Najdroższe jedzenie świata

Z czego robi się najdroższego kebaba świata, gdzie zjemy najdroższe sushi i ile kosztuje zupa z ptasich gniazd? Oto najdroższe jedzenie świata.
najdroższy hot dog, guiness najdroższy hot dog, guiness Liz Steger/community.guinnessworldrecords.com

Najdroższy hot dog na świecie

W Stanach Zjednoczonych można zjeść najdroższego hot doga świata. W swojej ofercie ma go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku, która dodała go do menu z okazji światowego dnia hot doga - 23 lipca. Hot dog trafił w 2010 roku do Księgi Rekordów Guinessa. Ma 30 cm długości, a jego wartość zależy oczywiście od najlepszej jakości składników. Są to wołowina pieczona na ruszcie w oliwie z białych trufli i bułka sprowadzana specjalnie z Niemiec. Wszystko zapiekane z masłem, również z białych trufli. Hot doga podaje się z plastrami pasztetu strasburskiego z kaczki, z oryginalną musztardą Dijon z dodatkiem czarnych trufli, prażoną cebulą i ręcznie robionym ketchupem. Cena: 69 dolarów, czyli prawie 230 zł za sztukę.

najdroższy kebab świata najdroższy kebab świata 1759.guinness.com

Najdroższy kebab świata

Kebab jest w Polsce tak popularny, że niektórzy nazywają go żartobliwie naszym czołowym daniem narodowym. Budki z kebabami można znaleźć w każdym, nawet najmniejszym mieście. Na pewno jednak nie serwuje się w nich takiego kebaba, jakiego przyrządził Andy Bates, gwiazda kulinarnego kanału telewizyjnego w Wielkiej Brytanii. Szef kuchni pobił rekord świata przygotowując najdroższego kebaba świata.

Podstawa najdroższego kebaba świata to płaski chleb upieczony z dodatkiem szafranu i mięso - jagnięcina z karmionych mlekiem baranków z Pirenejów. Smaku dodają: najwyższej jakości ser feta, oliwa z oliwek, najdroższe na świecie papryczki chili, sałatka z sałaty i rzeżuchy, pomidory w kształcie bawolego serca oraz także pomidory fioletowe, a do tego jadalne płatki złota i platyny. Do dekoracji użyto miętowo-jogurtowego sosu z dodatkiem luksusowego szampana Krug, który nadaje mu bąbelkowej konsystencji. Najdroższy kebab wart był 750 funtów, czyli prawie 4000 zł.

najdroższa pizza świata najdroższa pizza świata Pizza z Maze Gordon Ramsey/Guinness World Records

Najdroższa pizza świata

Najlepszą pizzę na świecie zjeść można podobno w Neapolu i kosztuje ona mniej niż 10 euro. Są jednak tacy, którzy próbują zamienić poczciwą pizzę (traktowaną dawniej we Włoszech jako jedzenie dla ubogich) w kosztowny rarytas. W grudniu 2010 Pizzeria Margo w stolicy Malty ustanowiła rekord Guinessa na najdroższą pizzę świata. Na wyjątkowej pizzy znalazły się między innymi takie składniki jak: białe trufle, płatki 24-karatowego złota i mozzarella di bufala - najbardziej ceniony ser bawoli. Pizza ta nie zawiera pomidorów ponieważ nie komponują się z delikatnym smakiem trufli

Pizza została zamówiona tylko kilka razy. Dla restauracji znaczenie ma jednak przede wszystkim sam fakt, że jest w menu - to świetna reklama. Cena takiej pizzy to 1800 euro (ponad 8000 zł)! Najdroższą pizzę świata należy zamawiać z tygodniowym wyprzedzeniem, ponieważ trufle nie są trzymane na miejscu, musi je dowozić kurier.

W restauracji Maze Gordon Ramsey w Londynie także można zjeść wyjątkową pizze. Kosztuje 178 dolarów (ok. 592 zł), a na jej cenę wyjaśniają składniki - puree z cebuli, ser fontina i mozzarella, boczek, borowiki, mizuna i w końcu sedno - wióry z rzadkich białych trufli z Włoch - wartych 2500 dolarów za kilogram.

Najdroższy deser czekoladowy

Popularny w całej Anglii czekoladowy pudding zyskał nowe oblicze dzięki szefowi kuchni Marcowi Guibertowi z hotelu Lindeth Howe Country House w miejscowości Windemere w Wielkiej Brytanii. Kucharz ustanowił rekord Guinessa na najdroższy deser czekoladowy.

Ten czekoladowy pudding przypomina wyglądem słynne jajko Faberge. Zrobiony jest z czterech różnych rodzajów najlepszej jakości belgijskiej czekolady o smaku brzoskwiniowym, pomarańczowym i whiskey. Przyozdobiony został szampańskim kawiorem i jadalnymi płatkami złota. Zwieńczeniem deseru jest 2-karatowy brylant. Cena tej czekoladowej ekstrawagancji to 2200 funtów, czyli w przeliczeniu ponad 11400 zł.

szynka jamon, iberico, jedzenie, hiszpania szynka jamon, iberico, jedzenie, hiszpania Fot. Shutterstock

Najdroższe mięso świata

Iberico - najdroższa szynka świata pochodzi z Hiszpanii. Produkowana jest z rzadkiej rasy czarnych świń iberyjskich z hodowli Manuela Maldonado, który jest farmerem, producentem mięsa i znawcą szynki jednocześnie.

Czarne świnie hodowane są w górach na południu i południowym zachodzie Hiszpanii (w prowincjach Salamanca, Ciudad Real, Caceres, Badajoz, Sevilla, Cordoba i Huelva). Świnie te jedzą głównie żołędzie. Wypasane są na specjalnych pastwiskach zwanych la Dehesa, gdzie rosną dęby korkowe. Szynkę z ich mięsa marynuje się przez 3 lata, zanim dopuszczona jest do sprzedaży. Udziec ważący ok. 7 kilo kosztuje ok. 8 tysięcy złotych. Hiszpanie najczęściej jedzą luksusową szynkę jako przystawkę. Oczywiście do tego piją wino - najlepiej czerwone.

Wołowina z Kobe to najdroższa na świecie wołowina. Dostępna jest w Japonii. Otrzymuje się ją ze specjalnie hodowanej czarnej odmiany krów rasy wagyu. Cena mięsa wynika przede wszystkim z warunków hodowli. Krowy są dosłownie rozpieszczane - oprócz podstawowej paszy podaje im się piwo, aby zwiększyć ich apetyt, a ponadto są one codziennie...masowane. Krowom odkłada się wówczas cieniutka warstwa tłuszczu, a na ich mięsie powstają charakterystyczne przerosty. Im więcej białych przerostów, tym droższe jest mięso. Cena za kilogram to ok. 1200 złotych!

ptasie gniazda, kuchnia chińska ptasie gniazda, kuchnia chińska Paczka ptasich gniazd z ceną 888.99 dol./Maisnam/wikimedia

Najdroższe przysmaki kuchni chińskiej

Zupa z ptasich gniazd i zupa z płetw rekina to najdroższe przysmaki kuchni chińskiej. Zupa z ptasich gniazd jest obecna w chińskiej kuchni od ponad 400 lat. Choć powszechnie panuje opinia, że gotuje się ją na gniazdach jaskółczych, tak naprawdę zupę przyrządza się z gniazd jerzyków, ptaków podobnych do jaskółek. Gniazda białe dobrze wpływają na cerę, a czerwone są dużo cenniejsze, bo podnoszą libido. Chińczycy wierzą, że ptaki te do budowy ciemniejszych gniazd używają swojej krwi, która jest silnym afrodyzjakiem. Kilogram białych gniazd może kosztować nawet do 2000 dolarów (ok. 6700 zł), a kilogram czerwonych gniazd 10000 dolarów (ponad 33000 zł).

Chińczycy uwielbiają także zupę z płetwy rekina. W Chińskiej kulturze zupa ta jest tradycyjnym daniem przygotowywanym na specjalne okazje, na przykład by uhonorować ważnych gości. Chińczyków nie zraża duża cena mięsa rekina i malejąca populacja tego drapieżnika. Talerz zupy z płetwy rekina kosztuje ponad 100 funtów (ok. 520 zł). Chrząstka rekina stymuluje odporność organizmu i ma podobno właściwości przeciwzapalne i gojące.

Biała trufla Biała trufla Fot. Shutterstock

Najdroższe składniki, przystawki

Białe trufle

Białe trufle występują głównie w Piemoncie, w północnych Włoszech i dostępne są w regularnej sprzedaży detalicznej. Są to najdroższe grzyby na świecie. Kryją się w porośniętym lasem, pagórkowatym krajobrazie okolic Alby, a największe zbiory odnotowuje się w prowincji Pawia. Białe trufle jadane są raczej na surowo, bo tylko tak można poczuć ich prawdziwy, wyjątkowy aromat. Cena białych trufli kształtuje się w okolicach 3000 euro (prawie 13500 zł) za kilogram. Posiadaczem najdroższej trufli na świecie stał się w 2007 r. właściciel kasyna Stanley Ho, który za truflę ważącą ok. 1,5 kg zapłacił 330000 dolarów. Cząsteczkami świeżo startych białych trufli aromatyzuje się też oliwę.

Kawior almas

Niezwykle cenny kawior almas pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Słowo "almas" oznacza po rosyjsku diament. Ten kawior o białym kolorze produkowany jest w Iranie. Pakuje się go w puszki z dwudziestoczterokaratowego złota. Puszkę tego smakołyku można nabyć w Londynie na placu Piccadilly w Cavior House & Prunier. Cena: 25000 dolarów (czyli około 83500 zł) za kilogram.

Ziemniaki La Bonnotte

Ziemniaki La Bonnotte to rzadka odmiana ziemniaków pochodzących z Francji, których z pewnością nie wypada podawać w duecie ze schabowym. Ziemniaki te uprawiane są wyłącznie na francuskiej wyspie Noirmoutier, gdzie ziemia użyźniana jest wodorostami. Ze względu na delikatność i kruchość, zbierane są wyłącznie ręcznie. Mają wyjątkowy, lekko słonawy i trochę cytrusowy posmak. Cena dochodzi nawet do 500 euro (ok. 2200 zł) za kilogram.

Więcej o:
Komentarze (90)
Najdroższe jedzenie świata
Zaloguj się
  • boederman

    Oceniono 159 razy 147

    Moj przepis na najdrozszy bigos swiata: kapusta kwaszona, grzyby, cebula, kielbasa... i pol kilo bialych trufli. Wszystko posypane jadalnym zlotem. Voila... 1500 pln za porcje. Tez tak umiem.

  • kapitansiuwax

    Oceniono 170 razy 84

    I co? I wysrasz tak samo!!! a w smaku wcale to żarcie nie musi być lepsze od tego tanszego. Ale i tak dostanę minusy od snobów.

  • ola_dom

    Oceniono 77 razy 73

    "pomidory W KSZTAŁCIE bawolego serca"
    :D
    przecież to pomidory ODMIANY bawole serce - tzw. "malinowe z dzióbkiem". dobrze znane w Polsce, choć dostępne raczej na bazarkach i u działkowców niż w supermarketach.

    no i 100 GRAMÓW - a nie "100 gram". czegokolwiek bądź...

  • Gość: MSK

    Oceniono 48 razy 38

    Wolowina z Kobe

    "Cena za kilogram to ok. 1200 złotych! (W Polsce szynkę można kupić m.in. w plastrach - 100 gram cieniutkich plasterków kosztuje powyżej 40 zł)"

    To pokrojona 3x taniej wychodzi

  • Gość: Camparis

    Oceniono 48 razy 34

    Może i najdroższe - tylko czy najbardziej uszczęśliwiają? Podobno najsmaczniejsze jedzenie jest wtedy, gdy człowiek jest naprawdę głodny. Jeśli "żremy" ponad miarę to najdroższy posiłek świata nie zaspokoi ego.

  • trollo.moczarowe

    Oceniono 47 razy 29

    zaprawde powiadam Wam...wszystko i tak w doopie zgnije i w kupe sie przemieni

  • Gość: kilo

    Oceniono 35 razy 25

    maslo z bialych trufli? ja myslalem ze maslo powstaje ze smietany?

  • Gość: Wielki.Don.Milord

    Oceniono 36 razy 22

    mój przepis na najdroższe pierogi świata: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka masła lub oleju, 1 jajko, około 1 szklanki ciepłej wody, 500 g białych trufli, 250 g bawolego sera (skądkolwiek się go bierze), jadalne płatki platyny oraz złota... i gotowe. nie podam ceny bo jeszcze zwymiotuję na jej widok...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX