Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Gazeta.pl > Podróże >  Nowości

Węgry. Kuchnia Bratanków, czyli kuchnia węgierska

Inka Wrońska
07.10.2011 14:51
A A A Drukuj
'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.

Fot. Shutterstock

Ufam jednak, że nasza kulinarna wyprawa nad Balaton nie skończy się aż tak radykalnie.

Jaka jest kuchnia węgierska? Na własny użytek przeprowadziłam minisondę. Polacy - ci, którzy na Węgrzech nie byli - z reguły odpowiadali, że bardzo ostra i tłusta. Oczywiście słyszeli o gulaszu, ale na tym często kończy się ich wiedza o madziarskim jedzeniu. Szczęśliwcy, którym udało się jakiś czas na Węgrzech spędzić, z rozczuleniem wspominają zawiesiste pörkölty (to właśnie jest najbardziej podobne do polskiego gulaszu), gulyáse, czyli gęste zupy mięsne, pieprzne tokanie, wreszcie paprykarze, które wbrew nazwie nie są wcale ostre, tylko łagodne i delikatne. Opowiadają cuda o tortach nasączanych alkoholem i delikatnych naleśnikach oblanych czekoladą. Po powrocie próbują gotować leczo i złoszczą się, że nie wychodzi im takie, jakie jedli nad Balatonem. Dlaczego? Czyżby kuchnia węgierska była szczególnie skomplikowana?

Zobacz także
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • ilonka45

    0

    Piszecie o deserach i nic nie wspominacie o naslawnieszym z nich Samlói galuska... a slawne strudle????

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX