Kuchnia bułgarska. Co zjeść i wypić w Bułgarii [TRADYCYJNE DANIA]

21.08.2015 13:59
Bułgaria. Kuchnia bułgarska - faszerowana papryka czuszka

Bułgaria. Kuchnia bułgarska - faszerowana papryka czuszka (shutterstock)

Tradycyjna kuchnia bułgarska sięga korzeniami do prastarych czasów i ma wiele wspólnego z kuchnią innych narodów bałkańskich - grecką, macedońską, turecką. Dlatego dziś Bułgarzy muszą bronić w Europie szopskiej sałatki, sprzeczają się z Grekami o musakę i kwaśne mleko, a kebabczeta i tarator stają się ich narodową marką.
Bułgarska kuchnia narodowa jest nie tylko bogata, ale i różnorodna, tak jak różnorodne są tradycje i obyczaje mieszkańców poszczególnych regionów kraju. Najlepiej smakuje dobrudżanska pita, rodopskie czewerme (jagnięcina), trackie katmi (rodzaj pałaczinek) oraz małże i zupa rybna z nadmorskiego kurortu Sozopoł.

Kuchnia bułgarska. Tradycyjne potrawy Bułgarii

Trzy rzeczy królują na bułgarskich stołach niezmiennie: sirene - biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, najlepsze na świecie kiseło mliako, powstałe z krowiego lub bawolego mleka przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum, oraz czubrica, roślina, z gatunku przypraw Satureia hortensis, rosnąca na terenie całego kraju. Pitka (kołacz) posypana czubricą smakuje strachotno (wyśmienicie), jak mówią Bułgarzy.



Frykasy kuchni bułgarskiej, które czynią ją wyjątkową, od lewej: sirene, wytwarzany ze skisłego mleka/jogurtu chłodnik tarator (shutterstock) i czubrica (fot. Henna CC BY-SA Wikimedia

Menu kuchni bułgarskiej

W zależności od pory roku, Bułgarzy stosują w kuchni nie tylko różne owoce i warzywa, ale i mięsa. Latem jedzą lekką jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy (czorby) i potrawy z wieprzowiny, jesienią dużo warzyw i owoców, a świeżą rybę przez okrągły rok. W menu Bułgarów nie może zabraknąć świeżego chleba, je się go właściwie do wszystkiego, nawet do ziemniaków. Nie brakuje też czosnku (rocznie na osobę średnio przypada 1 kg). Stulatkowie z Rodopów podają receptę na długowieczność: należy jeść systematycznie czosnek, cebulę, fasolę, ser i ciemne pieczywo oraz spożywać bułgarskie kwaśne mleko. Na przeziębienie, zamiast antybiotyków, najlepiej "zażyć" główkę czosnku, a przed snem wypić kieliszek podgrzanej rakii.

Kuchnia bułgarska: napoje

Smaczne jedzenie wymaga dobrze dobranych trunków. Wina czerwone podaje się do potraw z wołowiny i wieprzowiny, wina białe do cielęciny, drobiu, ryb, półsłodkie zaś pasują do deserów i owoców. Liczne winnice dostarczają bowiem na rynek krajowy i zagraniczny wiele gatunków win. Szczególnie znane i cenione są czerwone ciężkie wina z okolic miasta Mełnik. Jednym z nich jest No Man's Land - Niczija Zemia, które produkuje się ze szczepu winorośli, uprawianej właściwie na niczyjej ziemi, bo w 10-kilometrowym pasie nadgranicznym trzech państw: Bułgarii, Grecji i Turcji.

Kuchnia bułgarska. Czerwone wina. Należą do nich: Mawrud, Gymza, Merło, Cabernet Sauvignon, Trakija, Kadarka, Mełnik, Magareszko (Ośle) mliako, No Man's Land.

Kuchnia bułgarska. Białe wina: Karłowski Misket, Riesling, Damianica, Tamianka, Iskra.

Kuchnia bułgarska. Alkohole wysokoprocentowe. Z winogron i innych owoców (śliwek, brzoskwiń) produkuje się w Bułgarii rakiję (z arabskiego "araq", z tureckiego "raki") w winiarniach oraz w warunkach domowych, na użytek własny. Pije się ją jako aperitif, podobnie jak mastikę (anyżówkę). Znane Polakom starszego pokolenia koniaki to Pliska i Słoneczny Brzeg.



Przytulna piwniczka w winiarni w Melniku. Bułgaria / fot. shutterstock

Kuchnia bułgarska: przepisy

Szopska sałatka. Podawana najczęściej jako przystawka, choć może też stanowić główne danie, szczególnie latem. Składniki: po 100 g świeżych pomidorów i ogórków, 80 g cebuli, papryka, 1-2 oliwki, świeża pietruszka, olej, ocet, sól do smaku i owczy starty ser. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, pokrojone w krążki papryki przypiec, dodać drobno pokrojoną cebulę i świeżą pietruszkę. Przyprawić oliwą lub olejem i octem winnym. Można dodać trochę czosnku i ostrej czuszki. Posypać startym owczym serem.

Tarator. Doskonały na upały chłodnik, często podawany jako przystawka. Składniki: 1 ogórek, 1/2 l kwaśnego mlka, 2 łyżki masła roślinnego, wiązka kopru, 3 ząbki czosnku, 2 filiżanki wody, 2 łyżki zmielonych orzechów, sól. Ogórek obrać i pokroić w drobne kwadraciki. Kwaśne mleko wymieszać z wodą, dodać pokrojone ogórki, rozgnieść czosnek z pokrojonym koprem, wrzucić do zupy, dosolić do smaku i postawić w chłodnym miejscu. Przed podaniem dodać masło i orzechy.



Zobacz także
  • Nie wszystkie gesty zagranicą oznaczają to samo, co u nas. Niektóre mogą przysporzyć kłopotów Grecja, Bułgaria, Filipiny, Meksyk: na te gesty i zachowania uważaj [RADZI KAYAK]
  • Bułgaria Bułgaria. Morze Czarne. Najpopularniejsze nadmorskie kurorty
  • Bułgaria Złote Piaski Bułgaria Złote Piaski
Komentarze (8)
Kuchnia bułgarska. Co zjeść i wypić w Bułgarii [TRADYCYJNE DANIA]
Zaloguj się
  • mieetek

    Oceniono 18 razy 14

    Na zdjęciu jest bakłażan, a nie czuszka. Lepiej sami złapcie się za czuszkę.

  • Podróże z Jackami

    Oceniono 5 razy 3

    Jak to mówią, nie to ładne co ładne ale co się komu podoba. Ja uważam tę kuchnię za jedną z najsmaczniejszych na świecie - musaka, pilie czorba, czuszki na wszelkie sposoby czy gołąbki w liściach winogron- pychotai dokładnie w mój smak! Tradycyjny polski schabowy też w jednej knajpie jest pyszny a w innej może trącić ścierą i smakować jak podeszwa. Nie generalizujmy tylko próbujmy! :)

  • klm747

    Oceniono 12 razy -4

    "Wina czerwone podaje się do potraw z wołowiny i wieprzowiny, wina białe do cielęciny, drobiu, ryb, półsłodkie zaś pasują do deserów i owoców." - długo nad tym odkryciem myśleliście, parchy?

  • Gość: tesla verde

    Oceniono 34 razy -24

    Jedzenie mało smaczne, jedynie co mi odpowiadało to: zupy paprykowe i grilowane bakłażany.

  • Gość: Max

    Oceniono 58 razy -42

    Bułgaria ma najgorsze jedzenie jakie jadłem na świecie. Rozumiem, że to kuchnia stworzona przez bardzo biednych ludzi ale im się nawet nie chciało zrobić czogoś dobrego! Wyjątek wina lecz one wszędzie są dobre gdzie jest dobry klimat. Wychwalana wszędzie szopska sałatka to posiekane ogórki, pomidory i trochę dodatków - i to ma być posiłek? Dla kogo? Dla anorektyczki chyba,a tarator? Kwaśne mleko, woda... Darujcie sobie te smakołyki. Kiełbasy też nie potrafią zrobić - smakuje jak plastik. Byłem w Bułgarii i swoim zwyczajem starałem się spróbować wszystkiego i stwierdziłem, że nie warto. NIgdy więcej tam nie wrócę przez to ich paskudne jedzenie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

  • Hotele
  • Szukaj hotelu

  • Szukaj hotelu w Zurychu

  • Szukaj hotelu w Bazylei