Egzotyczna kuchnia armeńska. Jak ją ugryźć? [MAŁY PRZEGLĄD POTRAW]

Kuchnia Turcji, Rosji czy Gruzji - która waszym zdaniem jest pyszniejsza? Jeżeli odpowiedź sprawia wam kłopot, na jednym talerzu możecie poczuć aromat wszystkich trzech. Armenia łączy smaki świata.
Na przystawkę: Jaka jest kuchnia Armenii?

Ormiańska kuchnia jest bardzo urozmaicona, począwszy od mięs, poprzez pieczywa, skończywszy na słodkich, nabrzmiałych słońcem owocach oraz warzywach, podawanych osobno lub w sałatkach. W dzisiejszej postaci stanowi wynik ewolucji, która trwa od kilku tysięcy lat. Według niektórych teorii w historycznej Armenii, nad jeziorem Wan, człowiek po raz pierwszy zaczął uprawiać pszenicę. W tutejszych potrawach są dostrzegalne wpływy narodów, które w przeszłości najeżdżały Armenię. Kuchnia zachodniej części kraju przypomina nieco turecką i arabską, a wschodniej - rosyjską i gruzińską.

Armenia. Potrawy kuchni armeńskiej

Chorawac to danie mięsne z grilla, stanowiące podstawę posiłku na terenie całego kraju. Przyrządza się je z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny lub baraniny z cebulą, przyprawami i często pomidorami.

Lawasz to ormiański chleb w formie placków z mąki pszennej, wypiekany w specjalnych piecach (rozwałkowane kawałki ciasta są przyklejane do ścian pieca). Potrawa ta stanowi jedną z lokalnych świętości.

Warzywa nadziewane mięsem lub mięso zawijane w liście winogron na kształt gołąbków to dolma.

Z zup popularny jest barszcz.

Tradycyjne danie to także chasz, czyli gęsty gulasz mięsny, przyrządzany głównie zimą na terenach wiejskich.

Bardzo smaczne są armeńskie produkty mleczne, w tym pełne cennych mikroelementów jogurty (macun), które najlepiej smakują schłodzone i podane w upalny dzień. Równie orzeźwiająca jest okroszka, czyli kefir z ogórkiem i koperkiem.

Mieszkańcy Armenii są dumni ze swoich owoców, szczególnie moreli, która jest uznawana za owoc narodowy. Potwierdza to jej łacińska nazwa: Armeniaca vulgaris. Barwa moreli pojawia się także na fladze kraju. Równie smaczne są tutejsze winogrona, gruszki oraz granaty.

Mieszkańcy Armenii uwielbiają spędzać czas przy kawie, najlepiej siedząc przy kawiarnianych stolikach rozstawionych przed lokalami.

Królem tutejszych trunków jest koniak, ale popularne są też różne rodzaje wódek, m.in. morelowa (cirani oghi). Najbardziej znane piwa to Kilikia, Gumri i Kotayk.

Armenia: Słowniczek kulinarny

chaszlama - baranina w piwie lub winie

chorawac - mięso z grilla

choz - wieprzowina

ciran - morela

dolma - gołąbki z ryżem i mięsem w liściach winogron

gow - wołowina

hac - chleb

haw - kurczak

iszchan - pstrąg z jeziora Sewan

kartofel - ziemniak

kebab - kebab

kiufta - kulki mięsne z cebulą i jajkiem

lawasz - chleb ormiański

macun - jogurt

pomidor - pomidor

szaker - cukier



Komentarze (1)
Egzotyczna kuchnia armeńska. Jak ją ugryźć? [MAŁY PRZEGLĄD POTRAW]
Zaloguj się
  • Krzysztof Matys

    0

    Ormiańskie potrawy warto zapić rewelacyjnymi, miejscowymi trunkami. Oczywiście koniak Ararat. Ale też rewelacyjna "tutowka" - mocna wódka z owoców morwy! Lubię też bimber z brzoskwiń. A jak wino, to z granatów, wszak granat to symbol Armenii. Więcej o tym pięknym kraju, jego trunkach i kuchni tu: armenia.blog.pl/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX