Kos - mała wyspa słońca

Kos, niekwestionowany cel wakacyjnych podróży, to również numer jeden w koronie wysp Dodekanezu. Mimo że Kos nie jest tak dużą wyspą jak Lesbos czy Rodos, żadnej z nich nie ustępuje liczbą atrakcji. Kos ma równie malownicze, piaszczyste plaże i wielo kulturową historię, o czym świadczą wieże minaretów i przedwojenna synagoga.
Kos - plaże i zabytki

Kos - plaże i zabytki. Na zachód od Platani w zachodniej częsci Kos leżą miejscowości wypoczynkowe Tingaki i Marmari z długimi, piaszczystymi plażami oraz mniej zatłoczona Mastihari, w której plaża jest szeroka i dokąd dopływa także prom pasażerski z Kalimnos. Daleko na południowym zachodzie, na wprost Nisiros, rozciagają się najbardziej malownicze i osłonięte plaże. W pobliskim Agios Stefanos zachowały się dwie identyczne bazyliki z VI w., zaliczane do najstarszych w okolicy zabytków z okresu wczesnochrześcijańskiego. Pobliski przylądek Kefalos słynie z najstarszych siedzib ludzkich na wyspie - jaskini Aspri Petra, zamieszkiwanej w epoce neolitu oraz antycznej Astypalii (miejsce urodzin Hipokratesa), po której zachował się jedynie niewielki teatr.

Kos - wyspa wielu kultur

Kos - wyspa wielu kultur. Mniej więcej w połowie drogi między Asklepiejonem a Kos leży Platani, gdzie warto zatrzymać się na obiad w jednej z trzech doskonałych tureckich tawern. Podobnie jak na Rodos większość mieszkających na Kos muzułmanów wyjechała w latach 60. do Turcji. Do 1944 roku żyła tu również nieduża społeczność żydowska, o czym przypomina przepiękna synagoga w stylu art deco, wznosząca się przy miejskiej agorze.

Kos - warto wiedzieć

Zakwaterowanie na Kos: Hotele na Kos posiadają zróżnicowany standard. Dla mniej wymagających turystów wakacje na Kos wcale nie muszą oznaczać ruiny finansowej. Warto zainteresować się wynajmem hostelu albo pokoju w kwaterze prywatnej.

Dojazd na Kos: Poza lotami czarterowymi, jakie oferują polskie biura podróży, na Kos można udać się z lotnisk w Berlinie, np. liniami Air Berlin.

Kuchnia na Kos: faszerowane kabaczki, pinigouri - kasza pszeniczna serwowana w formie zakąski, bekri meze - mięso wieprzowe na ostro, przeróżne kombinacje kulinarne ciasta phyllo, briami - zapiekanka warzywna z parmezanem, dania rybne, np. marynowane sardynki lub filipakia (ryba żyjąca w wodach Kos).

Czytaj więcej o: Kos