Holandia kuchnia

21.02.2016 16:14
cofee shop, amsterdam, holandia

cofee shop, amsterdam, holandia (Fot. Shutterstock)

Kuchnia holenderska nie cieszy się dużą popularnością na świecie. Przeciętny obcokrajowiec miałby zapewne problem z wymieniem chociażby jednej potrawy wywodzącej się z tego kraju. Jednak wybierając się do Holandii trudno nie zainteresować się jej zwyczajami kulinarnymi. Dowiedz się więcej na temat kuchni holenderskiej i poznaj jej najpopularniejsze potrawy.

Holandia kuchnia: proste i pożywne posiłki

Na co powinniśmy być nastawieni pod względami kulinarnymi w Holandii? Kuchnia holenderska to przede wszystkim nieskomplikowane, sycące potrawy, wywodzące się głównie z tradycji rybackiej i chłopskiej. Co ciekawe, mimo że Holandia nie jest odległym krajem, dla Polaków zwyczaje kulinarne tego kraju to nadal egzotyka.

Głównym elementem posiłków w Holandii są ziemniaki. Koniecznym składnikiem są także warzywa.

 

Holandia kuchnia: jakich dań musimy spróbować?

Aby dobrze poznać klimat kuchni holenderskiej, najlepiej spróbować kilku jej najpopularniejszych dań. Na co więc warto się zdecydować w trakcie wycieczki do tego kraju?

Z połączenia dwóch najważniejszych komponentów dań kuchni holenderskiej powstają stamppoty, czyli ziemniaki utłuczone z różnymi warzywami. To bardzo pożywne danie, po którym długo nie będziemy sięgać po następne przekąski.

Do ziemniaków w kuchni holenderskiej bardzo często dodaje się sos jus. Przyrządza się go ze stopionego tłuszczu, na którym wcześniej pieczono mięso. Charakterystyczny smak sosu sprawia, że zwykłe ziemniaki stają się bardzo apetycznym daniem.

Opinią bardzo sycącej potrawy cieszy się holenderska grochówka, czyli erwtensoep. Powstaje z dużej ilości składników, dzięki czemu jest bardzo gęsta. Jadana przede wszystkim w okresie zimowym.

 

Holandia kuchnia: słynne holenderskie sery

Dumą Holandii są z całą pewnością słynne holenderskie sery, które są produkowane w tym kraju od ponad pięciuset lat. Obecnie eksportuje się je do blisko 140 krajów.

 

Jakie są najważniejsze odmiany serów holenderskich i co je wyróżnia?

- Amsterdam kaas: ser z krowiego mleka, ma łagodny, lekko orzechowy smak.

- Edam: opakowuje się go zawsze w charakterystyczną woskową, czerwoną otoczkę. Ma niską zawartość tłuszczu i długo nie się nie starzeje.

- Leerdammer: cechuje go kremowo-biała struktura i słodkawo-orzechowy smak

- Gouda: cieszący się największą popularnością ser holenderski. Wytwarzany z krowiego mleka, dojrzewa przez minimum 6 tygodni.

- Mazdamer : jest wilgotny i sprężysty. Rozpoznamy go po dużych dziurach.

 

Ciekawostka: w mieście Gouda, z którego wywodzi się ser o tej samej nazwie, w każdy letni czwartek odbywa się wielki targ serowy. To prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli tej potrawy! Dzięki serom to niewielkie holenderskie miasto zyskało dużą popularność. Rocznie odwiedza je pół miliona turystów.

 

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

  • Hotele
  • Hotele Zurych
  • Hotele Bazylea
  • Szukaj hotelu

  • Szukaj hotelu w Zurychu

  • Szukaj hotelu w Bazylei