Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Kuchnia marokańska

Maroko. Przewodnik Ilustrowany
09.03.2012 , aktualizacja: 12.03.2012 09:32
A A A Drukuj
kuchnia marokańska

kuchnia marokańska (Fot. Shutterstock)

Kuchnia marokańska to przeróżne kombinacje mięs, głównie jagnięciny i potraw z kuskuem, owoce morza, a także bardzo słodkie desery. Europejczycy wcale nie muszą obawiać się marokańskiej egzotyki kulinarnej, ponieważ posiłki nie są ani bardzo tłuste, ani bardzo ostre. Aby smak wakacji w Maroku zachować na dłużej, warto udać się w podróż kulinarną po kuchni marokańskiej.
Kuchnia marokańska - kuchnia idealna

Kuchnia marokańska. Kuchnia Maroka opiera się na diecie pustynnych nomadów, preferującej baraninę, jarzyny i nabiał, a także bardziej wymyślne i egzotycznie przyprawione specjały - te ostatnie, pochodzenia syryjskiego, wprowadził wraz z islamem król Mulaj Idris. W ciągu wieków w kuchni marokańskiej zaznaczyły się także inne wpływy: południowoweuropejski (oliwki, oliwa, owoce, pomidory), afrykański oraz francuski (najlepiej widoczny w restauracjach). Marokańskie potrawy nie są ani nadmiernie tłuste, ani ciężkostrawne, a przyprawy to mieszkanka smaków, głównie słodkiego i pikantnego: pastillę, słynny w Maroku przekładaniec z nadzieniem z mielonego mięsa gołębia, posypuje się obficie cukrem pudrem.

Kuchnia marokańska - domowe specjały

Kuchnia marokańska. Podobno najsmaczniej jada się w marokańskich domach, jednak restauracje również mają się czym pochwalić. Nawet najskromniejsze serwują kurczaki pieczone na węglu drzewnym albo brochettes (kebaby z marynowanej wątroby lub jagnięciny), ostre kiełbaski, tzw. merguez oraz keftę (mielona jagnięcina podawana z sosem paprykowym). Rośnie liczba lokali, w których można się zapoznać z bogactwem kuchni marokańskiej. W najlepszych można zamówić specjały, których nie ma w menu, jeżeli oczywiście wcześniej uprzedzi się kucharza.

W piątek, dzień święty dla muzułmanów, często jada się kuskus. Góra gotowanej na parze kaszy z gulaszem z mięsa kurczaka, jagnięciny lub wołowiny i warzyw jest tradycyjnie podawana pod koniec posiłku (tym sposobem gospodarz upewnia się, że wszyscy goście najedli się do syta), jednak w dzisiejszych czasach często stanowi osobna potrawę. Do kaszy podaje się sos ze smażonej cebuli połączony z wywarem, w którym gotowano mięso, a kuskus posypuje się migdałami i rodzynkami. To wszystko zazwyczaj popija się słonym mlekiem Iban, ulubionym w kuchni marokańskiej.

Wszechobecny tajine (tadzin) to gulasz z wołowiny lub jagnięciny (czasami z warzywami), duszony na wolnym ogniu. Istnieją jego bardzo wytworne odmiany np. tajine bel hout, czyli gulasz rybny z pomidorami, imbirem, szafranem oraz słodką i ostrą papryką. Do podprawionego miodem sosu dodaje się czarne oliwki; można także dorzucić pokrojone jabłka i gruszki. Innym popularnym codziennym daniem w kuchni marokańskiej jest kurczak czyli djej (dżej). Matisza mesla to stara marokańska potrawa z drobiu gotowanego w pomidorach, miodzie, imbirze i cynamonie.

Kuchnia marokańska - przysmaki z wybrzeża

Kuchnia marokańska. Restauracje serwujące ryby można znaleźć na całym marokańskim wybrzeżu Morza Śródziemnego i Atlantyku. Krewetki królewskie łowione u wybrzeży Agadiru, ośmiornice, kalmary, odfiletowane i nadziewane sardynki, płaszczki i sole są dostępne w nawet najskromniejszej przyportowej knajpie. Szczególnie warto zajrzeć na prowizoryczne stragany rozkładane każdego ranka w portach Agadiru i As-Sawiry. W niemal każdej ekskluzywnej restauracji podają przysmak kuchni marokańskiej - samak mahszi be roz, nadziewaną białą rybę, serwowaną najczęściej z sosem z tamaryndowca.

Kuchnia marokańska - napoje i przekąski

Kuchnia marokańska. Z przekąsek sprzedawanych przez ulicznych handlarzy można wybierać między owocami kaktusa obieranymi na zamówienie, opiekaną ciecierzycą, bądź ślimakami w zalewie kminkowej. Na deser będą najlepsze słodzone sfenj (sfendż) - pączki, porcje trotilli i świeżo smażone chipsy ziemniaczane posypane solą morską. Piwo, z reguły jasne, o kontynentalnym smaku, można spotkać w kilku odmianach. Najpopularniejsze w kuchni marokańskiej są Stork oraz Flag Speciale. Marokańczycy najczęściej jednak piją miętową herbatę, kawę, napoje mleczne i soki ze świeżych owoców.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX