Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

Obcokrajowcy uwielbiają polskie pierogi, zajadają się kiełbasą. Są jednak polskie dania, które ich dziwią i szokują. Zwykle po kilku podejściach okazuje się, że wcale nie są takie straszne.
bigos, polska kuchnia bigos, polska kuchnia Fot. Shutterstock

Bigos

Daniem polskim, które wywołuje sprzeczne emocje wśród obcokrajowców jest z pewnością bigos - najpopularniejsza polska potrawa. Obcokrajowcy dziwią się, jak można jeść kiszoną, czyli zepsutą ich zdaniem kapustę. Cudzoziemców odstrasza ponadto wygląd bigosu i jego intensywny zapach. Ponieważ spróbowanie bigosu, to niemal obowiązkowy punkt wizyty w Polsce, obcokrajowcy mimo początkowej niechęci, stają się w końcu prawdziwymi wielbicielami tego dania. Najważniejsze, by bigos był przyrządzony zgodnie z tradycją - musi być w nim dobra kiszona kapusta, dużo mięsa, leśne grzyby, suszone śliwki, odpowiednie przyprawy. Od smaku i podania zależy czy cudzoziemcy docenią nasz bigos. W końcu to znak firmowy polskiej kuchni.

zupa ogórkowa, kuchnia polska zupa ogórkowa, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Zupy - ogórkowa, barszcz, żur

Zupy są naszym narodowym przysmakiem - dla wielu stałym elementem polskiego obiadu. Do najbardziej znanych, specyficznych polskich zup, należą barszcz biały, żur staropolski, barszcz czerwony, zupy grzybowe, zupa ogórkowa. Ogórkowa często jest dla obcokrajowców całkowitym zaskoczeniem. Ogórki i to kiszone nie kojarzą im się kompletnie zupą. Zupa ta jest szczególnie trudna do zaakceptowania dla Włochów i Hiszpanów. Obcokrajowcy mają też często wątpliwości związane z tradycyjną świąteczną potrawą, na której nazwie łamią sobie język. Barszcz, bo o nim mowa może być bowiem czerwony, biały, do kategorii tej można też dopisać żurek z jajkiem. Jak je rozróżnić? Wszystkie są nowością. Czerwona zupa z buraków, której intensywna barwa bardziej kojarzy się z farbą niż jedzeniem to dla nich często kompletne zaskoczenie. Niewielu jest też obcokrajowców, którzy bez chwili namysłu zabrali się do jedzenia klasycznego polskiego przysmaku, czyli żuru z białą kiełbasą. Coraz więcej cudzoziemców przyjeżdża jednak do Polski na święta. Barszcz z uszkami, czy żurek zaliczają później do najlepszych polskich potraw.

flaki, kuchnia polska flaki, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Flaki

Flaki to dla niektórych obcokrajowców to kompletna egzotyka. Zresztą nie tylko dla obcokrajowców. Także wielu Polaków nie może przemóc swojej niechęci do zupy z fragmentów wołowego żołądka. Nazwa dania działa zniechęcająco chyba w każdym języku. Agencja badania opinii publicznej Pentor przeprowadziła w 2010 roku badania, które wykazały, że to właśnie flaki są najmniej lubianą polską potrawą wśród obcokrajowców odwiedzających Polskę. To dziwne, gdyż flaki znane są także w innych krajach m.in. Francji, Portugalii. Są przyrządzane na wiele sposobów i nie budzą kontrowersji. Nowością są jednak np. dla Anglików. Entuzjastów znajdą zaś z pewnością wśród Szkotów, których tradycyjna narodowa potrawa higgis to żołądek nadziewany m.in. owczymi podrobami. Flaki to przy tym nic obrzydliwego. Szkoda, że pierwsze zetknięcie z flakami, tak szybko zniechęca obcokrajowców. Dobrze przyrządzone są bowiem bardzo smaczne i pożywne.

chleb ze smalcem, kuchnia polska chleb ze smalcem, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Chleb ze smalcem

Choć chleb ze smalcem to raczej przekąska nie potrawa, ale nie można go na tej liście pominąć. Na przykład dla niektórych Włochów, Hiszpanów chleb posmarowany ekstremalnie tłustym smalcem to ohyda. Smalec przygotowywany ze słoniny lub boczku z dodatkiem cebuli i przypraw podaje się na dodatek z kiszonymi (czyli zepsutymi ich zdaniem) ogórkami. Dla cudzoziemców smalec jest za tłusty, tym bardziej, że jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Przełamanie niechęci następuje zwykle przy kieliszku wódki. Okazuje się wówczas, że chleb ze smalcem to wspaniała przekąska podczas biesiadowania.

kuchnia polska, kaszanka, kapusta kuchnia polska, kaszanka, kapusta Fot. Shutterstock

Kaszanka i salceson

Pyszna kaszanka z grilla lub smażona z cebulą smakuje obcokrajowcom dopóki nie dowiedzą się jak się ją robi. Wyrabiana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, przypraw i krwi. A ten ostatni składnik jest dla niektórych nie do przyjęcia. Także salceson przygotowywany z głowiny wołowej lub wieprzowej z dodatkiem podrobów, krwi i przypraw ma niewielu fanów wśród obcokrajowców.

zsiadłe mleko, mleko, kuchnia polska zsiadłe mleko, mleko, kuchnia polska Fot. Shutterstock

Zsiadłe mleko

Wśród nietypowych zdaniem niektórych cudzoziemców napojów można wymienić zsiadłe mleko. Bo niby po co spożywać zepsute mleko? Tymczasem dla wielu Polaków nie ma nic lepszego w upalny letni dzień niż młode ziemniaki z koperkiem i masełkiem, a do tego miseczka zsiadłego mleka. Zsiadłe mleko jest także podstawą popularnej w Polsce zupy chłodnika - dla obcokrajowców zupy dziwnej, bo zimnej.

Pewnie jest jeszcze wiele polskich potraw, które mogą się wydawać obcokrajowcom dziwne. Jeśli macie związane z tym doświadczenia zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzach.

Więcej o:
Komentarze (256)
Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców
Zaloguj się
  • maciek-albo-i-nie

    Oceniono 14 razy 10

    bigos - co najmniej w Niemczech i Alzacji kiszona kapusta jest bardzo doceniana.
    zupy na zimno - hiszpańskie gazpacho znane jest na całym świecie
    Flaki - oprócz Francji ( con najmniej 4 sposoby przyrządzań) i Portugalii, jadłem w restauracji tureckiej wspaniale flaczki grillowane
    ogórek kiszony - od kiedy McDonald go wpakował do bigmaka polowa ludzkości go zjada.
    Kaszanka i salceson - w GW nie znają francuskich wędlin: fromage de tête, boudin....
    Zsiadłe mleko - mleko przetrawione przez rożne bakterie spotyka się na całym świecie ( jogurty, kefiry, indyjskie lassi,...)

    Natomiast... Karp w galaretce : znam wielu obcokrajowców dla których nie powinno go się jeść na Boże Narodzenie, a na Wielkanoc - bo to golgota , włożyć coś takiego do ust.

  • filut69

    Oceniono 10 razy 8

    Autor slajdowiska pojechał po bandzie w kilku przypadkach. Nie znam przypadku cudzoziemca, któremu nie smakowałby nasz żurek.Kilku znanych mi japończyków zakładało nawet fan club tej zupki. Generalnie nasze kwaśne smaki są nowe mało znane i Euro 2012 jest wspaniałą okazją na to żeby rozpropagować nasze specjały. Bigos ....a czymże jest francuskie choucroute??? Kaszanka, salceson???? W Barcelońskim Ritzu ( d'Arts chyba ) w ramach szwedzkiego stołu śniadaniowego był poczciwy czarny "cwaniaczek". Smak był trochę inny ale idea dokładnie taka sama. Anglicy i Szkoci znają black pudding albo haggis. A węgierka hurka biała, czerwona lub czarna. Smak inny ale idea naszego swojskiego "kawioru". Flaki nie są w żadnej mierze naszą specjalnością. Flaki zjedzone w Porto czy we Florencji lub jagnięce grillowane z Turcji odmienne od naszych ale zawsze były jedzeniem ubogich, które z czasem awansowało na "lepsze stoły".Chleb ze smalcem podają w Egierskiej Dolinie Pięknych Panien do wina w każdej piwniczce. Ważne żeby dbać o to co dobre prezentować z dumą bo naprawdę nie mamy czego się wstydzić.

  • piarella

    Oceniono 7 razy 7

    Co za bzdury, widać, że autor artykułu posiłkuje się jakimiś niewydarzonymi stereotypami, a o kuchni nie ma pojęcia. W większości kuchni europejskich, tych tradycyjnych, można znaleźć dania z "psującego się" jedzenia. Sery pleśniowe, jogurty, pikle, podroby... był autor kiedyś w Anglii (poza Londynem), w Szkocji, na południu Francji czy w Hiszpanii? Czemu na przykład turystów ma dziwić chłodnik, czy tych samych turystów dziwi hiszpańskie Gazpacho? Bałkańskie zupy białe na bazie jogurtu? Kuchnia grecka?

    Polska kuchnia ma jeden problem - jest wciąż mało znana. Mimo, że na przykład napływ emigrantów na Wyspy Brytyjskie spopularyzował już w tamtym rejonie sporo polskich dań i produktów, wciąż jest to za mało. Ale tu potrzeba mądrej promocji, a nie jakiejś nikomu nie potrzebnej (chyba że reklamodawcom) wyliczanki z ... kosmosu wziętej.

  • hrubygazda

    Oceniono 5 razy 5

    Proszę powiedzieć Niemcowi, Czechowi czy Austriakowi ze będą jedli Prager Suppe zapewniam redakcje że nie będa zaskoczeni , nie różni się niczym od naszych flaków, flaki jada sie różnie przyrządzane w całej Europie . Salzgurken całe Niemcy i Austria zajadają się nimi we Francji ogórki po polsku to kiszone i po rosyjsku to konserwowe. Zupy na zimno nie spotkałem się w Niemczech z wyjątkiem owocowych . SteinPilzsuppe przysmak w Niemczech i Austri . Blutwurst, to samo Z tych dań które tu zostały wymienione to czysto polski jest chyba tylko żur i ewentualnie barszcz czerwony bo jednak ukrainski czy rosyjski to zupełnie coś innego .

  • marcinsan

    Oceniono 4 razy 4

    Autorowi cos sie pomylilo. W Szkocji - higgis?! A co to jest? Mieszkam tu( w Szkocji) kilka ladnych lat, i to co tu jemy nazywa sie haggis! Troche wiecej wysilku "redaktorze"...

  • ascocenda

    Oceniono 4 razy 4

    Redakcjo! Potrawa z owczych podrobów, zaszyta w żołądek na podobieństwo kaszanki i podobnie smakujaca, to haggis, nie higgis! (Chyba pomyliło się Wam z księgarnią irlandzką Hodges & Figgis;)

  • kamelia04.08.2007

    Oceniono 4 razy 4

    wymieniono danie owszem "nietypowe", a ich nietypowość polega na tym, że jest to co innego niz kawał steku czy schabu i porcja frytek/ziemnkiaków.
    Niemniej jednak nie wiem o jakiego zaskoczonego turyste moze chodzic, pewnie turyste zywiacego sie na codzien w najsynniejszej amerykańskiej "restauracji" na M, bo iini bardziej swiadomi turysci maja we własnej kuchni nie takie rzeczy.

    Zupa na zimno, w Hiszpanii - gazpacho,
    kapusa kiszona - w Alzacji (i całej Francji) serwowana jako choucroute
    odpowiednik smalcu ze skwarkami, to francuskie rillette
    flaki - tripes de Caen
    kaszanka - jest ze francji w 2 wersjach: kaszanka z cebulą oraz kaszanka z jabłkami.

    A jesli chodzi o inne cuchnące rzeczy, to anduille czy andouillette cuchnie bardziej niż flaki wołowe zamoyskie.
    Sery francuskie to jest odzielna historia

  • 1410_tenrok

    Oceniono 6 razy 4

    nie znoszę bigosu, ale pisanie, że coś, co jest kiszone, jest zepsute, powoduje, że odnalazłem kolejnego idiotę wśród dżarnalistów.

  • kosmiczny_swir

    Oceniono 4 razy 4

    Bzdury. Zsiadle mleko niby nie pasue? A co to jest szwedzki "fil" jak nie zsiadle mleko? Kapusta kiszona tez jest popularna w innych krajch, np. w Niemczech. Kazdy kraj ma tez swoj odpowiedznik kaszanki salcesonu. W zasadzie, to tylko z flakami sie w Europie nie spotkalem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX