Termos - tajna broń na kempingu. Najlepsze trzymają ciepło do 20 godzin i... można w nich ugotować obiad

KS
24.07.2017 08:00
Gotowanie w termosie na górskie wycieczki i nie tylko

Gotowanie w termosie na górskie wycieczki i nie tylko (fot. pexels.com)

Jeżeli nie słyszeliście o tej prostej obozowej metodzie przyrządzania posiłków, to musicie się z nią zapoznać. Gotowanie w termosie jest naprawdę proste i sprawdzi się w każdych warunkach.

Termos - nie tylko do herbaty! Jaki kupić?

Na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów termosów - klasyczne i obiadowe, czy kubków termicznych. Zazwyczaj wykonane są z metalu lub szkła, jednak termos turystyczny musi być lekki i wytrzymały, stąd dyskwalifikuje to termosy szklane. Kupując termos, zwróć też uwagę na to, czy jest odpowiednio szczelny, w tym celu przyjrzyj się dobrze zamknięciom i otworom. Warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, które ułatwią korzystanie z niego, np. automatyczny korek, powierzchnia antypoślizgowa czy dodatkowy kubek. Najbardziej praktyczne są termosy o pojemności minimum 0,7 litra, jednak do gotowania przydadzą się większe modele. Zwykle termos traci temperaturę po ok. 7 godzinach, jednak najlepsze modele trzymają nawet do 20 godzin! 

Termos - nie tylko do herbaty! Jaki kupić?
kolaż redakcja /materiały partnerów

Jak przyrządzić jedzenie w termosie?

Przygotowanie jedzenia w termosie jest niezwykle proste. W wybrany termos (najlepiej obiadowy, ale zwykły też się nada) wystarczy wsypać ziarna czy płatki, zalać wrzątkiem i odstawić, najlepiej na całą noc. Takim sposobem łatwo przygotujemy ciepłe i pożywne śniadanie. Jeżeli zależy nam na ciepłym obiedzie, możemy danie zalać z samego rana i odczekać zazwyczaj od kilkunastu minut do 4-6 godzin, w zależności od tego, co chcemy ugotować. Oczywiście nie ugotujemy tak każdej potrawy, ale ta metoda świetnie sprawdza się w przygotowywaniu kasz, ryżu, strączków czy płatków. 

Jak przyrządzić jedzenie w termosie?
kolaż redakcja /materiały partnerów /fot. The Organised Housewife

Dlaczego warto wypróbować tę metodę?

Przede wszystkim to bardzo ekonomiczny sposób gotowania. Przede wszystkim oszczędzamy paliwo, ponieważ potrzebujemy go tylko tyle, by zagotować wrzątek. Dodatkowo nie tracimy czasu na długie gotowanie czy pilnowanie posiłku. Warto też zauważyć, że tą metodą można przygotować pełnowartościowe posiłki, ponieważ do kasz, ryżów czy płatków możemy dodać także warzywa, owoce czy orzechy. Możemy to zrobić już na etapie przygotowywania w termosie lub później, kiedy zależy nam na świeżym dodatku. 

Dlaczego warto wypróbować tę metodę?
kolaż redakcja /materiały partnerów /fot. Chocolate Covered Katie

Poniżej znajdziecie więcej akcesoriów przydatnych na biwak:

Więcej o: