Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Kulinarne rekomendacje na ostrzu noża. Tak powstają słynne Czerwone Przewodniki Michelin

pad
15.03.2013 , aktualizacja: 15.03.2013 12:23
A A A Drukuj
Drżą przed nim i marzą, by się w nim znaleźć, restauratorzy z całego świata, a dla setek tysięcy czytelników jest kulinarną wyrocznią - Czerwony Przewodnik Michelin

Drżą przed nim i marzą, by się w nim znaleźć, restauratorzy z całego świata, a dla setek tysięcy czytelników jest kulinarną wyrocznią - Czerwony Przewodnik Michelin (fot. Shutterstock, materiały prasowe; kolaż: gazeta.pl)

Gdy francuski kucharz Bernard Loiseau w 2004 r. przeczytał w "Le Figaro", że jego restauracja może stracić jedną z trzech gwiazdek Michelin, wyjął strzelbę, włożył ją sobie do ust i pociągnął za spust (zginął na miejscu). Drżą przed nim i marzą, by się w nim znaleźć, restauratorzy z całego świata, a dla setek tysięcy czytelników jest kulinarną wyrocznią. Chwilę po debiucie w Paryżu Czerwonego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2013", w której drogocenną gwiazdkę po raz pierwszy w historii otrzymała też polska restauracja, Atelier Amaro, zdradzamy jak powstaje ten najbardziej prestiżowy ranking kulinarny na świecie.
Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin "Main Cities of Europe 2013" swoją premierę miał 14 marca w Paryżu. Dla Polski to edycja nie byle jaka, bo po raz pierwszy w historii gwiazdka od inspektorów Michelin trafiła do polskiej restauracji - warszawskiego Atelier Amaro (rok wcześniej wyróżnionego symbolem Wschodzącej Gwiazdki). Choć o Atelier Amaro mówi się w kręgach smakoszy od dawna, nie ma wątpliwości, że na prawdziwą trampolinę do światowej kariery stołeczna restauracja wskoczyła właśnie teraz. A promocyjnie może na tym bardzo zyskać cała Warszawa, bo wielbiciele dobrego jedzenia właśnie z Czerwonym Przewodnikiem Michelina przemierzają świat.

Marzenie restauratora, władza inspektora

Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie. Ten prestiżowy tytuł jest ogromnym wyróżnieniem, dlatego decyzję o jego przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. To oni opiniują i przygotowują rekomendacje. Aby oceny były jak najbardziej wiarygodne, wizyty inspektorów w lokalach zawsze są anonimowe. Krytycy wyglądają jak zwyczajni klienci, czasem odwiedzają lokale z osobami towarzyszącymi. Dzięki temu czytelnicy mają pewność, że poziom oferowanych im usług nie będzie odbiegał od tego, co oceniał ujawniony recenzent. Już po uregulowaniu rachunku, inspektor może zdradzić swoją tożsamość, na przykład by uzyskać dodatkowe informacje dotyczące lokalu. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące wyróżnienia:

Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)

Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie - rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.

Wszelkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach praktyczne informacje, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane i aktualizowane co roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

Najlepsze restauracje 2013 wg Michelin

Już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dla szczęśliwego lokalu bardzo dużym wyróżnieniem. Tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe" opisuje restauracje z 44 miast w 23 krajach Europy - w sumie 2154 restauracje reprezentujące różnorodne style i zakres cenowy. Trzygwiazdkowych rewelacji w tym roku nie ma. Nowych dwugwiazdkowych lokali jest 9, z czego aż 3 w Niemczech (w Berlinie, Hamburgu i Frankfurcie nad Menem). W grupie restauracji z jedną gwiazdką Michelin prowadzą Francuzi - plus 10 lokali.

Tegoroczna edycja "Main Cities of Europe" wymienia też w sumie 40 polskich restauracji - 21 z Warszawy i 19 z Krakowa. Oczywiście największym sukcesem jest gwiazdka dla Atelier Amaro. Ponadto do warszawskiej restauracji Butchery and Wine ponownie powędrował symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny.

Od A do Z. Tak powstaje Czerwony Przewodnik Michelin

Aktualizacje Wszystkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach informacje praktyczne, rankingi lokali i przyznane wyróżnienia są co roku sprawdzane i aktualizowane. Inspektorzy ponownie odwiedzają lokale ocenione wcześniej oraz te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika. Raz przyznane gwiazdki mogą zostać odebrane w roku kolejnym, jeśli inspektorzy uznają, że poziom usług spadł.

Anonimowość

Inspektorzy odwiedzają lokale anonimowo. Krytycy wyglądają jak zwyczajni klienci, czasem odwiedzają lokale ze znajomymi lub z partnerem. Dzięki temu czytelnicy mają pewność, iż poziom oferowanych im usług nie będzie odbiegał od tego, co oceniał recenzent. Już po uregulowaniu rachunku, inspektor może ujawnić swoją tożsamość, na przykład by uzyskać dodatkowe informacje dotyczące lokalu.

Bib

To skrót od Bibendum, ludzika Michelin. Oznaczenia Bib Gourmand oraz Bib Hotel oznaczają najlepsze restauracje i hotele w przystępnej cenie. Symbol Bib Gourmand został wprowadzony w 1997 roku i odnosi się do maksymalnej ceny trzydaniowego pełnego posiłku. Symbol Bib Hotel został wprowadzony w 2003 roku i odnosi się do miejsc o wysokim poziomie usług i komforcie oraz przystępnej cenie za noc w podwójnym pokoju. W Polsce jeszcze żaden hotel nie został wyróżniony tym symbolem.

Bibendum

Postać stworzona w 1898 roku przez braci Michelin - André i Edourd'a, narysowana przez rysownika O'Galop'a. Jej wizerunek jest regularnie poddawany delikatnym poprawkom. Z czasem Bibendum stał się symbolem firmy rozpoznawanym na całym świecie. Głowa postaci jest wykorzystana w Czerwonych Przewodnikach Michelin przy oznaczeniach Bib Gourmand oraz Bib Hotel.

Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • Gość: janbar22

    Oceniono 28 razy 28

    Cóż za męczący artykuł, z całą masą powtórzeń w tekście...Zero gwiazdek.

  • Gość: czytelnik

    Oceniono 2 razy 0

    Na pewno jest to wielki sukces Atelier Amaro, ale czy trzeba tak nachalnie o tym pisać? Jeśli jest taki dobry, to chyba nie potrzebuje tekstów sponsorowanych :)

  • Gość: mis

    Oceniono 8 razy -4

    super gwiazdka od opony.... no suuper!!! juz biegne

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX