Portugalia wino - najlepsze na świecie

Portugalia to kraina wina i słońca - wprost idealne miejsce do życia. W ojczyźnie porto koneserzy znajdą mnóstwo znakomitych odmian tego wina. Zarówno nowoczesne winiarnie jak i te z tradycjami, ulokowane w malowniczym krajobrazie słonecznych wzgórz Portugalii, zapraszają gości na lampkę wybornego trunku. Oto krótki kurs wiedzy na temat wina i najlepszych winiarni w Portugalii.
Portugalia wino - wyborne porto

Portugalia wino. Wyborny trunek porto powstaje w górnej części doliny rzeki Duero. Rośnie tu wiele odmian winogron, m.in. doskonałe czerwone Tinta Rioriz, Tinta Francesca i Bastardo. Do najlepszych białych odmian zalicza się Malvasię, EsganęCao i Rabigato. Regiony, z których pochodzi najlepsze porto, skupiają się wokół Pinhao, sięgając granicy z Hiszpanią.

Dawniej porto transportowano na barcos rabelos - statkach podobnych do drakkarów wikingów. Odrestaurowane statki są ozdobą południowego brzegu Duero w Vila Nova de Gaia w Porto, a podczas czerwcowej fiesty Sao Joao biora udział w pasjonujących wyścigach.

Vila Nova de Gaia, ustyuowana na przeciwległym brzegu Duero, ma ponad 80 piwnic z porto, z których wiele udostępnia się turystom. Zwiedzając je, można spróbować róznych domian słynnego trunku.

Portugalia wino - vintage

Wina rocznikowe są najbardziej znane i najdroższe w Portugalii. Chociaż stanowią tylko 2% całorocznej produkcji, uchodzą za perłę portugalskich win. Powstają z winogron pochodzących z jednego zbioru, ale tylko część z nich jest deklarowana jako vintage. Pod tą nazwą kryją się jedynie te roczniki, których jako ść zostaje uznana za wyjątkową. Są butelkowane już po 2-3 latach leżakowania w drewnianych beczkach, i tym właśnie różnią się od pozostałych odmian porto. Większa część procesu dojrzewania wina odbywa się w szklanych butelkach, a nie w beczkach. Zgodnie z przepisami, na butelce porto tego typu powinien znaleźc się napis vintage, nazwa producenta i rok zbioru, a także rządowa pieczęć. Vintage nadaje się do picia już po upływie 10 lat, ale większość win tego rodzaju najlepiej smakuje po 15-20 latach. Najwyborniejsze wina pochodzą z 1963, 1977 i 1994 r. Szczególnie udany okazał się rocznik 2000. Taylor, Graham, Croft, Noval i Ferreira to nazwiska najbardziej znanych producentów porto.

Portugalia wino - jakie porto wybrać?

Porto z beczki stanowi główne źródło utrzymania sprzedawców tego gatunku wina. Sa to trunki mieszane (winogrona pochodzą z kilku zbiorów). Do głównych odmian należą ruby, white i tawny.

Ruby jest winem młodym i krzepkim, niezbyt wyszukanym i niedrogim. Amatorzy porto zaliczają je do podstawowych odmian, ze względu na atrakcyjny, pełny i prosty smak. Zanim zostanie przelane do butelek, przez 2-3 lata dojrzewa w beczkach.

Produkowane z czerwonych lub białych winogron porto white również dojrzewa w drewnianych beczkach. Producenci próbowali zwiększyć popularność białych win, poddając fermentacji cukier zawarty w trunku i dodając brandy. Następnie wprowadzili je na rynek jako wytrawne białe wino, podawane dla zaostrzenia smaku jako aperitif.

Ostatnią, nie mniej ważną odmianą jest tawny - specjalna mieszanka porto z roczników, które długo leżakowały w beczkach. Wino to jest łagodniejsze niż vintage, ale wciąż wyszukane, o bogatym, bursztynowobrązowym kolorze i zapachu. Wieloletnie wina typu tawny są drogie, a ich cena rośnie proporcjonalnie do czasu leżakowania i dojrzewania w beczkach. Nie należy mylić ich z tanimi tawny sprzedawanymi za granicą, które produkuje się ze względu na duży popyt na mniej esencjonalne porto. Prawdziwe tawny zawsze jest drogie. Dobre 10-, 20 i 30-letnie tawny produkują Ferreira, Noval i Taylor.

Portugalia wino - vinho verde

Zielone, bogate w roślinność Minho to najstarszy i najintensywniej uprawiany region winiarski w Portugalii. Tam właśnie produkuje się vinho verde - zielone wino. Wbrew nazwie vinho verde nie jest wcale zielone. Ten lekki i odświeżający trunek, zawierający 8-11% alkoholu, ma zdecydowanie wytrawny smak i różne odcienie. Bąbelki powstają w naturalny sposób w trakcie produkcji. W zależności od wina, techniki i przechowywania mogą lekko kłuć w język lub szybko uderzać do głowy. Vinhos verdes sa znane zwłaszcza z tego drugiego powodu.

Porugalia wino - tu powstają najlepsze wina

Region Dao - czerwone Porto dos Cavaleiros z Caves Sao Joao, najlepsze wino w regionie.

Bairrada - wina klasyczne i białe musujące, 80% to wina czerwone.

Palace Hotel do Bucaco (okolice Coimbry) - wina Bucaco, przechowywane w piwnicach, pochodzą z lat 20. XX w. i są uznawane za skarb narodowy.

Dolina Duero - Porto i Barca Velha - najbardziej finezyjne z czerwonych win Portugalii.

Okolice Lizbony - białe wino z Buscelas, wina produkowane w Colares; czerwone wino Perquita i wytrawne Branco Seco, wina Lancer (Azeitao).

Algarve - np. Vida Nova, Esporao.