Gruzja. Kuchnia Gruzji

Gruzini są bardzo dumni ze swojej niepowtarzalnej i zróżnicowanej kuchni. Bogatemu wyborowi potraw sprzyja duża dostępność produktów wynikająca z łagodnego klimatu.
Tutejsze owoce i warzywa soczystością oraz smakiem bardzo się różnią od tych z chłodniejszych krajów. Na licznych terenach górskich wypasa się owce, a górale słyną z produkcji wyśmienitych serów. Bogata szata roślinna zwiększa również rozmaitość przypraw. Coś dla siebie znajdą tu zarówno osoby mięsożerne, jak i wegetarianie. Warto wiedzieć, że wiele potraw przyrządzanych jest na ostro. Warto pamiętać, że dla przeciętnego Gruzina spożywanie posiłku to nie zwykłe jedzenie, ale także okazja do spotkań towarzyskich.

Gruzja. Gruzińskie dania

Królem gruzińskiej kuchni jest chaczapuri - cienki placek nadziewany serem, zwykle w kształcie dużej płaskiej bułki. Podaje się go w rozmaitych wariacjach, w zależności od regionu (np. w Adżarii z jajkiem). Jego nazwę można przetłumaczyć jako "chleb z serem".

Równie popularne są chinkali, czyli pierogi o charakterystycznym kształcie, z pogrubieniem na szczycie, którego zwykle się nie jada. Faszeruje się je sosem-rosołem oraz wieprzowym lub wołowym mięsem (są też wersje wegetariańskie). Chinkali można zamówić zarówno w restauracji wysokiej klasy, jak i w zwykłej jadłodajni. Są duże i na tyle sycące, że wystarczy kilka, żeby się najeść. Podobną popularnością cieszy się lobio, czyli dobrze przyprawione danie z przetartej fasoli.

Co ciekawe, na gruzińskich stołach mało jest zup. Wyjątek stanowi charczo, czyli gęsta zupa wypełniona mięsem, której nazwę łatwo zapamiętać: jest tak ostra, że się po niej "charczy". Przed głównym posiłkiem często podawane są różne sałatki warzywne oraz przekąski. Dobry przykład to sacwi, czyli kurczak w sosie orzechowym, serwowany na zimno, popularny w środkowej części kraju.

Gruzini jedzą też kebaby i szaszłyki z licznymi przyprawami (mcwadi), a także kaszi, czyli gulasz z flaków, często podawany na śniadanie.

Na deser je się owoce (świeże lub suszone), w tym prawie w Polsce nieznane karalioki (szarony), wyglądające jak żółte pomidory. Nietypową przekąską jest czurczchela, czyli orzechy laskowe w masie z soku winogronowego z dodatkiem mąki.

Gruzja to światowa ojczyzna wina (po gruzińsku gwino). Produkuje się je przede wszystkim w Kachetii na wschodzie kraju. Uprawa winorośli ma tu bardzo długą tradycję, sięgającą 9 tys. lat wstecz. Wytwarza się tu zarówno wina białe, jak i czerwone - każde w kilkunastu odmianach. Słyną z doskonałej jakości i umiarkowanej ceny (nie dotyczy to jednak najtańszych produktów "winopodobnych").

Gruzja. Gruzińska uczta: Supra

Bardzo ważnym elementem życia Gruzina jest biesiada w gronie przyjaciół, czyli tzw. supra (słowem tym określa się ucztę, choć w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono obrus). Ma ona wielusetletnią tradycję oraz uszczegółowiony rytuał. Zwykle na stole najpierw pojawiają się przystawki, po nich kilka ciepłych dań głównych, a na końcu słodkie desery. W dobrym tonie jest spróbowanie wszystkiego, choćby w małych ilościach.

Supra to przede wszystkim spotkanie towarzyskie i okazja do rozmów na rozmaite tematy, od rodziny po sztukę, sport czy sprawy ogólnopaństwowe (w te lepiej zbyt aktywnie się nie włączać). Najważniejszym elementem biesiad są słynne gruzińskie toasty. Na stole zawsze musi być wino, ale pić je wolno tylko na komendę mistrza toastów, zwanego tamadą (popijanie w międzyczasie jest dużym nietaktem). Kieliszek należy trzymać w prawej dłoni. To tamada decyduje o kolejności toastów: pierwszy zazwyczaj dotyczy okazji spotkania, a następne wygłasza się na cześć poszczególnych osób, ojczyzny, a nawet dzieł sztuki czy piękna przyrody. Im bardziej rozbudowany toast, tym lepiej - niektóre trwają nawet kilkanaście minut i stanowią prawdziwe dzieło oratorskie.

Gruzja. Gruziński słowniczek gastronomiczny

chaczapuri - placek-bułka z serem

charczo - ostra zupa z cielęciny

chinkali - pierogi z mięsem i sosem

ckali - woda

czakapuli - jagnięcina z estragonem i śliwkami

czebureki - trójkątne kawałki ciasta z mięsem

czurczchela - orzechy laskowe w zastygniętym sosie winogronowym

gwino - wino

gwino cyteli - czerwone wino

gwino tetri - białe wino

kababi - kebab

kaszi - gulasz z flaków

kupati - kiełbasa

lobio - przetarta fasola z warzywami

maconi - kwaśny, rzadki jogurt

mcwadi - szaszłyk

ojachuri - gulasz mięsny

ostri - mięso na ostro w sosie pomidorowym

plowi - ryż z mięsem, owocami lub grzybami

soko - grzyby

sulguni - ser wędzony

Komentarze (9)
Gruzja. Kuchnia Gruzji
Zaloguj się
  • Gość: bea

    Oceniono 8 razy 8

    chinkali nie faszeruje się rosołem. rosół się wytwarza poczas gotowania (ścinania się) mięsa, które wypełnia ów pieróg :)

  • batumiz

    Oceniono 5 razy 5

    Autor chyba nigdy nie był w Gruzji. Adżarskie chaczapuri to NIE JEST płaska bułka z serem! Chinkali NIE SĄ nadziewane rosołem! Nie powiem że w Gruzji mało zup. Kababi to nie jest kebab lecz mięso mielone doprawione dobrze, z tego się robi owalne kotlety które daje sie na ruszt! Lobio nie jest przetarte a suługuni nie jest wędzone!!!!

  • Gość: kosmosiki

    Oceniono 6 razy 4

    Jak ktoś chce w Warszawie spróbować autentycznej gruzińskiej kuchni to polecam budkę na bazarze przy Bakalarskiej. To nie żart - tylko w weekendy siedzi tam Gruzin i serwuje świetne potrawy w śmiesznych cenach. Będzie i chaczapuri i chleb gruziński i characzo... polecam gorąco. :)

  • Gość: zosia

    Oceniono 4 razy 4

    kuchnia gruzińska jest przepyszna, na wakacjach w tym pięknym kraju zajadałam się nią na śniadanie obiad i kolacje. Czekam z utęsknieniem na gruzińską restaurację, która ponoć niedługo ma się otworzyć w Gdyni. Mam nadzieję, że smaki będą porównywalne z tymi oryginalnymi ;)

  • Gość: saqigar

    Oceniono 2 razy 2

    Szarony pojawiaja sie sezonowo w supermarketach - tu sie uzywa nazwy kaki.

  • Gość: o kurwajasna

    Oceniono 1 raz 1

    charczo to zupa po ktorej sie charcze
    wyśmienite

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX