Umbria. Kuchnia Umbrii

Kuchnia Umbrii, jedynego regionu, który nie ma dostępu do morza, bazuje na wyjątkowo prostych produktach wiejskich, głównie makaronach i mięsie.
Umbria kuchnia

Warto pamiętać, że wielu przysmaków dostarczają także umbryjskie lasy, kryształowo czyste strumienie i żyzne gleby. Kuchnia tego regionu, jedynego, który nie ma dostępu do morza, bazuje na wyjątkowo prostych produktach wiejskich, głównie makaronach i mięsie. Prostych nie znaczy tanich - Umbria słynie bowiem z trufli. Najlepsze tartufo nero (czarna trufla) osiąga zawrotne ceny - w sprzedaży detalicznej za kilogram płaci się nawet 1000 euro. Ich zbiór jest regulowany wieloma przepisami, a zbieracze muszą zdobyć specjalne pozwolenia. Atrakcję turystyczną mogą stanowić targi tych szlachetnych grzybów, zwanych również "kamieniami ziemi". Czarna trufla - Tuber melanosporum, zbierana jest od listopada do marca, a Tuber aestivum zbiera się latem. Trufle podaje się z makaronem, mięsem i rybami. W sezonie każde spaghetti bądź risotto może być podawane ze startymi czarnymi lub białymi truflami. Zwiedzając Umbrię, należy skosztować wyjątkowego spaghetti alla norcina - z pikantnym sosem z anchois, oliwy i tartych czarnych trufli. Tradycyjną i polecaną potrawą jest również dzik z truflami (cinghiale al tartufo). Smakoszy mięs powinna skusić słynna porchetta - prosię z rożna nadziewane szałwią i rozmarynem, jagnięcina, dziczyzna, a także ptactwo, często wykorzystywane w pasztetach. Miastem słynącym z wyrobów wędliniarskich jest Norcia, czyli Nursja. Rzeźnicy tego miasta (norcini) uchodzą za najbieglejszych w swoim fachu. Mięso świni nabiera tutaj szczególnego aromatu i smaku, ponieważ zwierzęta karmione są paszą złożoną z żołędzi, jęczmienia i kukurydzy. Marynowane mięsa z Nursji, jak na przykład dojrzewająca przez rok szynka oraz przyprawiony czosnkiem wieprzowy karczek (lonza) cieszą się dużą popularnością. W rzekach łowi się przede wszystkim pstrągi i langusty, a w jeziorach węgorze, szczupaki, liny i kiełbie. Duża ilość rybnych dań sprawiła, że mieszkańcy Umbrii, pomimo braku dostępu do morza noszą przydomek mangialische, czyli "jedzący ości". Produkowana tutaj w tradycyjny sposób oliwa rywalizuje z toskańską. Najlepszy smak ma podobno oliwa tłoczona w rejonie Trevi i Spoleto, o charakterystycznym łagodnym aromacie. Niewątpliwie jedno z ważniejszych miejsc w tutejszym jadłospisie zajmuje soczewica - ważny surowiec do przyrządzania zup oraz dodatek do pasztetów i mięs (najlepsza pochodzi z okolic Piano de Castellucio). Nie sposób nie spróbować wonnych górskich serów.

Umbria wino

Winnice Torgiano i Montefalco dostarczają wielu cennych gatunków win. Najczęściej uprawiane szczepy winne to Trebbiano, Sangiovese, Grechetto i Montepulciano. Zgodnie z zapiskami benedyktyńskich mnichów tradycje winiarskie Umbrii sięgają średniowiecza. W okolicach Spoleto, około 30 km na południowy wschód od Perugii, znajduje się Montefalco, region znany ze znakomitych czerwonych trunków. Znaną marką jest także białe wino Orvietto.