Sylwestrowe przekąski z różnych krajów świata. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę

Jeśli tegorocznego sylwestra nie spędzacie w egzotycznym zakątku, szczyptę egzotyki sami możecie wyczarować w swoim domu. Wystarczy przygotować kilka prostych przekąsek, które będą zagryzać mieszkańcy innych krajów.
nachos, maksyk, kuchnia meksykańska nachos, maksyk, kuchnia meksykańska Nachos/Fot. Shutterstock

Sylwester po meksykańsku

Amigos! W Meksyku trzeba nastawić się na ogień w gardle. Meksykanie nie wyobrażają sobie bowiem kuchni bez dodatku piekielnie ostrych papryczek chili. W meksykańskiej karcie dań ciężko będzie trafić na coś, co nie będzie zawierać tej małej, czerwonej roślinki. Meksykańska kuchnia jest jednak nie tylko ostra, ale też różnorodna.

Potrawą, która świetnie nadaje się na przystawkę, może być tortilla, czyli placek kukurydziany, w który zawija się wybrane składniki, np. mielone mięso z kukurydzą, czerwoną fasolą i ostrymi przyprawami. Równie popularna, co smaczna, jest meksykańska quesadilla. To również tortilla, ale inaczej podana. W kukurydziany placek wkłada się ser (koniecznie Oaxaca) i zapieka. Można do środka zapakować kurczaka, pomidory lub szpinak. Bardzo fajną przystawką będą kukurydziane chipsy nachos. Można je podawać na tysiące sposobów. Najprostszą formą jest po prostu podanie nachos z dipami - pomidorową salsą, dipem czosnkowym lub ciepłym sosem serowym. Bardziej wytrwali mogą przygotować prostą pastę z kukurydzy, czerwonej fasoli, chili i przypraw, i nałożyć łyżeczkę takiej mieszanki na każde nachos z osobna. Można to nazwać meksykańską wersją koreczków. Jest to czasochłonne, ale prezentuje się wspaniale. Podczas sylwestrowej uczty w meksykańskim stylu nie może też zabraknąć pasy guacamole. Przyrządzana na bazie awokado, soku z limonki i świeżych przypraw pasta pasuje do wszystkiego - od pieczonej pity, po nachosy i tortillę. To bardzo stara potrawa, guacamole żywili się podobno już azteccy królowie.

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

bruschetta, kuchnia włoska, włochy bruschetta, kuchnia włoska, włochy Bruschetta/Fot. Shutterstock

Sylwester po włosku

Potrawy z włoskimi korzeniami to chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana przez Europejczyków kuchnia. Dlaczego? Bo Włosi opanowali dar przygotowywania przepysznych potraw w niezwykle prosty i szybki sposób, ze świeżych, zdrowych i naturalnych składników. Mimo, że przygotowanie sylwestrowych przystawek po włosku nie zajmie więcej niż godzinę, dania będą wyglądać elegancko i kusić gości.

Tym, co każdy Włoch poda swoim znajomym podczas sylwestrowego wieczoru, bez wątpienia będzie świeżo przygotowana bruschetta. Cały sekret tej grzanki polega na jej prostocie. Wszystkie składniki muszą być świeże - pomidory, czosnek, liście bazylii i dobra oliwa. Dzięki świeżo posiekanym ziołom, aromat bruschetty będzie unosić się w powietrzu. Włosi zawsze na przystawkę podają też koreczki. Najpopularniejsze przygotuje się nadziewając na wykałaczkę niebieski ser pleśniowy, winogrona i orzechy włoskie - do tego koniecznie kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Na włoskim stole sylwestrowym znajdzie się też mnóstwo "zieleniny", czyli różnych sałatek. Jak cała kuchnia włoska, również włoskie sałatki są bardzo proste w przygotowaniu. Bardzo popularna jest mieszanka świeżej rukoli, słodkiej, surowej gruszki, włoskich orzechów i gorgonzoli, zalana sosem miodowo-musztardowym. Z gorgonzolą podaje się też świeże liście szpinaku z suszonymi pomidorami, polane oliwą z oliwek. Wielbiciele kuchni włoskiej na przystawkę mogą podać również ćwiartki melona, owinięte szynką parmeńską i skropione oliwą. Jeśli nie uda się zdobyć świeżego melona, z powodzeniem można go zastąpić gruszką.

Sylwester na świecie. Dziwne przesądy noworoczne

egipt, kuchnia egipska, hummus egipt, kuchnia egipska, hummus Hummus/Fot. Shutterstock

Sylwester orientalny

Pikantna, aromatyczna, o niezwykłej głębi smaku - tym, co charakteryzuje orientalną kuchnię jest śmiałe sięganie po przyprawy, które potrafią sprawić, że ten sam kęs potrawy będzie słodko-kwaśny, a po przełknięciu stanie się piekielnie ostry. To zresztą jeden z powodów, dla których barwna kuchnia krajów islamskich uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie.

Podstawą każdego orientalnego obiadu i kolacji jest przystawka. Zazwyczaj podaje się pszenną bułkę, zwaną pitą, a do niej dwie podstawowe pasty - hummus i baba ghanoush. Hummus pochodzi najprawdopodobniej z Libanu. To zmiksowana ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), sok z cytryny, oliwa i przyprawy. Najlepiej smakuje z pitą bądź chlebem zwanym khabz. Baba ghanoush to z kolei pasta przyrządzana poprzez zmiksowanie upieczonego bakłażana i tahini, doprawiona sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą.  Bardzo popularnym daniem, które można podać na przystawkę, jest falafel - wegetariańska wersja kababu. Przygotowuje się go tak, jak kotlety mielone, z tą różnicą, ze zamiast mięsa wykorzystuje się ugniecione ziarna ciecierzycy, wcześniej wymoczone w wodzie przez 12 godzin (można spróbować zrobić falafel też z podgotowanego i zmiksowanego kalafiora). Ciekawym pomysłem jest podanie szaszłyków z mięsa mielonego, które wcześniej przez kilka godzin trzyma się w marynacie ze świeżego imbiru, cynamonu i miodu, z dodatkiem ostrych papryczek piri piri. Można dodać też inne ulubione przyprawy, np. curry (jednak ostrożnie, bo curry ma dominujący smak), kumin, kurkumę. Do mięsa obowiązkowo dodaje się świeże liście kolendry. Słodko-ostry smak mini-kebabów najlepiej zagryźć libańską sałatką tabbouleh (wymawiaj: tabule) - kuskus pomieszany z ciecierzycą, pomidorami, zielonym ogórkiem i świeżo posiekanymi ziołami: pietruszką, kolendrą, miętą i melisą. Sos zazwyczaj robi się na słodko - oliwę miesza się z miodem, solą i pieprzem.

kiełbasa choriso. Hiszpania, kuchnia hiszpańska kiełbasa choriso. Hiszpania, kuchnia hiszpańska kiełbasa choriso/Fot. Shutterstock

Sylwester po hiszpańsku

Hiszpańskie przystawki zwane tapas to obowiązkowy punkt każdej imprezy z Hiszpanami. Historycznie tradycja tapas pochodzi z Andaluzji, ale popularna jest w całym kraju. Jak grzyby po deszczu wyrastają w Hiszpanii kolejne knajpy tapas, gdzie można napić się dobrego alkoholu i od razu dostać "coś na ząb". Tapas można podawać na zimno i na gorąco. Choć tradycja podawania klasycznych tapas umiera, a zastępuje się je współczesnymi przepisami, to wciąż można trafić na te "prawdziwe" w barach w różnych częściach Hiszpanii.

Może nie będzie łatwo spróbować oreja, czyli wołowych uszu smażonych w głębokim tłuszczu, ale zamiast tego można zjeść tortille espanolę - miniomlet, w który zawija się warzywa, hiszpańską szynkę lub ostrą kiełbasę chorizo. Do piwa podaje się zazwyczaj patatas bravas, czyli ziemniaki smażone we frytkownicy. Wśród tapas zawsze musi znaleźć się miseczka z oliwkami, marynowana papryka czy kawałki fuet (ręcznie wyrabiana kiełbasa wieprzowa). Możemy trafić na podawaną na zimno zupę gazpacho, której podstawą zazwyczaj są pomidory, dorzuca się do niej także inne surowe warzywa, ocet, oliwę z oliwek z dodatkiem grzanek. Na stole nie może także zabraknąć kanapki z jamon serrano - pochodzącej z Katalonii surowej, suszonej szynki.

sery, kuchnia francuska, francja sery, kuchnia francuska, francja Fot. Shutterstock

Sylwester po francusku

Kuchnia francuska jest wykwintna, ekskluzywna i niestety dość droga. Charakteryzuje ją wspaniałe, chrupiące pieczywo, sery, owoce morza i dobre wino.

Francuzi jako przystawkę najczęściej podają deskę serów, wśród których nie może zabraknąć kilku rodzajów, które zdążyły już podbić cały świat, jak Camembert, Brie, Bleu de Bresse, Le Rustique i Roquefort. Obok serów powinny znaleźć się winogrona i orzechy włoskie, które najlepiej uzupełniają się z dobrym winem. Sery podaje się także w innych formach - w sałatkach, a nawet smażone w cieście z dodatkiem żurawiny lub innego słodkiego sosu. Wśród francuskich przystawek nie może zabraknąć ryb i owoców morza, które Francuzi uwielbiają. Niezwykle prosty, a zarazem pyszny, jest także tatar z łososia ze świeżą bazylią i kaparami.  Pasuje idealnie do chrupiącej, francuskiej bagietki. Ze względu na fakt, że Francuzi wypiekają świetne pieczywo, popularną przystawką są także wszelkiego rodzaju kanapki i tosty, na przykład grzanka z wątróbką drobiową, rukolą i sosem wiśniowym. Jeśli będzie okazja spróbowania foie gras, delikatnego i kremowego pasztetu z gęsiej wątróbki, koniecznie trzeba to uczynić. Uznawany jest za najlepszy pasztet na świecie, ale ze względu na kontrowersje związane z jego przyrządzeniem w wielu krajach zakazano jego produkcji.  Specjałem kuchni francuskiej, który świetnie nadaje się na sylwestrową przystawkę, są ślimaki. Wyśmienite będą ślimaki zapiekane z czosnkiem i masłem ziołowym - drobne, delikatne i pasują do wina.

Grecja, kuchnia grecka Grecja, kuchnia grecka Gemista-zucchini/Fot. Shutterstock

Sylwester po grecku

Śmiemy twierdzić, że nie ma na świecie osoby, która nie lubi kuchni greckiej. Za to nie brakuje takich, które pewnie nawet nie domyślają się, że ich ulubione dania pochodzą właśnie z tego kraju...

Podstawą każdej greckiej potrawy jest oliwa z oliwek - bez niej nie istnieje żaden przepis. Sylwester po grecku to stoły uginające się pod ciężarem wszelkiego rodzaju przekąsek i sosów. Do chipsów, bułeczek, pit, a także mięs i świeżych warzyw najlepszym dipem są tzatziki - pasta ze startego, zielonego ogórka z dużą ilością czosnku i jogurtem. Idealne na przystawkę są także nadziewane mięsem mielonym i zapieczone z serem warzywa - papryki, pomidory, bakłażany. Grecy bardzo lubią podawać także placuszki z cukinii, które przyrządzane są dokładnie tak, jak placki ziemniaczane. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, same, bądź z jogurtowym dipem. Pasuje do tego również melitzanosalata -  pasta z bakłażanów ze świeżymi ziołami . Na uczcie greckiej na pewno nie zabraknie "gołąbków" zwanych "dolmadakia", z mięsa mielonego, ryżu i smażonej cebuli, zawiniętych w liście winogron. To potrawa pochodząca z Krety, ale teraz jest już bardzo popularna na terenie całej Grecji. Liście winogron nadają mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Ze względu na swoje położenie geograficzne, Grecja słynie z wyśmienitych potraw z ryb i owoców morza. Warto spróbować niespotykanej poza granicami Grecji przystawki zwanej muslitos, czyli szczypców kraba w cieście - przygotowanie tej potrawy w domu nie jest najtańsze, ani najłatwiejsze, za to goście oszaleją. Na koniec można wszystko zagryźć grecką wersją bruschetty - grzanką z serem feta i kaparami, skropioną oliwą z oliwek.

Czekoladowym szlakiem. Miejsca czekoladą płynące - Szwajcaria, Belgia, Hiszpania i inne

sushi, japonia, kuchnia japońska sushi, japonia, kuchnia japońska Fot. Shutterstock

Sylwester po japońsku

Jeśli chodzi o przystawki, to Japończycy mają chyba największe pole do popisu. Większość serwowanych przez nich potraw to dania niewielkie, lekkie i naprawdę świeże.

Hitem sylwestrowym będzie oczywiście sushi (w sklepie można znaleźć gotowe zestawy do jego przyrządzenia, a w sieci - dziesiątki przepisów). Tym, którzy nie przepadają za surowymi rybami i glonami, polecamy sushi maki z pieczoną rybą, pierożki z krewetką w bulionie, pierożki pieczone i owoce morza w tempurze. Popularne są też szaszłyki, np. z drobno pokrojonej drobiowej piersi, zapieczone i duszone w sosie teriyaki - japońska wersja koreczków. A co do picia? W dobrych sklepach z alkoholami świata bez problemu dostaniecie ryżową wódkę sake. Życzymy szampańskiego sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku!

Komentarze (5)
Sylwestrowe przekąski z różnych krajów świata. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę
Zaloguj się
  • blitzweiss3

    Oceniono 1 raz 1

    Tortilla Espanola - to omlet hiszpański w którego nic się nie zawija, zwija się w omletach amerykańskich, francuskich. Hiszpański omlet jest gruby, to bardziej wyrośnięte "ciasto" jajowe. Samo słowo tortilla po Hiszpańsku oznacza małe ciasto, torcik. Jego podstawą są jajka i ziemniaki (pokrojone na mniej lub bardziej grube kawałki - plasterki, kostka) plus oliwa do smażenia. To jest podstawowy omlet Hiszpański (prawie w każdym barze tapas jest podawany) a nie żaden zwijak z szynką hiszpańską czy chorizo, lub innymi wędlinami. Owszem, czasami są to używane dodatki, ale to już wariacje na temat. W 80% restauracji, barów tapas, hiszpański omlet to tylko jajka i ziemniaki, no ewentualnie jeszcze dodatek cebuli a i to jest kontrowersyjne. Z tego względu są inne nazwy - klasyczny, tylko z ziemniakami to Tortilla de patatas a z dodatkiem cebuli to Tortilla de patatas y cebolla. Ech, trochę za bardzo interpretujecie te niepolskie potrawy, na siłę chcecie je zrobić z drogimi, zagranicznymi składnikami. No bo skoro hiszpański omlet, to musi być chorizo, szynka serrano. A właśnie, że nie. Wystarczą jajka, ziemniaki, i dobra oliwa (z oliwek oczywiście), sól i może pieprz. I to wszytko.

  • jasna77

    Oceniono 1 raz 1

    We Francji sery podaje sie zawsze na koncu posilku, nigdy jako przystawke.

  • blitzweiss3

    0

    W meksykańskiej kuchni jest bardzo dużo potraw bez ostrych papryk, tortilla nie jest wyłącznie plackiem kukurydzianym, może też być z maki pszenicznej - taka dominuje w północnym Meksyku, gdzie kukurydziana jest prawie niespotykana - tortilla de harina or tortilla de trigo. Quesadilla może być zarówno z tortilli kukurydzianej jak i pszennej, na północy a zwłaszcza północnym wschodzie Meksyku prawie wyłącznie z pszennej. Mielone mięso z kukurydzą i fasolą, hm w Meksyku, ani w meksykańskich restauracjach w USA się z tym nie spotkałem. Mielone mięso to raczej Taco Bell w USA podają, w prawdziwych meksykańskich to raczej kawałki mięsa - kurczak, wołowina, wieprzowina, ozorki, flaczki, móżdżek.

  • szczerbaka

    Oceniono 10 razy -2

    To może coś z Gruzji - bakłażanowe zawijaski z pastą orzechową, są pyszne! www.zlotaproporcja.pl/2014/07/07/baklazany-z-pasta-orzechowa-po-gruzinsku/

  • szczerbaka

    Oceniono 9 razy -3

    Polecam szybkie i pyszne ciasteczka ze szpinakiem, gorgonzolą i karmelizowaną cebulą: www.zlotaproporcja.pl/2013/10/05/ciasteczka-ze-szpinakiem-karmelizowana-czerwona-cebula-i-gorgonzola/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX