Austria kuchnia

Austria to m.in. Wiedeń, Alpy i znakomita kuchnia. Strudel z jabłkami czy pierniki orzechowe - chyba nikomu nie sposób odmówić deserów z kuchni austriackiej. Przysmaki kuchni Austrii to również przepyszne pierogi i mięsne wariacje. Ile słodkich specjałów, tyle pikantnych ciekawostek, bo i austriacka kultura kulinarna jest niezwykła. Oto kilka nowinek spod kuchennej lady.
Austria kuchnia - kulturowy mix w kuchni austriackiej

Jeżeli odłożyć na bok modne udoskonalenia, to okazuje się, że kuchnia Austrii opiera się na zestawie tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W czasach kiedy cesarstwo się rozrastało, listę uzupełniono o dania z kuchni nowych sąsiadów, jak np. czeskie knedle ze śliwkami, węgierski gulasz z papryka, bałkańska ostrą duszoną paprykę, włoskie dania na bazie makaronu. Austriacy z wielkim pietyzmem przyrządzali wszystkie te specjalności i w końcu z przekonaniem twierdzili, że sami je wynaleźli.

Austria kuchnia - kuchenne oszustwo

Najlepszym przykładem kulinarnych plagiatów jest sławny na całym świecie sznycel wiedeński - panierowany w bułce cielęcy eskalopek, przysmak kuchni rzekomo austriackiej. Kiedy marszałek polny Joseph Radetzky wrócił z Włoch w 1848 r. - w roku rewolucji - przywiózł ze sobą nie tylko wieści o stłumieniu powstania, ale także costoletto alla Milanese - przepis, który natychmiast trafił do szefów kuchni cesarskiego dworu, naturalnie w wielkim sekrecie. Od tamtej pory panierka z bułki tartej na cielęcinie, wieprzowinie, kurczaku czy rybie uchodzi za dodatek typowo austriacki.

Austria kuchnia - niezwykłe menu austriackich koneserów

Austriacy kochają jeść i uwielbiają swoja kuchnię. To zamiłowanie do gastronomicznych przyjemności kultywowano przez wiele wieków. Tyrolski orzeł z knedlikami, pieczona wiewiórka z sałatką, jeż w kwaśnym sosie z kluseczkami - to dania uchodzące za wyjątkowe przysmaki austriackiej kuchni. W czasach wojen i zarazy, kiedy większość ludzi głodowała, możni ledwie to zauważali, chociaż zdarzało się, podczas oblężeń i powstań, że nawet szlachetnie urodzone żołądki skłaniały się do trawienia wszystkich zbłąkanych ssaków, jakie udało im się złapać i zabić w kuchni Hofburga.

Tradycyjna kuchnia dominuje w austriackiej diecie, zwłaszcza w restauracjach. Na szczęście wybór oferowanych specjalności, od Jeziora Bodeńskiego po Jezioro Nezyderskie, jest tak bogaty, że nawet najbardziej kosmopolityczni goście będą mieli mnóstwo okazji do degustacji nowych potraw.

Austria kuchnia - najważniejszy jest lancz

Śniadanie w Austrii składa się z kubka herbaty lub kawy i bułek. To podstawa porannej kuchni. Do tego, nawet w najbardziej podrzędnym hotelu, podaje się masło, dżem oraz jakiś rodzaj pasztetu. Im lepszy hotel, tym większy wybór wędlin i serów, gotowanych jaj, musli i owoców. W najbardziej prestiżowych miejscach na bufetowym stole widywano nawet szampana.

Lancz jest dla wielu Austriaków głównym posiłkiem. Kuchnie restauracji i barów na ogół oferują stałe zestawy w bardzo dobrych cenach: Mittagsmenu w porze lanczu i Tagesmenu na cały dzień. Większy wybór dań jest na ogół po południu i wieczorem. Ale dla Austriaka to żaden problem zjeść obfity deser zamiast właściwego lanczu. Szczerze mówiąc słodka, kaloryczna kuchnia, np. jeden porządny kawałek austriackiego tortu albo ciasta z solidną porcją bitej śmietany, jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej wilczy apetyt.

Tym, którzy jadają w biegu, stragany z kiełbaskami serwują specjały kuchni typu fast food - frankfurterki, smażone Bratwurst , Currywurst , mocno przyprawione Debreziner , chipsy, a często również kebaby i pizzę dzieloną na porcje. W austriackich supermarketach można się doskonale zaopatrzyć w prowiant na piknik, świeże owoce, najróżniejsze wędliny i sery oraz pieczywa oferowane w nieprzeliczonej ilości gatunków.