań wegetariańskich jest ogromny. Wegetarianie mogą tu zjeść smacznie i różnorodnie. Istnieje wiele tradycyjnych tajskich potraw skomponowanych na bazie warzyw, klusek czy ryżu. Znanym składnikiem dodającym smaku w kuchni tajskiej jest sos rybny lub ostrygowy, dlatego jeśli ktoś nie je ryb, musi mieć się na baczności. Wszystkie dania kuchni tajskiej są jedyne w swoim rodzaju. Wynika to ze stosowanych przez Tajów składników. Poza dużą ilością czosnku i chili dania te zawierają także sok z limonki, świeży imbir, kolendrę, czy trawę cytrynową. Bardzo dobre są dania z warzyw i tofu, dania wegetariańskie na bazie curry. Na uwagę zasługują także tajskie sałatki, które są często jednymi z najostrzejszych dań tajskich. Tajskie sałatki w wersji wegetariańskiej przygotowywane są głównie z surowych warzyw połączonych z chilli, cytryną i sosem.

Malezja, kuchnia, warzywa Malezja, kuchnia, warzywa Fot. Shutterstock

Malezja

Także w Malezji żyje duża społeczność wegetarian. Malezja, jako kraj zamieszkiwany głównie przez Malajów, Chińczyków i Hindusów, serwuje głównie kuchnie tych narodowości. W menu wielu restauracji dominuje hinduska kuchnia wegetariańska z dużą ilością przypraw. Dania składają się często z wielu gatunków owoców i warzyw. Malezyjczycy jedzą także wiele dań z makaronu, popularnych w całej Azji, m.in. mee goreng (smażone kluski). Dania wegetariańskie wzbogacają przyprawy i dodatki - curry, mleczko kokosowe, aromatyczne liście limonki kaffir, tamaryndowiec, pikantne papryczki, kolendra, imbir. Za niewielkie pieniądze można się zajadać ryżem z ananasem i jarzynami lub pierogami z orzeszkami. Ciekawą potrawą jest ais kacang - lekko roztopiony, pokrojony lód, polany bardzo słodkimi syropami, ułożony na fasolce lub ziarnach zbóż. Pobyt w Malezji to także wspaniała okazja do spróbowania nieznanych w innych częściach świata owoców tropikalnych takich jak: flaszowiec (jabłko cukrowe o smaku cytryny), nangka (owoc drzewa bochenkowego o żółtym, ciągnącym się, słodkim miąższu), rambutan (owoc o czerwonej lub żółtej skórce pokrytej kolcami, pod którą znajduje się słodki, biały miąższ) oraz durian (kolczasty owoc o wybornym smaku, lecz bardzo nieprzyjemnym zapachu).

Wietnam, kuchnia wietnamska Wietnam, kuchnia wietnamska Fot., shutterstock

Wietnam

Potrawy wietnamskie to w wielu przypadkach potrawy wegetariańskie, preferowane przez buddystów. Dania wegetariańskie kuchni Wietnamu są kombinacją różnorodnych warzyw i ziół. Choć jedzenie smakuje inaczej na północy, a inaczej na południu, to zawsze jest wyjątkową mieszanką pikantnych, słonych i słodkich smaków. Charakterystyczną cechą kuchni wietnamskiej jest używanie sosu rybnego, sojowego i hoi sin. Do potraw dodaje się dużo przypraw, z których najbardziej charakterystyczne to trawa cytrynowa i liście cytryny. Większość mieszkańców Hanoi to buddyści, a więc można tu wybierać spośród setek pysznych wegetariańskich dań - serwowanych w restauracjach bądź na ulicach. Warto spróbować ciekawych zup wegetariańskich - bambusowej, z tofu, z bananów.

Burger Burger Fot. Shutterstock

Wielka Brytania

Na liście krajów, w których żyje największa liczba wegetarian, jest też Wielka Brytania. Brytyjczycy posiadają jedną z najbardziej rozwiniętych kultur wegetariańskich na świecie, a potrawy bezmięsne są szeroko dostępne w prawie każdym mieście w kraju. Większość restauracji ma w ofercie posiłki wegetariańskie, które są zwykle przyrządzane według receptur kuchni indyjskiej. W brytyjskich pubach można kupić wegetariańskie burgery. Prawie wszystkie produkty spożywcze w sklepach są oznakowane tak, by pomóc wegetarianom w wyborze.

jedzenie, kuchnia chińska, kuchnia japońska, japonia, tajwan jedzenie, kuchnia chińska, kuchnia japońska, japonia, tajwan Fot. Shuttesrtock

Tajwan

Kuchnia Tajwanu jest podobna do tradycyjnej kuchni chińskiej. Opiera się głównie na ryżu i warzywach, przyrządzanych w różnych formach - smażonych, gotowanych lub świeżych. Tajwan słynie z tzw. nocnych marketów, czyli małych bazarów, knajpek i restauracyjek, otwieranych późno w nocy i serwujących dania najróżniejszych kuchni świata. Im bardziej zatłoczony bar, tym lepsze jedzenie. Restauracje wegetariańskie można znaleźć w całym Tajwanie.

Więcej o:
Komentarze (3)
Kraje na świecie, które są rajem dla wegetarian
Zaloguj się
  • zawszelisica

    Oceniono 30 razy 30

    Agora jest niereformowalna, słowo daję. Czy redaktorzy zechcą kiedyś przeczytać definicję słowa wegetarianin i przestaną pisać o rybach jako o daniu wegetariańskim? No litości! To, że wam mama dawał ryby w piątek, bo jest post naprawdę nie czyni z tuńczyka rośliny!

  • pokojnaswieciejestwartoscia

    Oceniono 1 raz 1

    Większość mieszkańców Hanoi to buddyści, a więc można tu wybierać spośród setek pysznych wegetariańskich dań - serwowanych w restauracjach bądź na ulicach - większych bredni nie słyszałam. Właśnie wracam po 3 m-cach z Hanoi, gdzie było mi mega trudno jako wegetariance. Większość Wietnamczyków w Hanoi Buddzie daje jabłka i tofu, a sama zajada się mięsem. I to sporą jego ilością. Fakt, są specjalne restauracje - Com Chai, ale jest ich bardzo mało w stosunku do miejsc nie wege.

  • pasja1234

    0

    Owoce przeważnie jem w całości a warzywa konsumuję w postaci soków. Piję soki warzywne wg. porad terapiasokami.pl/pl/blog i jestem zadowolony efektami. Zdrowie znacznie mi się polepszyło oraz wygląd. Mam lepszy apetyt i więcej energii. Tylko trzeba kupić dobrą wyciskarkę wolnoobrotową i zaopatrywać się w produkty z pewnego źródła. Uważam, że kuchnia wegetariańska wraz z sokami to jest optymalna dieta.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX