Kuchnia Hiszpanii. Hiszpańskie wina

Hiszpania eksportuje wina od czasów rzymskich, mimo to podróżnicy mogą poczynić na miejscu wiele przyjemnych odkryć.
Przez ostatnich 30 lat krajowe winnice i bodegi (winiarnie, piwnice i składy) przeszły prawdziwą rewolucję: inwestycje w nowoczesne tłocznie, sadzenie nowych eksperymentalnych odmian, powiększanie terenów winnic

i, przede wszystkim, zmianę podejścia - zamiast ilości zaczyna się liczyć jakość. Wszystko to oznacza, że bary i bodegi zapełniają się dobrymi jakościowo i stosunkowo tanimi alkoholami.

Wybór trunku zależy od miejsca, w którym się przebywa. Za sprawą znanych riojas zazwyczaj myśli się o Hiszpanii jako o kraju win czerwonych, ale najstarszych odmian winorośli, uprawianych na spalonym słońcem południu prawdopodobnie już w czasach Fenicjan, używano do wyrobu gatunków typu jerez czy montilla. Te wyjątkowe, alkoholizowane wina, dojrzewające w skomplikowanych systemach beczek, zachwycają smakami od przepysznie wytrawnych, orzechowych,

chłodzonych fino, pitych chętnie w całej Andaluzji, po ciemne, słodkie jak syrop px-y (pedro ximénez), podawane do deserów. Bodegi w Jerez często nazywa się "winnymi katedrami", a niektóre z nich można zwiedzać.

Wschodnia Hiszpania - Katalonia, Walencja i Murcja - szybko zdobywa sławę z powodu bogatych, balsamicznych win czerwonych. Tutaj pierwsze winorośle sadzili kartuzjańscy mnisi w Priorato wśród malowniczych ciemnych wzgórz łupkowych w pobliżu Tarragony. Dzisiaj z tamtejszych winnic na stromych zboczach pochodzą najmocniejsze i najdroższe europejskie trunki tego typu. Słabo znane tereny uprawne dostarczające wspaniałych czerwonych gatunków to Jumilla (Murcja) oraz, położone w głębi lądu, Somontano w Aragonii i Toro w regionie Kastylia-León. Te obszary denominación de origen (DO) - odpowiednik francuskiego appellation contrelée - pojawiają się w kartach dobrych restauracji obok lepiej znanych nazw, jak Rioja, Valdepenas, Penedés czy Ribera del Duero.

Nowoczesne, orzeźwiające wina owocowe, produkowane jako dodatek do wybornych ryb i owoców morza, to kolejne odkrycie, którego można dokonać na miejscu. Na ogół wytwarza się je z jednej odmiany winogron - albarino w Galicii i verdejo w Ruedzie (Kastylia-León) - i pije, kiedy są młode. Mniej znane, ale wysoko cenione są białe wina z odmiany godello, produkowane w Valdeorras (również w Galicii) i txacoli z Kraju Basków. Popyt sprawia, że zaopatrzenie jest coraz lepsze, ale tylko niektóre białe gatunki są eksportowane, dlatego warto ich poszukać.

Na koniec jest jeszcze cava , kiedyś określana mianem hiszpańskiego szampana. Nazwa pochodzi od podziemnych bodeg w Katalonii, gdzie w XIX w. zaczęto jej produkcję. Wytwarzana takimi samymi metodami jak francuski szampan, ma wyjątkową wartość z dwóch powodów: kosztowne ręczne odwracanie butelek całkowicie zmechanizowano, a łagodniejszy klimat zmniejsza ryzyko utraty zbiorów. Niestety, najlepsze cavy , pochodzące z małych wytwórni, są dzisiaj bardzo poszukiwane, więc droższe. Krajowcy często sięgają również po cavy półsłodkie, ponieważ podają wina musujące do deserów.

Gdzie jest miejsce, w którym można skosztować tych wszystkich napojów? W zasadzie nie ma w Hiszpanii wielu wyspecjalizowanych barów winnych. Poza regionalnymi specjalnościami - w Barcelonie działają xampanyeries , a galisyjskie gospody podają ostatnio krajowe trunki w małych porcelanowych kubkach (tazas ) - najlepszy wybór oferują restauracje.

Nawet te skromne mają bogate karty win. A jeżeli ktoś bardziej ceni ilość niż jakość, to doskonałą zabawą są fiesty z okazji zbiorów w każdym regionie; zdarza się nawet - w Jumilli - że wino płynie z fontanny. Warto jednak pamiętać, że chociaż Hiszpanie doceniają dobry humor na lekkim rauszu, to nie pozwalają sobie na upijanie się ani nie podziwiają takiego zachowania.

***

Czytaj więcej o Hiszpanii w przewodniku "Hiszpania" Wydawnictwa Berlitz.

Komentarze (1)
Kuchnia Hiszpanii. Hiszpańskie wina
Zaloguj się
  • sogoisland

    0

    Dla miłośników win, którzy zaczynają swoja przygodę z tym zacnym trunkiem polecam kurs wiedzy o winie i kolejny krok naukę łączenia win z potrawami

    traveleros.pl/index.php/rozkosze-podniebienia/45-kuchnia-i-wino-dobor-win-do-potraw-degustacja-wina-wino-jako-hobby.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX