Co trzeba zjeść na wakacjach? Egipt, Wyspy Kanaryjskie, Chorwacja, Baleary, Portugalia

Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych części wakacji za granicą. Poznawanie smaków danego kraju jest równie ważne, jak poznawanie jego kultury czy zabytków. Podpowiadamy, co koniecznie trzeba zjeść w Egipcie, na Wyspach Kanaryjskich, w Chorwacji, na Balearach i w Portugalii, by wrócić i nie żałować, że się nie spróbowało. Smacznego!
egipt, kuchnia egipska, hummus egipt, kuchnia egipska, hummus Hummus/Fot. Shutterstock

Egipt, kuchnia egipska

Egipt nie słynie może z najlepszej na świecie kuchni, ale na pewno nie brak jej zwolenników. W egipskiej kuchni mieszają się wpływy Libanu, Syrii, Turcji, Sudanu, Grecji, Francji, Włoch, a nawet dalekich Indii. Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami. Najczęściej używane przyprawy to kmin, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta. Ważnym składnikiem jest także semna (masło klarowane), które daje bogaty smak potrawom.

Egipcjanie jedzą  w ciągu dnia śniadanie, lunch i obiad. Zawsze na stole jest egipski chleb, z którego tworzą  tzw. "kocie uszka" i wypełniają je jedzeniem. Sztućce używane są tylko w konieczności, np. w przypadku zup. W Egipcie nie je się wieprzowiny, dlatego serwowane są dania wyłącznie z drobiu i wołowiny.

Jeśli chcemy poczuć się jak Egipcjanie, dzień powinniśmy zacząć od koszari - mieszanki makaronu, soczewicy, ryżu i cieciorki, przykrytej grubym kożuchem gęstego, aromatycznego sosu pomidorowego. Koszari można kupić na ulicznych stoiskach, danie jest niedrogie, a bardzo sycące. Dostaniemy do niego dwa sosy: ostry chilli oraz czosnkowy, na bazie octu winnego. Do dań śniadaniowych i lunchowych zaliczyć trzeba także foul - specjalnie przyrządzoną na tłuszczu fasolę w sosie oraz taameję - smażone w głębokim tłuszczu kuleczki z soczewicy wymieszanej z przyprawami i świeżą kolendrą. Taameja to podobno jedno z najstarszych dań świata. Smaży się je często na ulicy, w ogromnym woku i podaje kupującym w papierowym rożku. Taameja znana jest również pod nazwą falafel.

Kolejne egipskie danie, które zaspokoi mniejszy głód to maloheja - warzywo nieznane w Polsce, przyrządzane najczęściej jako zielona zupa, która w smaku i konsystencji nieco przypomina szpinak. Gotowano ją podobno już za czasów faraonów. Następna pozycja w lunchowym menu to mahszi, które przypominają polskie gołąbki, czyli ryż z odrobiną mięsa wołowego zawijany w liście winogron, liście kapusty lub nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię, pomidora czy bakłażana, a później pieczony. Warto spróbować także ful mudammas - gotowanej odmiany afrykańskiego bobu, z oliwą, sokiem ze świeżych limonek, dużą ilością kuminu, liśćmi kolendry oraz wbitym na koniec jajkiem. To bardzo stara potrawa, która ma swoje korzenie w Sudanie. Je się ją zawsze z gorącymi podpłomykami, czasami z pomidorami i ostrym sosem. Ful także sprzedaje się na ulicy. Do szybkich dań zaliczyć należy też fiteer - rodzaj egipskiej pizzy przygotowanej na miękkim cieście z mielonym mięsem, papryką, serem lub w wersji na słodko - z rodzynkami, dżemem i cukrem.

Czytaj więcej: Kuchnie świata

egipt, kuchnia egipska, falafel egipt, kuchnia egipska, falafel Fot. Shutterstock

Egipt, kuchnia egipska

Egipcjanie nie potrafią wyobrazić sobie prawdziwego obiadu bez mięsa. Zaletą kuchni egipskiej jest fakt, iż potrawy mięsne nie są przygotowywane na głębokim oleju, lecz na grillu, przez co są mniej kaloryczne i tuczące. Najpierw jednak obiad zaczyna się od przekąsek, którymi są marynowane warzywa z zimnymi sosami. Popularnym sosem jest tahina (puree z ziaren sezamu), baba ghanoug (puree z bakłażanów z tahina) i hummus (pasta z ciecierzycy, sezamu, cytryny i czosnku). Przykładowe dania główne to kibda - grillowana wątróbka z cebulką i ostrą papryką, fattir - wielowarstwowy placek z ciasta francuskiego wypełniony różnym nadzieniem, makarona beszamel - lasagna z mięsem mielonym w sosie beszamelowym, kofta egipska - krokiety z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, cebuli, jajek, posiekanej pietruszki i innych przypraw, kebab halla - gulasz barani z kminkiem, shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym.

Zupy wchodzące w skład głównego dania możemy podzielić na trzy rodzaje - zupy mięsne, warzywne oraz rybne. Przykładowe zupy to ads - gęsta, fasolowa i isan asfur - gotowana na wołowinie z drobnym makaronem.

Na koniec deser - może to być baklawa - strudel z orzechami, migdałami i miodem, basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami, mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi czy też umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku.

Będąc w sklepie spożywczym w Egipcie warto kupić kilka rodzajów egipskiej fety (np. obłożoną ostrymi papryczkami), a także prawdziwy jogurt egipski. Smacznego!

Czytaj więcej: Kuchnie świata

kuchnia kanaryjska, wyspy kanaryjskie kuchnia kanaryjska, wyspy kanaryjskie Fot. Shutterstock

Wyspy Kanaryjskie, kuchnia kanaryjska

Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich jest smaczna i urozmaicona. Odzwierciedla wpływy hiszpańskie, a także południowoamerykańskie. Potrawy są proste, bazują na rybach, mięsie dostępnym na wyspie, warzywach i owocach. Znajdziemy tu różnorodne dania z owoców morza, a także aromatyczne sosy i zupy, przy sporządzaniu których wykorzystuje się zestawy świeżych ziół i przypraw. Najpopularniejsze ryby to: sardynki. Przyrządza się je z dodatkiem sporej ilości czosnku i ziół. Specjalnością wysp jest także smażona morena.

W kuchni Wysp Kanaryjskich ziemniaki są równie popularnym dodatkiem obiadowym jak u nas, ale ilość wariantów ich podawania jest znacznie rozszerzona. Popularne są papas arrugadas - ziemniaki gotowane w bardzo stężonym roztworze soli morskiej (tyle ile się da rozpuścić), podawane jako dodatek do dań lub jako przekąska z aromatycznymi sosami. Do kulinarnej tradycji archipelagu należy sporządzanie gofio. Jest to mąka z pszenicy, kukurydzy lub jęczmienia, z której piecze się placki, lepi kluski, dodaje się ją do zup, lodów czy płatków śniadaniowych. Była już podstawowym składnikiem wyżywienia pierwotnej ludności wysp, Gułanczów. Typową zupą, do której podaje się gofio jest dość ciężka i pożywna zupa na jarzynach i mieszanym mięsie, która nosi nazwę puchero. Podstawowym sosem, podawanym niemalże do wszystkiego jest mojo składający się z bardzo dużej ilości czosnku, kolendry, tymianku, czerwonej papryki, oliwy oraz kilku innych przypraw. Wariacji mojo jest mnóstwo, warto spróbować mojo picon na bazie ostrej papryczki chilli. Inne danie regionalne to ropa vieja, co dosłownie oznacza..."stare ubranie". Pomimo nazwy, to bardzo smaczne danie składające się z mięsa kurczęcia, wołowiny, ziemniaków i ciecierzycy. Warto spróbować także sancocho - gulaszu rybno-ziemniaczanego podawanego z papas arrugadas, gofio i mojo. Sztandarową pozycją kuchni Wysp Kanaryjskich jest także conejo en salmorejo - królik w marynacie z wody, octu, oliwy, soli i pieprzu, słodkiej kaszanki i awokado lub buche gomero - solony żołądek tuńczyka, który smakuje lepiej, niż można by wywnioskować z nazwy.

Jako przystawki (tapas) najczęściej jada się podsuszane kiełbaski - chorizo oraz liczne odmiany sera. Queso - czyli ser występuje na Wyspach Kanaryjskich w trzech rodzajach: jako pyszny miękki kozi queso tierno, dojrzały queso curado lub queso de flor z mleka zakwaszanego kwiatami ostu. Almogrote to przekąska pochodząca z  La Gomery - kozi ser przyprawiony czosnkiem, papryką chili i solą.

Archipelag słynie także z zup. Najbardziej typowa dla kuchni Wysp Kanaryjskich jest potaje de berros, czyli zupa z rukwi wodnej. Inna charakterystyczna to rancho canario - pożywny rosół z grubymi kluskami, w którym pływa też parę kawałków mięsa i ziemniaków.

Każda z wysp ma też jednak swoje lokalne specjały. Na Gran Canarii produkowany jest bardzo smaczny owczo-krowi ser queso de flor, który swój niezwykły smak zawdzięcza jednej z odmian ostu. Na Fuerteventurze popularne są pomarszczone ziemniaki z sosem mojo. Typowym daniem La Gomery jest zupa z rzeżuchy. Koniecznie trzeba tu też spróbować miodu palmowego i nektaru z guarapo. Arepa to latynoski odpowiednik hamburgera, dostępny m.in. na Teneryfie. Bułka jest kukurydziana a nie pszenna, a wypełnieniem może być dosłownie wszystko np. kałamarnice.

Smakołyki Wysp Kanaryjskich należy obowiązkowo popić pysznymi napojami. Na Wyspach Kanaryjskich popularnością cieszą się mieszanki, których głównym składnikiem jest czerwone wino. Pierwszą z nich jest sangria - poncz z wina i owoców oraz tinto de verano - czerwone wino z lemoniadą. Koneserom polecamy słynny, bo produkowany tylko na Gran Canarii, rum miodowy, czyli tzw. ron miel.

Czytaj więcej: Kuchnie świata

chorwacja, kuchnia, jedzenie chorwacja, kuchnia, jedzenie Fot. Shutterstock

Chorwacja

Na urozmaiconą kuchnię chorwacką wpływ mieli sąsiedzi Chorwacji. Na typowe dla części kontynentalnej menu: Węgrzy czy Austriacy oraz napadający te tereny Turcy, natomiast na potrawy uznawane za tradycyjne dla części nadmorskiej - Grecy, Rzymianie i Ilirowie, a później też Francuzi i Włosi. Potrawy w głębi lądu przyrządza się z miejscowych produktów, takich jak mięso, warzywa strączkowe i zboża. Na wybrzeżu w dużym stopniu wykorzystuje się ryby, owoce morza i warzywa. Region Dalmacji i wysp charakteryzuje się nietłustą kuchnią - większość potraw gotowana jest na wodzie lub z grilla. Do wszystkiego stosuje się oliwę z oliwek.

Najczęściej podawanymi w Chorwacji potrawami mięsnymi jest meso sa žara - mięso z grilla, miješano meso - kilka rodzajów mięsa z warzywami, cevapcici - paluszki z mielonego mięsa, ražnjici - szaszłyk, pljeskavica - kotlet mielony z 3 rodzajów mięsa, czy pašticada - gotowany na wolnym ogniu gulasz wołowy, często podawany z kluskami. Należy spróbować także arambašići - faszerowanych liści winogronowych.

Główne potrawy rybne podawane w chorwackich restauracjach to brodet - kilka gatunków ryb w sosie i riba sa žara - ryba z grilla. Ciekawostką kulinarną jest mięso z rekina zwane Morski Pas czyli Pies Morski. Z owoców morza najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary. Specjalnością kuchni dalmatyńskiej są ośmiorniczki z pieca (hobotnica ispod peke), czarne risotto z kałamarnic (črni rozoto), czy małże z ziemniakami (dagnje s krompirom).

Podróżując po Chorwacji należy skosztować potraw charakterystycznych dla różnych regionów. Na przykład lokalnym przysmakiem Istrii jest pršut - suszona, a następnie wędzona szynka. Znakiem firmowym wyspy Pag jest słynny owczy ser, na którego wyjątkowy smak wpływają oleje eteryczne i aromatyczne zioła. Potrawa, którą można zjeść tylko na wyspach Hvar, Korcula, Brac, to vitalac - danie z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito i upieczone na grillu. W Istrii przysmakiem są trufle dodawane m.in. do spaghetti.

Wielbiciele słodkości nie będą zawiedzeni Chorwacją. Najpopularniejszym deserem jest palacinka - naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi. Wspaniale smakuje też rozata - typowy dalmatyński deser przyrządzany z karmelu, jajek, mleka i gorzkiego likieru, podawany na zimno.

Czytaj więcej: Kuchnie świata

majorka, jedzenie, kuchnia majorka, jedzenie, kuchnia kiełbasa sobrassada/Fot. Shutterstock

Baleary

Kuchnia na Balearach uznawana jest za jedną z najlepszych odmian kuchni śródziemnomorskiej. Na całym archipelagu istnieją tysiące sposobów przyrządzania lokalnych potraw, a sztukę kulinarną dzieli się w zależności od regionu. Kuchnia na Balearach została  zdominowana przez smaki katalońskie. Będą zaskoczeni ci, którzy myślą, że na talerzach, przeważają tu ryby i skorupiaki. Tradycyjne potrawy składają się przede wszystkim z mięsa. Najsłynniejszym majorkańskim produktem lokalnym jest surowa suszona kiełbasa sobrassada, wykorzystywana w kuchni wyspy od początków XVII w. Kiełbasa wyrabiana jest ze zmielonego mięsa wieprzowego, przyprawionego solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i oregano. Tradycyjna potrawa to frit mallorquí - danie przygotowywane ze smażonych na oliwie ziemniaków, podrobów wieprzowych lub baranich, zielonych papryczek, cebuli i czosnku. Z Katalonii pochodzi smaczna paella, a jedną z jej balearskich odmian jest arros brat, czyli "brudny ryż": ryż z szafranem, kurczakiem, wieprzowiną i warzywami. Na Majorce zjemy też tumbet, danie ze smażonych na oliwie bakłażanów, czerwonej papryki, pomidorów i ziemniaków z czosnkiem i pietruszką. Choć jest to z założenia danie warzywne, można też dostać tumbet z mięsem. Mieszkańcy wyspy podają do dań mięsnych bulion, w którym pływają warzywa i cienko pokrojony ciemny chleb.

Majorka słynie ze znanych na całym świecie zup. Sopes mallorquines, czyli "zupy majorkańskie" znajdziemy w każdym restauracyjnym menu. Miejscowi kucharze serwują je pod dwoma postaciami, pierwszą z nich jest zupa, która jest bardziej płynna i gotowana jest na bazie ryby bądź bazie mięsnej, natomiast drugi rodzaj jest gęsty i składa się z warzyw, dużej ilości kapusty, a dodatkiem jest chleb moczony w specjalnym bulionie. Ogromną popularnością na Balearach cieszą się tapas, czyli przekąski, w których skład wchodzą kawałki ryby, mięsa lub warzyw.

Na Minorce przysmakiem jest caldereta de llagosta - gęsta zupa z homara gotowana w kociołku, która najlepiej smakuje w rybackim miasteczku Fornells. Wyspa słynie także z produkcji smacznego żółtego sera Mahón-Menorca. Na Ibizie i Formenterze można zjeść wyjątkową potrawę zwaną borrida de rajada. Jest to danie przyrządzane z płaszczki z dodatkiem ziemniaków, jajek, pietruszki, czosnku, smażonego chleba, prażonych migdałów, szafranu i oliwy z oliwek. Wizytówką Formentery jest przede wszystkim sałatka z suszonej ryby z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i cebuli znana jako amanida de Formentera.

Będąc na Balearach, warto skosztować miejscowych słodyczy, a zwłaszcza chluby balearskiej gastronomii, czyli ensaimadas - drożdżowych nadziewanych bułek w kształcie spirali, posypanych cukrem. Dobre są także gatos de almendras, ciastka migdałowe podawane z lodami o smaku migdałowym.

Czytaj więcej: Kuchnie świata

portugalia, jedzenie, ryby, skorupiaka portugalia, jedzenie, ryby, skorupiaka Fot. Shutterstock

Portugalia

Portugalska kuchnia łączy w sobie tradycje kulinarne krajów kolonialnych: Brazylii, Angoli, Mozambiku, Goa i Makao. Bardzo cenione są tu owoce morza oraz różne gatunki ryb. Narodową potrawą jest bacalhau - suszony i solony dorsz przyrządzany na ponad 300 sposobów. W restauracjach podawany jest dorsz gotowany w rondlu z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, ozdobiony jajkami na twardo i oliwkami. Popularne są także pieczone na grillu sardynki podawane w całości z głową i wnętrznościami. Ciekawym daniem, które warto spróbować jest amêijoas na cataplana, czyli skorupiaki wymieszane z krążkami kiełbasy i kostkami szynki w sosie pomidorowym, mocno doprawionym czosnkiem. Ta niezwykła kombinacja wieprzowiny i skorupiaków pochodzi najprawdopodobniej z czasów inkwizycji.

Na północy kraju tradycyjną potrawą jest folar, czyli ciasto drożdżowe wymieszane z kawałkami kurczaka, kiełbasy i dwoma rodzajami szynki. Typowo portugalską potrawą jest caldeirada - kompozycja kilkunastu rzadko spotykanych w kuchni gatunków ryb i małży. Inne ciekawe dania portugalskie to cataplana - gotowane owoce morza i kawałki szynki czy tripas - flaczki, w skład których wchodzą posiekane żołądki z fasolką i przyprawami. Portugalczycy słyną też z zamiłowania do zup. Najbardziej znana zupa to caldo verde ze świeżej kapusty.

Portugalskie dania są zawsze przyrządzane z odrobiną oliwy z oliwek, z dodatkiem ziół oraz wielu przypraw. Wyprawom Vasco da Gamy Portugalczycy zawdzięczają zamiłowanie do curry i cynamonu. Warto pamiętać, że portugalskie dania podawane są w dużych porcjach i często starczą dla 2 osób.

Portugalska kuchnia to także bogate w bakalie desery. Najlepsze to tarty z nadzieniem z owoców lub budyniu okraszone aromatycznym cynamonem, owocowe ciasteczka zwane queijadas i gąbczaste ciastka z nadzieniem kremowym. Ze wspaniałych słodyczy słynie przede wszystkim Lizbona. Grzechem byłoby nie spróbować tutejszych pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem. Do słodkich deserów podaje się wyśmienite portugalskie wina - maderę lub porto.

Czytaj więcej: Kuchnie świata

Komentarze (6)
Co trzeba zjeść na wakacjach? Egipt, Wyspy Kanaryjskie, Chorwacja, Baleary, Portugalia
Zaloguj się
  • Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    Paella pochodzi z Walencji, a nie z Katalonii.

  • Gość: Marek

    0

    No i nie wolno zapomnieć o chorwackich piwach ;)
    http://crolove.pl/poczuj-smak-chorwackiego-piwa-w-polsce/

  • Gość: radek

    0

    Makao to taka gra w karty
    kolonia nazywa się Makau :P

  • czarymarygary

    0

    Gofio podawane jest także do kogla-mogla jako posypka i smakuje doskonale. Zdecydowanie bardziej ciekawe jest gofio pszenne, jest bardziej delikatne. Kukurydziane ma wg. mnie zbyt intensywny smak.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX