Komentarze (101)
Top 10. Najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • trsscot

    Oceniono 15 razy 3

    hmm.... he he mialam okazje kosztowac Hakarl i jak dla mnie byl ok, dobrze tez smakowaly owcze mozdzki a najmniej mi smakowaly baranie jaja ale na wieczorku zapoznawczym ze smakami Islandii najbardziej przypadla mi do gusta wodka, krystalicznie idealna (nie jestem zwolenniczka wodki,bylam bardzo mile zaskoczona az sie upilam :D ) najwieksze wrazenie zrobilo na wszystkich jagnie, polowa łba ,profil,bylo oko.jezyk,zabki... pokusilam sie na kawalek polika ... ogolnie wszystko zjedli ... skutek picia wodki ;)
    zachecam do odkrywania smakow swiata, zawsze pozostana niezapomniane wrazenia :)) pzdr

  • szpak.nie

    Oceniono 3 razy 3

    "Współczesna kuchnia polska" - tak się ta książka nazywała - wydana za komuny - zabawna, bo nic w sklepie wtedy nie było, a tam przepisy na bażanta z ananasami. Ale chodzi o to, ze i sporo przepisów z mózgami, także żadna to nizwykłość, ten mózg w kanapce, tym, bardziej, ze i hamburger to nie z mięsa jest robiony,. Pzdr.

  • szpak.nie

    Oceniono 11 razy 3

    Jądra byka (mielone) również w Polsce są często jadane - jako hamburgery, n.p. w sieci McDonalds, pozdrawiam.

  • pendrek_wyrzutek

    Oceniono 9 razy 3

    A wymioty owadów czyli miód?

  • Gość: obserwator

    Oceniono 2 razy 2

    Haggis jest bardzo smaczny! Jego zjedzenie to zaden ekstremalny wyczyn! Tylko jedno "ale" - to naprawde ciezkostrawna potrawa. Polecam!

  • Gość: Loop

    Oceniono 2 razy 2

    Nawet taki ekstrim, jak Bourdaine, zrzygałby się, gdyby zobaczył z czego robione są wędliny sprzedawane w naszych hipermarketach!!!

  • mirekmm

    Oceniono 4 razy 2

    Myślałem, że będzie o przysmakach z nadmorskich smażalni.

  • tam96

    Oceniono 2 razy 2

    krupnik na skorach i nozkach drobiowych :) jak kto widzial to wie ze niesmacznie to wyglada haha

  • romil

    Oceniono 8 razy 2

    Strasznie dziwaczne podpisy pod ciekawymi potrawami. Że straszne, że można zjeść jak się nie wie co jest w środku...
    Chyba tylko ruszające się larwy muchy i macki ośmiornic robią na mnie jakieś wrażenie.
    Moja mama karmiła nas móżdżkiem z jajkami i bardzo nam smakował. Żałuje, że teraz nie można "dostać" móżdżku.

  • princealbert

    Oceniono 2 razy 2

    slajd nr 10 - polecam koreański film Old Boy!

  • tigga_11

    Oceniono 2 razy 2

    Ciekawe w czym jest obrzydliwsze jądro byka od nerki? Tylko ograniczeniem własnego mózgu.

    Z kolei gdy się na to naklei nalepkę "afrodyzjak" to człowiek wpieprzy nawet własne g

  • ilonka45

    Oceniono 4 razy 2

    W UK powstalo ostatnio pare restauracji specjalizujacych sie wylacznie w daniach z "podrobow"(offal), zaczynajac od znanego steak and kidney pie, menu zawiera wiele atrakcji typu: ozory, watrobki na rozne sposoby, zoladki, grysica (cokolwiek to jest, nie spotkalam sie z ta nazwa w Polsce, tylko tutaj w UK jako sweetbreads) flaki jako danie glowne z cebula smazona, nie jako zupa w Polsce lub na Wegrzech. Dziwi mnie okreslenie "obrzydliwe" w tytule, wystarczyloby napisac niecodzienne potrawy. Artykul nie wymienia kurzych stop z pazurkami usmazonych na chrupiaco ( chyba chinskie danie) czy chociazby na wior usmazonych nozek kurczaka, ktore to Nigeryjczycy jedza razem z koscmi i olbrzymich slimakow tez jedzonych przez ww. Moja kolezanka Ukrainka czesto przyrzadza ozor, zreszta na zimno jest dosyc popularny w UK (ox tongue) a w Szwecji znajomi probowali! mnie poczestowac smierdzaca ryba, czyli kiszonym sledziem surströmming

  • czwarty.wymiar

    Oceniono 8 razy 2

    Trzeba mieć cos z głową, żeby znajdować przyjemność w zjadaniu żywych zwierząt.

  • ilonka45

    Oceniono 14 razy 2

    Obrzydliwy to jest ten idiota, ktory napisal, ze haggis jest be, mnie smakuje (to cos pomiedzy kaszanka a salcesonem) nie ruszylabym natomiast salcesonu polskiego, ktorym sie ciezko zatrulam w czasie urlopu w Polsce.

  • ja5569

    Oceniono 2 razy 2

    A flaczki po warszawsku by tu nie pasowaly?

  • mikifly

    Oceniono 2 razy 2

    Sannakji przynajmniej świeże i nie przetworzone!!!

  • gangut

    Oceniono 2 razy 2

    Haggis w smaku przypomina kaszankę, nic nadzwyczajnego ale też i nic ekstremalnego.

  • poborowy102

    Oceniono 2 razy 2

    w pewnej wsi na Górnym ślasku jest taka mała, popularna wśród górników knajpa w jadłospisie jest tylko: golonko ze skórą oraz: nerki, płucka, głowizna, ozorki - czyli ekstremalne dość doznania oferują. Notabene ozorki sam kilka razy przyrządzałem i za pierwszym razem miałem spore opory by je obrać (gmyrać w czyimś języku było dla mnie dość niemiłe), ale przełamałem się i warto było - potrawa jest naprawdę pyszna.

  • ale.sobie.konto.wymyslilem

    Oceniono 2 razy 2

    Jadłem tę zupę z gniazd salangan. To nie rybitwy a jerzyki! W Indonezji prowadzi się rodzaj 'hodowli' salangan aby potem zebrać ich gniazda. Całość się opłaca bo ceny naprawdę idą w setki USD. Pewien facet z Jawy który zajmuje się taką hodowlą przywiózł do USA trochę tych gniazd i poczęstował nas rosołkiem. Zjadłem bez obrzydzenia ale i bez zachwytu - albo facet się nie znał na gotowaniu, albo nie rozumiem Chińczyków... no chyba że chodzi o ten przyjemny efekt uboczny w postaci seks-pobudzenia (nie zauważyłem u siebie :-).

  • mefika1

    Oceniono 6 razy 2

    a kindziuk, flaczki, móżdźek?? nie mówiąc o kiszonej kapuście i zsiadłym mleku...

  • jim_marrs

    Oceniono 8 razy 2

    Najlepiej zacząć od siebie. My za przysmaki uznajemy kiszone ogórki i zsiadłe mleko. Znaczy zepsute potrawy. To coś podobnego do zgniłych islandzkich rekinów albo ryb (jadanych np. w Szwecji).

  • 1a.a

    Oceniono 1 raz 1

    Top nr 11

    Kiełbasa z Reala
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3224343,2,6,Kielbasa-z-Reala-za-4-zl.html

  • Gość: Osetka

    Oceniono 1 raz 1

    Nie wiem dlaczego Haggis ma być ekstremalny i obrzydliwy... A Polska kaszanka, flaki, czernina itp. Wydaje mi się, że jeśli ktoś lubi ww. potrawy to Haggis tez będzie smakował :)

  • Gość: mu

    Oceniono 1 raz 1

    Beeee!

  • kretu23

    Oceniono 3 razy 1

    Moja babcie genialne kotlety z mózgu cielęcego potrafiła zrobic. Pycha. w panierce.

  • tornson

    Oceniono 3 razy 1

    Niektórzy ludzie to mają jednak nasrane!

  • mhwendy_mk

    Oceniono 1 raz 1

    huggis prawie jak nasza kaszanka :) probowalam - nawet niezle

  • wilma.flintstone

    Oceniono 1 raz 1

    Nie zjadlabym ryby fugu i osmiornic, ale to ze strachu przed smiertelnymi konsekwencjami. Za to najwiekszy hardcore to dla mnie kacze jajo z kaczuszka w srodku...Masakra.

  • cracken001

    Oceniono 1 raz 1

    No coz niezwyklego jest w mozgu??A typowo polskie kotlety pozarskie to niby CO???Moja mama robila WSPANIALE kotleciki z mozdzku-palce lizac,po jej smierci probowalem przyrzadzic ten specjal,ale niestety,nie wyszedl,wiec sobie odpuscilem,a obecnie prozno szukac w sprzedazy,chyba,ze ma sie znajomego rzeznika

  • sokolasty

    Oceniono 1 raz 1

    "Najbardziej ekstremalne": to bez sensu, ekstremalny znaczy skrajny, czyli już najbardziej (cokolwiek); analogicznie optymalny, czyli najlepszy (ergo najbardziej najlepszy).

  • angharad

    Oceniono 1 raz 1

    Haggis, to skrzyżowanie kaszanki z salcesonem. Smażony móżdżek - pychota. Reszta - faktycznie ble.

  • romil

    Oceniono 3 razy 1

    Na siłę wymyślają takie koszmarne tytuły.
    Przecież poza robakami w serze to wszystko jest dość normalne. Może ta ośmiornica jest dziwna ale trzeba ją pogryźć i nie ma kłopotu.
    A uznawanie móżdżku za obrzydliwość to już totalna porażka. Pamiętam smak móżdżku z dzieciństwa. Móżdżku z cebulą.

  • the_rapist

    Oceniono 1 raz 1

    Haggis nie jest ani obrzydliwy ani ekstremalny. W kazdym razie nie bardziej od naszej kaszanki czy flaczkow. Co prawda tego ''przyrzadzanego przez najstarszych czlonkow klanu'' nie probowalem, ale jest to danie zdecydowanie bardziej zjadliwe od polskiej kaszanki.

    Aha, a'propos Islandii. Kiedys czytalem o smazonych owczych oczach. Wie ktos cos wiecej na temat tego specjalu?

  • qrtschak

    Oceniono 1 raz 1

    poprostu inna kultura i tyle ...
    dramatyzujecie strasznie ... ciemnogród ... bleee

  • drinexile

    Oceniono 1 raz 1

    Dodalbym do listy "knettir" - kluski z mielonej ryby z lojem owczym - potrawa znana na Wyspach Owczych. Sam zapach daje w kosc, ale w smaku zjadliwe.
    Haggis jest pyszny!

  • mitko32

    Oceniono 5 razy 1

    Rzeczywiście ohydztwo, nie spodziewałem się, że w niektórych kulturach ludzie zaczęli jeść takie obrzydliwości. Osobiście z tej listy mógłbym przełknąć tylko tę zupę z gniazda rybitwy i ewentualnie ten nadziewany żołądek. Fugu bym nie zjadł, bo ryzykowanie zdrowia w ten sposób jest głupie.

  • tsuranni

    Oceniono 1 raz 1

    móżdzek wieprzowy jadano też u nas... pyszne to było!

  • cyklista7

    0

    W innych źródłach podają, że w sumie od 1958 roku (początek zliczania) było około 300 zatruć śmiertelnych, anie co roku.
    W Polsce od grzybów umiera około 20 osób rocznie czyli śmiertelność jest większa niż w przypadku ryby fugu

  • Patryk Ziętek

    0

    Ale ta ryba nie musi być trująca. Szczerze powiedziawszy ta ryba przy innej karmie nie jest trująca.

  • Gość: Adam K.

    0

    Najbardziej ekstremalne danie to tzw. "kupa jeża". Chyba nie trzeba podawać przepisu?

  • kaszana43

    0

    kilka lat temu byłem na Filipinach i zjadłem baluta,nie było to takie okropne,ale w ubiegłym roku podróżując po Kambodży nie miałem odwagi zjeść baluta.faktycznie jest silnym afrodyzjakiem.

  • ciotka_ltd

    Oceniono 4 razy 0

    @mhwendy nizej mowi, ze haggis w smaku przypomina kaszanke - byc moze nieco przez te kasze (odpowiednikiem kaszanki jest raczej irlandzki black pudding - tez z krwia), bo de facto to odpowiednik naszego salcesonu - tyle ze z barana i ...po szkocku oszczedny, z roslinnym 'wypelniaczem'.
    Jest do kupienia w UK wlasciwie wszedzie, niemniej wierze, ze ten domowy ma sie tak do tego sklepowego, jak polska kielbasa wiejska do "Wiejskiej" z supermarketu:)
    Jakby nie bylo dla Polaka NIE JEST obrzydliwy, choc niewatpliwie NIE JEST takze i koszerny, moje wy ...francuskie pieski z Agory:)

  • madziula201

    0

    Rekin w kostkach jest podawany do wodeczki

  • miroslavka_08

    Oceniono 4 razy 0

    zeby zjesc zepsuty ser z robakami albo rozlozonego wieloryba?? w glowie mi sie to nie miesci

  • witoldyna

    0

    Haggis jest przepyszne :) Uwielbiam bardziej od kaszanki i black pudding :) nie tknęłabym natomiast owoców morza. Dla każdego co innego jest obrzydliwe :)

  • kretu23

    0

    po polsku się mówi specjalność a nie specjał

  • fred_die

    0

    Ten haggis wygląda całkiem apetycznie, te płucka trochę mi przeszkadzają ale chętnie bym spróbował, ktoś wie jak to smakuje?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX