Dominikana kuchnia

Kuchnia Dominikany może pochwalić się bogactwem smaków. Tworzą ją różne tradycje kulinarne - m.in. indiańska, hiszpańska i afrykańska. Dowiedz się, czego warto spróbować w trakcie wizyty na Dominikanie.

Dominikana kuchnia - skąd ta mieszanka tradycji kulinarnych?

Skąd taka różnorodność? Historia wyjaśnia wielość tradycji kulinarnych w kuchni Dominikany. Od XV wieku Dominikana była to kolonią hiszpańską, co przyczyniło się do bardzo wyrazistych wpływów z tego kraju. Elementy kuchni afrykańskiej zostały z kolei wprowadzone przez niewolników pracujących dla kolonizatorów. Do tego dochodzą także receptury pochodzące od pierwotnych mieszkańców wyspy, czyli Indian Taino.

Dominikana kuchnia - owoce tropikalne

Tropikalne owoce takie jak ananas, banan, papaja, mango, czy pomarańcze cieszą się na wyspie bardzo dużą popularnością. Gdyby przyjrzeć się dokładnie mieszkańcom wyspy i zadomowionym turystom, można odnieść wrażenie, że są one tam jadane przez cały czas! Z tej przyczyny stałym elementem krajobrazu dominikańskich miejscowości są stragany z owocami.

Owoce jada się nie tylko solo. Są one częstym składnikiem drinków i napojów orzeźwiających, które w tym klimacie są czymś bardzo pożądanym. Najpopularniejszy to chyba "Frio frio", czyli pokruszony lód z dodatkiem syropu owocowego.

Ciekawość mogą wzbudzić w nas owoce, który na pierwszy rzut oka bardzo przypominają banany. To rozpowszechnione w tamtych rejonach świata plantany. Podobieństwo to wynika z faktu, że oba owoce pochodzą z tej samej rodziny. Plantany są jednak nieco większe, a ich skórka ma zieloną, bardzo intensywną barwę. Nie jada się ich w wersji surowej - przed spożyciem najlepiej jest je ugotować lub usmażyć. Z plantanów przygotowuje się znakomite puree o nazwie Mangu.

Dominikana kuchnia - "Pastelitos" i "La bandera Dominikana"

Na dominikanie często jada się "Pastelitos", które przypominają wizualnie i smakowo polskie pierogi. Dania powinny spróbować osoby, którym nie do końca odpowiada nasza rodzima wersja. To może okazać się doskonała alternatywa!

W trakcie przygotowania "Pastelitos" do ciasta pierogowego dodaje się proszek do pieczenia. Farsz przyrządza się z wołowiny lub wieprzowiny. Dodatkami są oliwki, kapary, rodzynki i pietruszka. Na koniec "Pastelitos" smaży się na złoty kolor.

Jakiej potrawy powinien spróbować każdy turysta przebywający na Dominikanie? To z całą pewnością popularna "Flaga dominikańska", czyli "La bandera Dominikana". Podstawowe składniki dania to ryż, fasola i mięso. Dodaje się do nich także awokado, plantaty, jukę i sałatę. Potrawa ta jest wręcz symbolem kuchni dominikańskiej. Nazwa wywodzi się z podobieństwa wizualnego do flagi państwa.

Komentarze (1)
Dominikana kuchnia
Zaloguj się
  • kzet69

    0

    "Gdyby przyjrzeć się dokładnie mieszkańcom wyspy i zadomowionym turystom, można odnieść wrażenie, że są one tam jadane przez cały czas! "
    Właśnie wróciłem z Dominikany i nie mogę czytać takich idiotyzmów, mieszkańcy Dominikany jadają głównie ryż z fasolą, owoc tropikalny, jajko czy kawałek kurczaka to luksus od święte... ci ludzie żyją za mniej niż 200 USD miesięcznie tępa dzido...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX