Maroko - kuchnia marokańska

Marokańska kuchnia wyraźnie wyróżnia się spośród kuchni krajów Maghrebu. Przez wieki podlegała ona różnorodnym wpływom. Dziś łączy więc w sobie elementy kuchni plemion berberyjskich i arabskich oraz tradycji kulinarnej Francji.
Kuchnia marokańska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych w całej północnej Afryce. Według smakoszy najlepiej zakosztować jej w marokańskich restauracjach należących do ekskluzywnej sieci "Arabian Nights". Wystrój tych lokali utrzymany jest w tradycyjnym stylu. Na ścianach znajdują się kolorowe płytki oraz inkrustowane, filigranowe sztukaterie. Wnętrza ozdabiają piękne fontanny. Podawane dania, rzeczywiście znakomite, serwowane są jednak na sposób zachodni, a ich ceny pozostają niedostępne dla kieszeni przeciętnego turysty. Dlatego też większość podróżników, aby zapoznać się z esencją egzotycznej kuchni marokańskiej, odwiedza niewielkie restauracyjki, w których chętnie stołują się przeciętni tubylcy. Najczęściej są to lokale w rejonie Starej Mediny w Casablance i oczywiście znajdujące się na znanym w całym Maroku marakeskim placu Jemaa el-Fna.

Najważniejsze składniki kuchni marokańskiej

Narodowa kuchnia bazuje na produktach dostępnych tutaj od wieków. Jej podstawę stanowią dania mięsne przyrządzane z drobiu, baraniny i wołowiny, a w rejonach nadmorskich również potrawy rybne. Uzupełnieniem jest chleb pieczony na gorących kamieniach oraz kasze, wśród których szczególne miejsce zajmuje kuskus. Ważnym dodatkiem są warzywa, które serwuje się w różnych postaciach - duszone, grillowane oraz jako surówki. Istotnym składnikiem posiłków są podawane na deser owoce i słodkie ciasteczka.

Należy pamiętać, że tradycja kulinarna Maroka przestrzega norm zawartych w naukach islamu. Oznacza to, że nie podaje się w niej potraw wykonanych z produktów zabronionych przez prawo muzułmańskie, czyli uznawane za haram, do których zalicza się wieprzowinę oraz krew. Ponadto nie można spożywać żadnych zwierząt, które zostały uduszone lub umarły naturalnie.

Oprócz tego z kuchni marokańskiej wykluczono wszelkie produkty alkoholowe. Swoistą ciekawostką wydaje się przy tym fakt, że alkohol jest dostępny w wielu sklepach. Zazwyczaj jednak stoi w butelkach zawinię tych w ciemną folię lub w papier, by nie razić uczuć religijnych muzułmanów.

Dania marokańskie uzyskują swój unikalny smak dzięki stosowaniu w nich licznych, ciekawych dodatków. Oprócz warzyw oraz oliwek pojawiają się tu więc często rodzynki, migdały i orzechy. Obficie wykorzystywane są także przyprawy. Do tych podstawowych należą: mięta, cynamon, kminek, kurkuma, kardamon, imbir, pieprz, papryka, anyż, sezam, kolendra, czosnek, oregano oraz szafran. Innym dodatkiem charakterystycznym dla Maroka są marynowane cytryny. Należy jeszcze podkreślić, że poza intensywnymi smakami, ta tradycja kulinarna charakteryzuje się także wyjątkowo apetyczną grą kolorów serwowanych dań, które dodatkowo podkreślają wyrazistość smaku.

Maroko herbata

Jednym z najważniejszych elementów kultury jedzenia w tym kraju jest picie herbaty. Niektórzy twierdzą wręcz, że jest to najbardziej charakterystyczny element kuchni marokańskiej. Herbata jest tu symbolem przyjaźni i namiastką pożywienia. Pije się ją przed jedzeniem, w czasie jedzenia, po jedzeniu oraz zamiast jedzenia.

Jest to zawsze mocna i gorąca zielona herbata z dodatkiem mięty. Czarnej się tu w zasadzie nie pija. Parzenie podlega specyficznemu ceremoniałowi i leży w gestii gospodarza. Wsypuje on listki krzewu herbacianego do imbryka i zalewa wrzątkiem, przy czym napełnia nim 1/4 naczynia. Następnie wkłada do niego kilka gałązek świeżej mięty i dolewa wrzątku do pełna. Po pewnym czasie bierze imbryk i nalewa herbatę do szklanki, podnosząc naczynie dość wysoko, by płyn lał się długim strumieniem. Napełnia ćwierć szklanki i próbuje. Jeśli ocena jest korzystna, następuje uzupełnienie szklanek gości. Nie podaje się łyżeczek, bo herbata już w trakcie zaparzania jest słodzona. Zgodnie z zasadami uprzejmości, należy pić małymi i oszczędnymi łyczkami. Gdyby ktoś wypił od razu, dałby do zrozumienia, że herbata mu nie smakuje, lub co gorsza - nie odpowiada mu towarzystwo.

Więcej na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii Miasta Marzeń 2 - Casablanca i Marrakesz

Do kupienia w Kulturalnym Sklepie