Neapol kuchnia

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza pochodzi z Włoch. Jednak miasto narodzin tej potrawy nie jest już tak powszechnie znane. A to popularny wśród turystów na całym świecie Neapol! W trakcie podróży do tego miasta nie możemy więc zapomnieć o zjedzeniu oryginalnej pizzy. Zdaniem Neapolitańczyków właśnie tam smakuje ona najlepiej.

Neapol kuchnia - ojczyzna pizzy

Pizza to obecnie jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Wraz ze spaghetti i risotto tworzy trio najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Mało jednak kto zna genezę powstania tej potrawy.

 

Pierwsza pizza powstała w 1889 roku w Neapolu. Kilka rodzajów nowatorskiej wówczas potrawy zostało przygotowane na przyjazd do miasta królowej Małgorzaty Sabaudzkiej wraz z mężem. Jeden z placków był przyrządzony w specjalny sposób - zgodnie z barwami narodowymi Włochów. To właśnie on posmakował gościom najbardziej. Pizza ta przyrządzona została z pomidorów, bazylii i sera mozarella. Na cześć królowej Małgorzaty otrzymała nazwę margherita.

 

 

Być w Neapolu i nie zjeść tamtejszej pizzy to duży błąd. Zdaniem wielu to tam danie smakuje najlepiej. Pizza jest kulinarną dumą miasta, a w lokalnych punktach gastronomicznych przyrządza się ją zgodnie ze starymi przepisami z XIX wieku.

 

Neapol kuchnia - co oprócz pizzy?

Jednak w trakcie wyprawy do Neapolu nie należy ograniczać się tylko do jednego dania. Kulinarna tradycja tego miasta jest znacznie bogatsza. Na co więc warto się skusić?

 

Spaghetti napoli to jedna z najpopularniejszych odmian tej potrawy. Sos neapolitański słynie ze swojej prostoty - jest sporządzany na bazie trzech podstawowych składników: czosnku, cebuli i pomidorów. W przeciwieństwie do wielu innych sosów do spaghetti nie zawiera mięsa. Jego zaletą jest szybki czas przygotowania; całe danie może powstać już w kilkanaście minut. Zgodnie z włoskim zwyczajem najlepiej podawać jest je wraz z makaronem ugotowanym al dente.

 

Desery i ciasta to popularne elementy kuchni neapolitańskiej. Miasto może pochwalić się na przykład posiadaniem własnych ciastek, czyli sfoglaitelle. Są bardzo kruche, mają pyszne nadzienie z sera risotta i semoliny. Neapolitańczycy jadają je zazwyczaj na śniadanie.

 

Kolejnym symbolem kulinarnym Neapolu jest baba napoletano, która powstała na bazie naszej baby drożdżowej. Skąd ten polski akcent na południu Włoch? Receptura dotarła do miasta dzięki kucharzom, którzy pracowali na dworze pochodzącego z polski władcy Lotaryngii Stanisława Leszczyńskiego. Swoim kształtem baba napoletano może przypominać czapę kucharską. Potrawa nasączana jest zazwyczaj ponczem lub likierem cytrynowym. W środku wypełnia się ją kremem. Na koniec polewana jest sosem owocowym.