υtwa, kuchnia 這tewska. Prosto i smacznie

Kuchnia υtyszy, jest tak jak υtwa kosmopolityczna, 陰cz帷a wp造wy niemieckie, rosyjskie i litewskie, ale jednocze郾ie ma這 wyrafinowana - wyr騜nia si wyj徠kow prostota i oszcz璠no軼i w doborze sk豉dnik闚.
Prosta, niezwykle po篡wna (aby nie powiedzie tucz帷a) kuchnia υtwy wykszta販i豉 si jako wypadkowa dw鏂h tradycji - miejscowej kuchni ch這pskiej oraz kuchni niemieckiej. Rozw鎩 kuchni na υtwie datuje si dopiero na dwa ostatnie stulecia, wcze郾iej funkcjonowa豉 tylko w bardzo prymitywnych formach, odzwierciedlaj帷ych na wp馧 niewolniczy status spo貫czny miejscowego ch這pstwa. Jak napisa pewien Brandenburczyk: "υtysze pija wod, a chleb ich jest pieczony z plew".

υtwa kuchnia 這tewska. Skromnie i skrz皻nie

Najstarsze przepisy to niemal wy陰cznie skromne dania rybne (m.in. kilki - 鈍ie瞠 szproty macerowane w solance), bo warzywa, podobnie jak mi瘰o zwierz徠 hodowlanych, by造 trudno dost瘼ne. Ich niedostatek starano si r闚nowa篡 produktami las闚 i 陰k: mi瘰em upolowanej zwierzyny, ale te grzybami, miodem z le郾ych barci, szczawiem rosn帷ym w rowach. Potrawy mia造 by proste i syc帷e. 字odkiem zaradczym na s豉be zaopatrzenie i bied, kt鏎a cz瘰to zagl康a豉 do 這tewskich dom闚, by這 wykorzystanie nawet pozosta造ch po jedzeniu resztek, czy to poprzez w璠zenie okrawk闚 mi瘰a w dymie ja這wcowym, czy to w postaci sa豉tek i zapiekanek.

υtwa kuchnia 這tewska. Go軼ie z zagranicy ze zdumieniem notowali, ze kompot przyrz康za si z obierzyn jab貫k. Na szcz窷cie sytuacja uleg豉 z czasem poprawie. Poza dominuj帷ym wp造wem niemieckim kuchnia 這tewska przypomina nieco litewsk (chleb z kminkiem, nadziewane wypieki), ale o wiele cz窷ciej od niej stosuje g瘰te sosy, przyrz康zane na 鄉ietanie i ma郵e. Na obrze瘸ch kuchnia υtwy wykazuje zwi您ki z tradycjami esto雟kimi i bia這ruskimi. W ostatnich dziesi璚ioleciach bardzo rozpowszechni造 si pochodz帷e z Rosji pierogi. Jest ich kilkadziesi徠 rodzaj闚; stanowi istotn pozycj we wsp馧czesnej kuchni 這tewskiej.

υtwa kuchnia 這tewska. Popularne marynaty

Najcz窷ciej spotykane sk豉dniki da kuchni 這tewskiej to mi瘰o wieprzowe (kotlety, golonki, kie豚asy), na r騜ne sposoby podawane ziemniaki, kapusta, groch, a tak瞠 sur闚ki - z pomidor闚, og鏎k闚 i kapusty. Uderza obfito嗆 ryb (szprot, karp, dorsz, makrela, 這so, 郵ed, pstr庵, min鏬, oko, szczupak), serwowanych bardzo ro積ie - w zupach, w mleku, w璠zone, suszone, solone, nadziewane. Nierzadko na st馧 trafiaj sa豉tki przyrz康zane z marynat w occie - grzyb闚, pomidor闚, marchwi i kapusty. Du篡m wzi璚iem ciesz si tak瞠 kiszonki, w o wiele szerszym wyborze ni w Polsce - m.in. kiszone pomidory, kiszona cebula, kiszona marchew, a nawet kiszona czeremcha!

υtwa kuchnia 這tewska. Chleb, zupy i zupa z chleba

Zup na υtwie nie jada si zbyt wiele, a je郵i si je gotuje, to przypominaj bardzo g瘰te kremy. Jedyna zupa, kt鏎a cieszy si du膨 popularno軼i, jest zupa z chleba i 鄉ietany (maizes zupa). Je郵i b璠zie okazja, trzeba te pr鏏owa zup rybnych, m.in. niespotykanego gdzie indziej barszczu z solonych 郵edzi. W ζtgalii cz瘰to trafiaj na st馧 bubert (kasza manna z jajkiem, orzechami i sosem 簑rawinowym) oraz kidas (flaki). Do wszystkich posi趾闚 podaje si s這dkawy ciemny chleb 篡tni na zakwasie, aromatyzowany kminkiem (rupjmaize). Wypieka si tak瞠 wiele innych wartych uwagi rodzaj闚 pieczywa, m.in. rogale z orzechami, bu趾i makowe, cebulowe i z serem. Sery s zreszt bardzo popularne i niezwykle smakowite; ich ciekawa odmiana s sery przyprawione zio豉mi na ostro. T逝ste posi趾i popija si cz瘰to u豉twiaj帷ym trawienie alkoholem, zw豉szcza piwem, nawi您uj帷ym do tradycji niemieckich, odzyskuj帷ym znakomita, przedwojenna jako嗆. Kr鏊uje piwo Aldaris, ale warto spr鏏owa innych marek, jak Uzavas, Piebalgas czy Tervetes. Piwa sprzedawane sa nie tylko w butelkach 0,3 i 0,5 l, ale tak瞠 litrowych, a nawet 1,5-litrowych (plastikowych). Specyficznym napitkiem jest balzams, bardzo mocny (45%) gorzki alkohol, o osobliwej ciemnobr您owej barwie, przyrz康zany z mieszanki dwudziestu kilku sk豉dnik闚, m.in. kwiatu lipy, p帷zk闚 brzozy, malin, bor闚ek i korzenia imbiru, sprzedawany w charakterystycznych ceramicznych butelkach. Nawet Rosjanie wyra瘸j si o nim z wyra幡ym respektem - balzamczik. Z napoj闚 bezalkoholowych warto wymieni popularny kwas chlebowy, sprzedawany w wielkich dwulitrowych butelkach; jego najcz瘰tsza odmiana jest rigas kvass.

Wi璚ej na ten temat przeczytasz w przewodniku Miasta Marze Ryga. Do kupienia w Kulturalnym Sklepie.



Komentarze (6)
υtwa, kuchnia 這tewska. Prosto i smacznie
Zaloguj si
  • szary212

    Oceniono 10 razy 8

    jedno s這wo: carbonada - genialny schabowy z pierzynk ze stopionego 鄴速ego sera, 鄉ietany i szczypioru - wspania貫 danie, zajadali鄉y si nim; do tego marchewka starta, doprawiana czosnkiem; do dzi nie potrafi jej przygotowa tak, jak oni;)jak mawia moja przyjaci馧ka - po prostu mniameks!

  • baatszeba

    Oceniono 11 razy 5

    Co za niesmaczny artyku, przedstawiaj帷y υtyszy jako prymityw闚 i przy tym powo逝j帷y si na opini wypowiedzian przez jednego z ich kolonizator闚

  • ciotka_ltd

    Oceniono 5 razy 5

    @szary212

    Ta twoja marchewka to moze byc ruska 'mimoza' - czosnek jest tam czesto marynowany, stad inny smak.

  • Krzysztof Matys

    Oceniono 3 razy 3

    Artyku s豉bo zach璚a do odwiedzenie υtwy. A szkoda! Warto tam pojecha! I je嗆 naprawd jest co! Z trunk闚 polecam wytwarzany od 1752 r. "Balzams". Sekretna receptura zawiera podobno a 24 zio豉. Wi璚ej: krzysztofmatys.blog.onet.pl/2011/05/06/ryga/

  • grunberger

    Oceniono 3 razy 3

    Tu wcale nie chodzi o bied, a o zdrowy tryb 篡cia. Obecnie "surojedzenie" jest popularne nawet w Hameryce, a to nasza ba速o-s這wia雟ka spu軼izna i tradycja.

    "Rozw鎩 kuchni na υtwie datuje si dopiero na dwa ostatnie stulecia, wcze郾iej funkcjonowa豉 tylko w bardzo prymitywnych formach, odzwierciedlaj帷ych na wp馧 niewolniczy status spo貫czny miejscowego ch這pstwa. Jak napisa pewien Brandenburczyk: "υtysze pija wod, a chleb ich jest pieczony z plew".

  • anonimusvarsovia

    0

    Jad豉m w Dyneburgu ros馧 ze 鄉ietan . Nie polecam i nie radz zamawia . By這 OBRZYDLIWE!

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX