Chorwacja jedzenie - specjały kuchni chorwackiej

Chorwaci rozsmakowują się w daniach rybnych i owocach morza. W kuchni Chorwacji rządzi jedna zasada: ma być prosto i smacznie. Jedzenie chorwackie jest przy tym zróżnicowane regionalnie i obfituje np. w elementy kuchni włoskiej. W każdym zakątku kraju zasmakujemy wyśmienitego wina lub słynnej rakii.
Chorwacja jedzenie - kuchnia różnorodna

Chorwacja jedzenie. Chorwackie jedzenie różni się znacząco na wybrzeżu i w głębi lądu, w okolicach Zagrzebia. Nad Adriatykiem o wpływach włoskich świadczą pizze i makarony, w kartach dominują dania z ryb i owoców morza. W głębi Chorwacji przeważają dania środkowoeuropejskie - pożywne, duszone i pieczone mięsa oraz ciasta z kremem.

Poza typowymi restauracjami działają rodzinne lokale z jedzeniem tzw. konobe. Konobe mogą być zarówno małymi gospodami z lokalnym winem i wytrawnymi przekąskami, jak np. slane srdele (solone sardynki), dalmatinski pršut (szynka dalmacka) czy sir (ser), jak i wielkimi restauracjami, zwykle jednak z dość prostym menu, opartym na świeżych, lokalnych produktach. Warto pamiętać, że "pivnica" to najczęściej piwiarnia, gdzie podaje się tylko napoje, a "kavarna" - lokal z napojamia, ciastami i lodami. "Slasticarna" to cukiernia.

Chorwacja jedzenie - co i gdzie zjeść w Chorwacji

Chorwacja jedzenie. Burek - słone ciasto z mięsem lub serem to idealne jedzenie o poranku. Poza miejscami popularnymi wśród turystów nie należy liczyć na śniadanie w stylu angielskim.

Chorwacja jedzenie - owoce morza. Na Istrii i w Dalmacji w kartach dań króluje jedzenie z owoców morza, przyrządzane niemal zawsze z oliwą, natką pietruszki oraz czosnkiem i podawane z białym winem. Popularne przystawki to sałatka z ośmiornicy i małże. W okolicach Kanału Limskiego na Istrii oraz miejscowości Mali Ston w Dalmacji można też skosztować ostryg. Niemal w każdym lokalu przyrządza się pyszne, czarne risotto z sosem z mątwy albo z krewetkami.

Chorwacja jedzenie - ryby. Ryby dzieli się na dwie kategorie: ryby o białym mięsie, głównie dorada, piotrosz, barwena, granik i morlesz oraz tańsze ryby o mięsie "niebieskim", zwłaszcza tuńczyk, makrela i sardynki. Oba rodzaje ryb przyrządza się często na ruszcie i podaje z sałata lub botwiną. Popularnym jedzeniem są kalmary, krewetki w sosie pomidorowym, zupy rybne, a w Mljet - homary.

Chorwacja jedzenie - mięso. W restauracjach podaje się niemal wyłącznie mięso chorwackie. Najpopularniejsza jest jagnięcina. Zagorje słynie z drobiu - indyk, kaczka i gęś podawane są często z pieczonymi kluskami. Inne smaczne dania mięsne to ostry gulasz i dalmacka potrawka z wołowiny.

Chorwacja jedzenie - dania i napoje. Najpopularniejsze jedzenie deserowe w Chorwacji to naleśniki np. z czekoladą, orzechami lub lodami, a także najrózniejsze ciasta z jabłkami, czereśniami oraz serem. Štrukli, zawijane ciasto z twarogiem ze smażonymi okruchami chleba, to specjalność regionu Zagorje.

Chorwacja jedzenie - najlepsze wina i rakija

Chorwacja jedzenie. Przed posiłkiem podaje się często kieliszek rakii, mocnego alkoholu z aromatem owocowym lub ziołowym. Najlepsze odmiany to Travarica, wyrabiana z pachnących traw oraz Pelinkovac, w kolorze bursztynu i cierpki w smaku. Na Vis specjałem jest rogaeica o smaku szarańczynu, a w głębi półwyspu Istria z jemioły wyrabia się alkohol o nazwie biska. W rejonie Lika, górzystej krainie z Jeziorami Plitwickami, warto skosztować śliwowicy.

Najlepsza wina z Istrii to biała Malvazija i czerwony Teran. Trunki z Dalmacji są cięższe i mocniejsze. Do najsłynniejszych należą Dingae z półwyspu Pelješac oraz Plavac z wysp Hvar i Vis. Wśród białych win prym wiodą Pošip Eara z Hvaru i Grk z Koreuli. Na koniec posiłku podaje się kieliszek słodkiego wina Prošek, wyrabianego z suszonych winogron.

Piwosze mogą spróbować dwóch popularnych piw - Ožujsko z Zgrzebia i Karlovaeko z Karlovaca.

Chorwacja jedzenie - polecane restauracje



Chorwacja jedzenie - Baltazar w Zagrzebiu. Większość potraw, zarówno mięsnych, jak i rybnych, to miejscowe przysmaki. To także doskonałe miejsce na skosztowanie chorwackich win, jak Plavac, Grk czy Malvasija.

Chorwacja jedzenie - Medvedgrad Pivnica, Zagrzeb. Najpopularniejszy i największy pub w stolicy. Domowe kiełbasy, pieczone mięsa, dania z grilla, sznycle i spory wybór sałatek, a do tego 5 gatunków warzonego na miejscu piwa.

Chorwacja jedzenie - Kantina w Puli, Istria. Kantina to najlepszy wybór w mieście. Do tutejszych specjałów należy stek z truflami, faszerowana pierś indyka czy ravioli z serem i szynką.

Chorwacja jedzenie - Konoba Menego w Hvar w Środkowej Dalmacji. Jedzenie przyrządzane jest zgodnie z tradycyjnymi przepisami. W menu wędzone mięsa i sery, pożywne bułki z nadzieniem, a wszystko pływające w sporej ilości lokalnej oliwy z oliwek.

Chorwacja jedzenie - Orsan w Dubrowniku. Urokliwa, spokojna restauracja nad zatoką Kolorina, o kilka kroków od bramy Pile. Olbrzymie porcje dań rybnych oraz cieszące się zasłużoną sławą risotto.

Komentarze (2)
Chorwacja jedzenie - specjały kuchni chorwackiej
Zaloguj się
  • 1listekzielony

    Oceniono 2 razy 0

    A tu co nieco na temat chorwackich rarytasów: szparagów, trufli, serów i win... wolnakuchnia.com/chorwackie-specjaly-i-delikatesy.html Jechać i nie spróbować tego wszystkiego to zbrodnia!

  • Wojtek Tyluś

    Oceniono 1 raz -1

    każdy znajdzie coś dla siebie ;)
    crolove.pl/10-potraw-ktore-musisz-sprobowac-bedac-w-chorwacji

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX