Włoskie wina

Dobre wino to podstawa kuchni włoskiej. W ojczyźnie chianti wina produkuje się na ogromną skalę tak na północy, jak i na południu. O miano stolicy najsłynniejszego włoskiego wina spierają się Piemont i Toskania na północy Włoch. Także gorące południe ma jednak wiele do zaoferowania. Sycylijskie wina wysokiej jakości miewają zwariowany smak.
Włoskie wina

Włoskie wina. Tak jak nie ma właściwie jednej włoskiej kuchni, tak też wina sa wyraźnie zregionalizowane. W uprawie winorośli odzwierciedla się podział na północ i południe, głównie z przyczyn klimatycznych. Podróżując na południe, można zauważyć coraz bardziej egzotyczne odmiany i smaki. Włoszech uprawia się najwięcej odmian winorośli i produkuje się więcej wina niż w jakimkolwiek innym kraju (prawie 1/5 światowej produkcji).

Włoskie wina - Wenecja i Piemont

Włoskie wina. Soave i Valpolicella to lekkie, białe i czerwone wina produkowane na skalą przemysłową w regionie Veneto. Droższym ale świetnym wyborem jest wino Soave Classico, wytwarzane na małą skalę przez pierwszorzędnych producentów. Wino Valpolicella oznaczane jako ripasso ma więcej charakteru niż zwykłe, którego bukiet jest dość ubogi. Wina Recioto Amarone i Recioto Amabile (z suszonych winogron) mają dodatkową głębię smaku i aromat; pierwsze jest wytrawne, drugie słodkie i przypominające porto. Recioto Sovae to biały, złoty trunek o delikatnym miodowym smaku.

Region Friuli-Wenecja Julijska, na północ i wschód od Wenecji, jest ojczyzną odświeżającego białego wina z różnorodnych odmian winogron.

Na północ od jeziora Garda, w górskim powietrzu Trydentu-Górnej Adygi, winnice przylegają do urwistych zboczy pod szczytami, pokrytymi śniegiem do późnej wiosny. Czerwone wina z tego regionu mogą mieć smak ciężki, śliwkowy lub świeży, truskawkowy; białe są lekkie i rześkie jak górskie powietrze.

W Piemoncie produkuje się m.in. mocne, cierpkie w smaku wina Barolo i Barbaresco. Pija się je zwykle podczas długich, całonocnych i obfitych biesiad. Kieliszek słodkiego musującego wina Asti jest bardziej odpowiedni w porze lanczu; po nim można skosztować jednego z lżejszych lokalnych czerwonych win, np. Nebbiolo d'Adba.

Włoskie wina - smak Toskanii

Włoskie wina. Chianti jest najbardziej znanym czerwonym włoskim winem. Ta "krew Jowisza" ma różne postacie, od młodej, lekkiej i owocowej po starzejące się w omszałych butelkach. Brunello di Montalcino i Vino Nobile de Montepulciano, oba drogie, od dawna reprezentują wyżyny, na które mogą wspiąć się toskańskie czerwone wina. Supertuscan jest teraz jedna z najjaśniejszych toskańskich gwiazd wina. Mniej chwali się wytrawne białe wina z Toskanii. Klasyczne toskańskie białe wina są słodkie, robione z suszonych winogron pod nazwą Vino Santo.

Włoskie wina - południe Włoch

Włoskie wina. Większość najlepszych win produkowanych w środkowych Włoszech to wina czerwone. Te z południa są tańsze, jednak cena wina o niczym nie świadczy: takie wina, jak Apulia Copertino czy Umbria Sagrantino oferują bogactwo aromatu przypraw i suszonych owoców. Montepulcian d'Abruzzo jest również dobrym, soczystym czerwonym winem o typowo włoskim posmaku. Białe wina bywają nijakie mimo świeżego bukiety - stworzono je z myślą o popijaniu posiłku. Wyjatek stanowi Orvieto Classico z Umbrii o smaku orzechowym i Frascati, mające w najlepszym wydaniu posmak śmietany.

Włoskie wina - słodkie

Słodkie wina sa produkowane w dużych ilościach na włoskim południu i wyspach. Większość uzyskuje brunatny kolor. Godne polecenia są wina z winogron Malvasia lub Moscato. W Toskanii należy spróbować Vino Santo z winogron suszonych. Tradycyjnie jest oferowane z ciasteczkami migdałowymi, można je równie dobrze pić po kolacji lub lanczu, pod warunkiem, że ma się ochotę na długa popołudniową drzemkę.

Włoskie wina - czołowi producenci

Sprawdź, kto produkuje najlepsze wina włoskie.

Włoskie wina - Allegrini: Wino Valpolicella.

Włoskie wina - Anselmi: Gwiaździste Soavre.

Włoskie wina - Antinori: Chianti, Tignanello, białe Castello della Sala.

Włoskie wina - Clerico: wspaniałe Barolo.

Włoskie wina - Bruno Giacosa: Barolo i Barbaresco.

Włoskie wina - Angelo Gala: wspaniałe Barbaresco w dobrej cenie.

Włoskie wina - Isole e Olena: eleganckie Chianti.

Włoskie wina - Pieropan: bardzo drogie wina Recioto di Soave.

Komentarze (1)
Włoskie wina
Zaloguj się
  • kar_ola25

    0

    Kocham włoskie wina, ale nie często mam możliwość wyjazdu do włoch, a w niektórych sklepach cieżko je dostać. Czasem zamawiam przez internet na wina.com.pl ale to zdecydowanie przy kilku butelkach, przy jednej jest cięzko :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX