Islandia kuchnia

Przez wieki Islandczycy mieli problem z żywnością, a walka o strawę i przetrwanie była motywem przewodnim życia na wyspie. Obecnie to tylko mgliste wspomnienia, a bogate społeczeństwo stać na sprowadzenie dowolnej potrawy czy składnika z każdego miejsca na świecie. Jednak tradycyjna kuchnia pozostała prosta i treściwa, oparta naturalnie na rybach i baraninie.
Islandia kuchnia - dania główne

Miłośnicy ryb i innych morskich stworzeń z pewnością znajdą na Islandii coś dla siebie. Najpopularniejsze są dorsze, halibuty i pstrągi, które podaje się w różnych postaciach: wędzone, duszone, smażone, gotowane...

Drugą specjalnością wyspiarzy są dania z baraniny i jagnięciny, która na Islandii jest zawsze wysokiej jakości. Podawana z grilla albo duszona, będzie smakować nawet osobom nieprzepadającym za owczym mięsem. Innym specjałem jest maskonur (lundi), przesympatyczny ptak morski, którego większość turystów woli jednak obserwować niż jeść. W niektórych miejscach można także spróbować mięsa wieloryba.

Islandia kuchnia - potrawy dla odważnych

Najbardziej oryginalne dania kuchni Islandii to slatur (dosł. rzeźnia) - mieszanina owczych resztek ugotowana w żołądku, svid - gotowana owcza głowa, często marynowana, oraz - dla najodważniejszych - hakarl - gnijące mięso rekina, które przed spożyciem zakopuje się na pół roku w ziemi. Smakuje nieco lepiej niż pachnie, niemniej łyk czegoś mocniejszego do popicia jest wskazany (najlepiej nadaje się do tego brennivin).

Islandia kuchnia - desery

Skyr, mieszaninę odtłuszczonego mleka i śmietany, często z cukrem i jagodami, szczególnie lubią dzieci. Inne słodkości to naleśniki (pönnukökur) z cukrem i cynamonem oraz smażone w głębokim tłuszczu kleinur, trochę podobne do angielskich pączków. Dużą popularnością cieszą się także lody. Polaków może zaskoczyć afekt, jakim Islandczycy darzą wafelki Prince Polo cieszyńskiej Olzy; można je kupić niemal wszędzie, a przez długi czas były to jedne z nielicznych czekoladowych przysmaków sprzedawanych na wyspie. Od niedawna przybyła im konkurencja w postaci Princessy, trafiają się też Elitesse.

Islandia kuchnia - alkohole

Wśród napojów bezalkoholowych prym wiodą na Islandii kawa (kaffi) i herbata (te), w kawiarni kosztujące ok. 250-300 ISK. Bardzo popularna jest coca-cola i inne gazowane napoje chłodzące. W lokalach woda jest darmowa, bez obaw można pić również wodę z kranu. Miejscowym specjałem jest maltextrakt - bezalkoholowe piwo słodowe.

Islandzka wódka to pędzona z ziemniaków brennivin z posmakiem kminku, potocznie nazywana "czarną śmiercią". Od niedawna w Borgarness działa gorzelnia produkująca trunek o nazwie Reyka. Do 1989 r. obowiązywała prohibicja na piwo (öl, björ) - do dziś 1 marca świętuje się zniesienie zakazu, wypijając morze złocistego trunku. Islandzkie browary Egils, Thule i Viking produkują piwa typu lager. Poza tym bardzo popularne są piwa importowane, przede wszystkim duńskie (Carlsberg), holenderskie (Heineken) czy czeskie (Budweiser). W niektórych sklepach można kupić piwa z Polski.

Skomentuj:
Islandia kuchnia
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX